Στην εποχή του «Μεγάλου Αδερφού» οι πολίτες θεωρούν δεδομένο πως κάποιου είδους «αρχή» τους παρακολουθεί και μάλιστα σε κάθε τους κίνηση.
Κάποιοι μάλιστα δεν ασχολούνται καν, παρότι ξέρουν πως ο κλοιός συνεχώς σφίγγει.
Από αυτή την αρρωστημένη κατάσταση δεν ξεφεύγει ούτε η διακίνηση χρήματος, την οποία θέλει να ελέγξει απόλυτα το κράτος.
Έτσι παράλληλα με την σταδιακή εξαφάνιση του φυσικού χρήματος από την αγορά, στην ΑΑΔΕ ενεργοποιούν ένα ειδικό λογισμικό εν ονόματι «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας».
Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν:
- Καταθετικοί λογαριασμοί
- Επενδυτικοί λογαριασμοί
- Πιστωτικές κάρτες
- Prepaid κάρτες
- Ηλεκτρονικό πορτοφόλι (που όλο και περισσότεροι Έλληνες το αποκτούν)
- Τραπεζικές θυρίδες
- Άλλου είδους τραπεζικός λογαριασμός
Όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) θα σαρώνονται για τυχόν…ύποπτη διακίνηση χρηματικών ποσών, ιδίως όταν αυτή δεν θα δικαιολογείται από τα φορολογικά στοιχεία του εκάστοτε ατόμου ή επιχείρησης.
Επίσης κάθε ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ θα ελέγχεται εξονυχιστικά και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται έξτρα!
Στη μάχη των ελέγχων και η τεχνητή νοημοσύνη
Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των υπηρεσιών της και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είχε περιγράψει πριν από λίγες εβδομάδες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να αποκαλύπτει φορολογητέα ύλη:
• Αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τραπεζικές συναλλαγές, ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Ανιχνεύοντας συμπεριφορικά προφίλ, όπως ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρημένους πωλητές, που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στη λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού.
• Εντοπίζοντας ανωμαλίες και ασυνήθιστες αποκλίσεις στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως η μη αναλογία μεταξύ των εισοδηματικών πηγών και των δαπανών.
Freepik photo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου