Συνεχίζεται η δράση των επιτήδειων που προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες στέλνοντάς τους ένα παραπλανητικό μήνυμα το οποίο δήθεν προέρχεται από τα ΕΛΤΑ και αφορά στην παραλαβή δέματος που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σκοπός τους είναι να παρασύρουν τους παραλήπτες και να υποκλέψουν προσωπικά τους στοιχεία (phishing).Συγκεκριμένα, στο μήνυμα «δόλωμα» που στέλνουν γράφουν πως έχει καταχωρηθεί λανθασμένη διεύθυνση παράδοσης υποτιθέμενου δέματος και καλούν τους παραλήπτες να πατήσουν ένα url που εμπεριέχει το μήνυμα προκειμένου να καταχωρήσουν την σωστή διεύθυνση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης. Μάλιστα, από τον τρόπο που έχει συνταχθεί το κείμενο φαίνεται ότι είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία το παραπλανητικό μήνυμα αναφέρει:
«ελληνική ανάρτηση:
Σημειώστε ότι δεν μπορούμε να σας παραδώσουμε το προϊόν λόγω λανθασμένης διεύθυνσης παράδοσης. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να διορθώσετε αμέσως τις πληροφορίες.
Μόλις τα δεδομένα διορθωθούν, θα σας τα στείλουμε ξανά αμέσως! Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σας εύχονται καλή μέρα!».
Μην απαντήσεις, για να μην την «πατήσεις». Για να προστατευθείτε από αυτές τις απάτες: Μην ανοίγετε μηνύματα από άγνωστους(συνήθως ο ΄θύτης΄ υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα): Αν λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζετε ή από μια εταιρεία που δεν αναγνωρίζετε, είναι καλύτερο να το αγνοήσετε και να το διαγράψετε χωρίς να το ανοίξετε. Προσέχετε τις αναφορές στο περιεχόμενο: Αν λάβετε μήνυμα με περιεχόμενο που σας ζητά να δώσετε προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα, είναι πιθανό να είναι απάτη. Μην απαντάτε και μην παρέχετε καμία προσωπική πληροφορία. Ελέγξτε τη διεύθυνση URL πριν κάνετε κλικ: Αν λάβετε ένα μήνυμα με σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα, πριν κάνετε κλικ σε αυτόν, ελέγξτε προσεκτικά τη διεύθυνση URL για να διαπιστώσετε αν είναι γνωστή και αξιόπιστη. Προσοχή στις πιέσεις για άμεση δράση: Πολλά από τα απατηλά μηνύματα θα προσπαθήσουν να σας πιέσουν να δράσετε άμεσα, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως "επείγει" ή "κίνδυνος". Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να ελέγξετε προσεκτικά την αξιοπιστία του μηνύματος πριν λάβετε οποιαδήποτε δράση. Αυτές οι προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία σας από απάτες που σχετίζονται με ύποπτο ή παραπλανητικό περιεχόμενο. Όλες οι αντιδράσεις:
769769
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου