Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

6 σημάδια ότι μεγάλωσες με έναν αντιδραστικό γονέα που είχε πρόβλημα να ελέγξει τα συναισθήματα του


 Οι επώδυνες παιδικές αναμνήσεις μπορεί να είναι κάθε είδους. Μερικοί άνθρωποι μεγαλώνουν με συναισθηματικά απόντες γονείς, οι οποίοι αγνοούν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους.

Υπάρχουν, όμως, παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς αντιδραστικούς, οι οποίοι δεν είναι καν σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματα τους. Η κλινική ψυχολόγος, Lindsay C. Gibson, που ειδικεύεται σε συναισθηματικά ανώριμους γονείς, είπε στο Business Insider ότι οι αντιδραστικοί γονείς τείνουν να δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, είτε ένιωθαν θυμό, απογοήτευση ή λύπη.

«Γίνονται το άτομο στην οικογένεια με το οποίο όλοι οι άλλοι γυρίζουν στις μύτες των ποδιών γιατί κανείς δεν θέλει να τους πυροδοτήσει. Οι πολύ συναισθηματικοί γονείς, με ψυχολογικούς όρους, χρησιμοποιούν άλλους ανθρώπους ως δοχεία για τη συναισθηματική τους αναστάτωση», ανέφερε η κλινική ψυχολόγος.

Φυσικά το να μεγαλώνει κανείς σε τέτοιου είδους περιβάλλον μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες στον συναισθηματικό κόσμο του και να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις και τον τρόπο που βιώνει τα δικά του συναισθήματα.


Παρακάτω θα διαβάσετε 6 σημάδια που δείχνουν ότι μεγαλώσατε με έναν αντιδραστικό γονέα, που δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα συναισθήματα του.


6 σημάδια ότι μεγάλωσες με έναν αντιδραστικό γονέα που είχε πρόβλημα να ελέγξει τα συναισθήματα του

Συγκρατείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να το συνειδητοποιήσετε

Είστε πάντα σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ένδειξη σύγκρουσης

Μπορεί να σας ελκύουν φίλοι και σύντροφοι που έχουν ξεσπάσματα

Ο γονιός σας εξακολουθεί να προσπαθεί να ελέγξει την ζωή σου

Το να θέτετε όρια είναι δύσκολο για εσάς

Χρειάζεται δουλειά για να καταλάβεις τα δικά σου συναισθήματα

Συγκρατείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να το συνειδητοποιήσετε

Ένας γονέας που είναι ελεύθερος στον τρόπο που εκφράζει τον θυμό του και το άγχος του έχει επιπτώσεις στο παιδί του. «Τα παιδιά αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν και να συγκρατήσουν την αγωνία του γονέα ή την οργή του γονέα», είπε η Lindsay C. Gibson.

Ακόμα κι αν το παιδί αισθάνεται φόβο, ενόχληση ή άγχος, μαθαίνει από νεαρή ηλικία ότι είναι πιο σημαντικό να το κρατήσει μέσα του και να φροντίσει τον αντιδραστικό γονέα του. Λόγω αυτής της δυναμικής, «οι συναισθηματικοί γονείς συχνά δημιουργούν παιδιά γεμάτα αυτοθυσία», δήλωσε Lindsay C. Gibson.

Είστε πάντα σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ένδειξη σύγκρουσης

Μία από τις μεγαλύτερες παρενέργειες του να έχετε έναν ασταθή συναισθηματικά γονέα είναι να γίνετε ο άνθρωπος που θέλει να ευχαριστεί πάντα τους άλλους. Τα παιδιά σε αυτά τα περιβάλλοντα θα μάθουν ότι «αν μπορέσουν να ηρεμήσουν αυτόν τον γονέα ή να του δώσουν προτεραιότητα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια πιο ειρηνική ζωή», είπε η κλινική ψυχολόγος. Και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει συνεχώς να προσέχουν την συναισθηματική κατάσταση του γονέα, ώστε να μην κλιμακωθεί σε κάποιου είδους ξέσπασμα».

Όταν μεγαλώνουν, τα παιδιά αντιδραστικών γονέων γίνονται ενήλικες που βρίσκονται σε υπερεπαγρύπνηση ακόμη και όταν δεν είναι με τους γονείς τους. Θα είναι εξαιρετικά καλοί στο να «διαβάζουν» τις διαθέσεις των ανθρώπων γύρω τους αλλά και τις καταστάσεις που δημιουργούνται. «Όταν ένα άτομο πρόκειται να αναστατωθεί, ξέρει πώς να μπει και να ηρεμήσει τα πράγματα ή να φροντίσει να μην πει κάτι λάθος», σημείωσε η Lindsay C. Gibson.

Αυτά τα παιδιά δεν παρατηρούν καν πόσο συχνά «σκανάρουν» το περιβάλλον τους για τυχόν προβλήματα. Αποκτούν ταλέντο στο να συντονίζουν τα συναισθήματα όλων των άλλων εκτός από τα δικά τους.

Μπορεί να σας ελκύουν φίλοι και σύντροφοι που έχουν ξεσπάσματα

Οι σχέσεις μας με τους γονείς μας μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ενήλικες σχέσεις μας, όπως με τους συντρόφους ή με τους φίλους. Επειδή αυτά τα παιδιά έχουν συνηθίσει να κάνουν τη συναισθηματική δουλειά των γονιών τους μπορεί ως ενήλικες να καταλήξουν να επιλέξουν φίλους και συντρόφους, που απαιτούν το ίδιο από αυτούς.

«Μπορεί να επιλέξουν έναν φίλο που έχει ξεσπάσματα ή μπορεί να έλκονται από έναν πολύ παθιασμένο σύντροφο γιατί αυτό τους είναι ελκυστικό», είπε η Lindsay C. Gibson. Αυτές οι επιλογές συνδέονται με το πώς τα παιδιά αντιδραστικών γονέων ορίζουν την αυτοεκτίμηση τους.

Όλοι θέλουν να νιώθουν χρήσιμοι στις σχέσεις τους. «Αν η αποτελεσματικότητά σου βρίσκεται στο πεδίο του να βοηθάς άλλους ανθρώπους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην εκνευρίζονται υπερβολικά, θα παρασυρθείς σε σχέσεις όπου αυτό απαιτείται από εσένα», σημείωσε η Lindsay C. Gibson.

Ο γονιός σας εξακολουθεί να προσπαθεί να ελέγξει την ζωή σου

Εάν ο αντιδραστικός γονέας σας είναι ακόμα ζωντανός, η εκρηκτική του προσωπικότητα μπορεί να εξακολουθεί να κυριαρχεί στη ζωή σας, ακόμα κι αν είστε ενήλικας και ζείτε μακριά. Για παράδειγμα, εάν βρείτε έναν σύντροφο, μπορεί να υπάρξει τεράστια σύγκρουση, επειδή ο γονιός σας μπορεί να σας επιπλήξει και να προσπαθήσει να σας κάνει να αισθανθείτε ενοχές για να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτόν ή στη νέα σας σχέση.

Η κλινική ψυχολόγος τόνισε ότι βλέπει αρκετούς ανθρώπους που εξακολουθούσαν να αισθάνονται ότι ελέγχονται από τους γονείς τους, «οι οποίοι φώναζαν και επέμεναν το παιδί τους να συνεχίσει να τους αντιμετωπίζει ως το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του».

Το να θέτετε όρια είναι δύσκολο για εσάς

Μπορεί να θέλετε να βάλετε όρια με τον γονέα σας, αλλά ξέρετε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ουρλιαχτά, βρισιές και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα. Μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό να το αντιμετωπίσεις, λέει η Gibson.

«Όταν αρχίζεις να λες: “όχι, αυτό δεν είναι κάτι που είμαι διατεθειμένος να κάνω” με αυτόν τον πολύ συναισθηματικό, πολύ απαιτητικό γονέα, μπορεί πραγματικά να αντιδράσει προκαλώντας πολλή ντροπή, ίσως ακόμη και να κάνει απειλές που είναι κάπως τρομακτικές», είπε η Lindsay C. Gibson.

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο επειδή αυτοί οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να αισθάνονται υπεύθυνα για αυτούς, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίστροφο. «Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το άτομο είναι αν του αξίζει να έχει μια δική του ζωή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο γονέας θα πρέπει να βρει κάποιον άλλον για να εξαρτάται», σημείωσε η κλινική ψυχολόγος.

Χρειάζεται δουλειά για να καταλάβεις τα δικά σου συναισθήματα

Η Gibson λέει ότι μια τραυματική παιδική ηλικία σε συνδυασμό με τη συνεχή υπερεπαγρύπνηση στην ενήλικη ζωή σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιείς τα συναισθήματά σου μερικές φορές.

«Μπορεί να χρειάζεται αρκετή ψυχολογική δουλειά για να ανακτηθεί αυτή η ευαισθησία. Η μεγάλη δουλειά για αυτά τα ενήλικα παιδιά είναι να αποκτήσουν σταδιακά μεγαλύτερη αυτογνωσία και να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα αληθινά τους συναισθήματα και την αίσθηση του εαυτού τους», τόνισε η κλινική ψυχολόγος.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η θεραπεία και η ανάγνωση βιβλίων για το θέμα μπορεί να είναι εξαιρετικά σημεία εκκίνησης και η προσπάθεια αξίζει πάντα τον κόπο. Όταν κάποιος μεγαλώνει με αντιδραστικούς γονείς χρειάζεται να κάνει δουλειά με τον εαυτό του και να εντοπίσει τις συμπεριφορές που στην ενήλικη ζωή του τον δυσκολεύουν. Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτό είναι εφικτό.

«Είναι τόσο υπέροχο στη θεραπεία να βλέπεις κάποιον να μεταμορφώνεται από αυτό το άτομο που υπηρέτησε τις συναισθηματικές ανάγκες του συναισθηματικά ανώριμου γονέα του σε ένα άτομο που έχει αρκετά ισχυρή αίσθηση του εαυτού του για να δημιουργήσει το σωστό είδος ζωής για τον εαυτό του», τόνισε η Lindsay C. Gibson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις