Σε μια πρόσφατη έκθεση της RAND Corporation , που χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας, οι ερευνητές διερεύνησαν την δυνατότητα τα κατασκευασμένα παθογόνα να γίνουν όργανα πολέμου. Τώρα που η προηγμένη και πολύπλοκη βιοτεχνολογία έχει εγκαταλείψει την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και έχει γίνει πραγματικότητα, οι αναλυτές και οι ειδικοί αρχίζουν να υποθέτουν ότι τα έθνη-κράτη και οι μη κρατικές ομάδες θα εξετάσουν αυτές τις τεχνολογίες στον προγραμματισμό και τις στρατηγικές τους προβλέψεις.
«Οι τεχνολογικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA), η χρήση αλληλουχιών γονιδίων CRISPR ως εργαλείο γενετικής μηχανικής και η πρόοδος στο BCI (διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή), μπορεί να αλλάξει τους στρατηγικούς υπολογισμούς.» αναφέρει η έκθεση. «Η εμφάνιση ολοένα και περισσότερων χωρών με προηγμένες δυνατότητες βιοτεχνολογίας δημιουργεί ένα νέο, πιο δυναμικό μέλλον για τη βιοτεχνολογία στον πόλεμο».
Ιστορικά, τα βιολογικά όπλα συχνά απορρίπτονταν από τα έθνη-κράτη λόγω του υψηλού κινδύνου παράπλευρης ζημιάς στις δικές τους δυνάμεις. Τα παθογόνα έχουν μια άσχημη συνήθεια να κυκλοφορούν και να στοχεύουν εχθρούς και συμμάχους. Επιπλέον, τα έθνη-κράτη γενικά αποφεύγουν τα βιολογικά όπλα μεγάλης κλίμακας και επικεντρώνουν το έργο τους σε πιο ακριβή στόχευση. Δεν είναι μυστικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Αλ Κάιντα ασχολιόταν με τη δημιουργία όπλων άνθρακα μεγάλης κλίμακας, αλλά λόγω της δυτικής παρέμβασης καθώς και του υψηλού κόστους των πόρων, η τρομοκρατική ομάδα ήταν ευκολότερο να βασιστεί απλώς σε πιο παραδοσιακά όπλα .
Ωστόσο, το τοπίο αλλάζει. Η πρόοδος στην βιοτεχνολογία , ιδιαίτερα στον τομέα των μηχανικών παθογόνων παραγόντων, παρουσιάζει νέες στρατηγικές ευκαιρίες και προκλήσεις στον πόλεμο. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται και η τεχνολογία CRISPR γίνεται απλούστερη και πιο οικονομική, η έκθεση αναφέρει ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανικού παθογόνου που στοχεύει συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες εγκαταλείπει γρήγορα τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Το CRISPR – το οποίο σημαίνει Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats – λειτουργεί ως “ακριβές ζευγάρι μοριακών ψαλιδιών που μπορεί να κόψει μια αλληλουχία DNA στόχου , κατευθυνόμενο από έναν προσαρμόσιμο οδηγό”.
Με άλλα λόγια, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να επεξεργάζονται τμήματα του DNA «κόβοντας» συγκεκριμένα τμήματα του και αντικαθιστώντας το με νέα τμήματα. Η γονιδιακή επεξεργασία δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά η τεχνολογία CRISPR θεωρείται φθηνότερη και ακριβέστερη (ΕΔΩ τι έχει γράψει το ΕΛ)!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου