Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

4 σημάδια ότι είστε ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της οικογένειας – Οι επιπτώσεις στις μελλοντικές σας σχέσεις


 Πολλές φορές είναι δύσκολο να νιώθετε σαν ξένοι μέσα στην οικογένειά σας. Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι άτομα που συχνά κατηγορούνται για τα προβλήματα της οικογένειάς τους. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και τις μελλοντικές τους σχέσεις. Μία θεραπεύτρια ψυχικής υγείας μοιράστηκε τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας.

Σε ορισμένες δυσλειτουργικές οικογένειες, μπορεί να λάβει χώρα μια ιδιαίτερη δυναμική, σύμφωνα με την Annie Wright, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Ένα άτομο, συχνά ένα παιδί, μπορεί να κατηγορηθεί για τα μεγαλύτερα οικογενειακά ζητήματα. Αυτό το άτομο γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος της οικογένειας. Η Wright εξηγεί ότι οι οικογενειακοί αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι «ουσιαστικά τα άτομα που κρατούν το ασυνείδητο συλλογικό βάρος της οικογένειας».

Τα 4 σημάδια ότι είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος της οικογένειας

  • Δεν ταιριάζετε με τα πρότυπα της οικογένειάς σας
  • Είστε διχασμένοι ανάμεσα στην εξέγερση και την επιθυμία αποδοχής από την οικογένειά σας
  • Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους
  • Αναζητάτε φίλους και συνεργάτες που σας επικρίνουν πολύ

Δεν ταιριάζετε με τα πρότυπα της οικογένειάς σας

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των οικογενειών είναι άτομα που συχνά κατηγορούνται για τα προβλήματα της οικογένειάς τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ταιριάζουν με τα πρότυπα της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με την Annie Wright, οι οικογενειακοί αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι συχνά «τα άτομα που ενεργούν αντίθετα με τους κανόνες της οικογένειας». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν:

  • Διαφορετικές πεποιθήσεις ή αξίες από την υπόλοιπη οικογένεια
  • Διαφορετικά ενδιαφέροντα ή χόμπι
  • Διαφορετικό τρόπο ζωής

Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια που δίνει έμφαση στην ακαδημαϊκή επιτυχία, ένα παιδί που αποτυγχάνει στα μαθήματα μπορεί να θεωρηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος. Σε μια οικογένεια που δίνει έμφαση στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, μια γυναίκα που είναι πιο ανεξάρτητη ή πιο πετυχημένη από τον αδερφό της, μπορεί να θεωρηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος.

Το να μην ταιριάζετε με τα πρότυπα της οικογένειάς σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε απομονωμένοι και καταπιεσμένοι. Εάν πιστεύετε ότι είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι συμβαίνει και να αναπτύξετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Είστε διχασμένοι ανάμεσα στην εξέγερση και την επιθυμία αποδοχής από την οικογένειά σας

Σύμφωνα με την Annie Wright, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των οικογενειών μπορεί να ανταποκριθούν με διάφορους τρόπους στο ρόλο τους.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ασπάζονται την ταυτότητα του αποδιοπομπαίου τράγου και να προσπαθούν συνεχώς να επαναστατήσουν ενάντια στην οικογένειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η οικογένεια τους δεν τους καταλαβαίνει ή τους αποδέχεται, και μπορεί να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή ή να προκαλέσουν την οικογένειά τους.

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να παλέψουν με νύχια και με δόντια για να κερδίσουν την επιβεβαίωση την οικογένειά τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να θυσιάσουν την ταυτότητά τους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να είναι τέλειοι για να κερδίσουν την αγάπη και την αποδοχή της οικογένειάς τους.

Και άλλοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν μια σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας τους να επαναστατήσουν και της επιθυμίας τους να γίνουν αποδεκτοί από την οικογένειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ενοχές ή ντροπή για την ταυτότητά τους ως αποδιοπομπαίου τράγου, και μπορεί να προσπαθούν να συμβιβάσουν τις δύο αυτές ανάγκες.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να ανταποκριθεί κανείς στο ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Το σημαντικό είναι να βρείτε έναν τρόπο να ζήσετε με την ταυτότητά σας και να έχετε υγιείς σχέσεις με την οικογένειά σας.

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της οικογένειας δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους

Σύμφωνα με την Annie Wright, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της οικογένειας συχνά δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η εμπειρία της απόρριψης και της κακοποίησης από την οικογένειά τους μπορεί να τους κάνει να φοβούνται ότι θα ξανασυμβεί το ίδιο σε άλλες σχέσεις.
  • Μπορεί να έχουν μάθει να μην εμπιστεύονται τα συναισθήματά τους ή τις ανάγκες τους, γεγονός που μπορεί να τους δυσκολέψει να εμπιστευτούν τους άλλους.
  • Μπορεί να έχουν μάθει να ζουν με την ενοχή ή τη ντροπή, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να φοβούνται ότι θα απορριφθούν αν δείξουν την αληθινή τους φύση.

Εάν είστε αποδιοπομπαίος τράγος της οικογένειάς σας και δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ρίζες των προβλημάτων σας και να αναπτύξετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της οικογένειας συχνά αναζητούν επικριτικές σχέσεις

Σύμφωνα με την Annie Wright, αδειούχο θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της οικογένειας συχνά αναζητούν επικριτικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η εμπειρία της απόρριψης και της κακοποίησης από την οικογένειά τους μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ότι τους αξίζει να τους επικρίνουν.
  • Μπορεί να έχουν μάθει να μην εμπιστεύονται τα συναισθήματά τους ή τις ανάγκες τους, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να αναζητούν σχέσεις όπου οι άλλοι θα τους πουν τι να κάνουν.
  • Μπορεί να έχουν μάθει να ζουν με την ενοχή ή τη ντροπή, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ότι τους αξίζει να τους επικρίνουν.

Συμπέρασμα

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των οικογενειών είναι άτομα που συχνά κατηγορούνται για τα προβλήματα της οικογένειάς τους. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Αν αναγνωρίζετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι συμβαίνει και να αναπτύξετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις