Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μυστικά υπόγεια τούνελ ανακαλύφθηκαν σε ερείπια 4.300 ετών – Ο ρόλος τους στην τριπλή άμυνα της αρχαίας πόλης


 Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκθαμβοι όταν βρήκαν τις υπόγειες σήραγγες κατασκευασμένες με τρόπο τέτοιο ώστε να στηρίζουν αμυντικά την κεντρική οχύρωση της πόλης, αλλά και να έχουν ένα διπλό ρόλο, σε περίπτωση επίθεσης.

Η είσοδος στην αρχαία πέτρινη πόλη Houchengzui, στην Κίνα, πριν από 4.000 χρόνια ήταν ένα περίτεχνο σύστημα οχύρωσης, με αλλεπάλληλα στρώματα αμυντικών τειχών και φυσικά με τον ισχυρό οπλισμό των φρουρών. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Αυτό που είχε διαφύγει μέχρι τώρα από τους αρχαιολόγους ήταν μια σειρά από μυστικές υπόγειες διόδους και τούνελ – έξι εξ αυτών διασταυρώνονταν μεταξύ τους συνολικά-  και λειτουργούσαν και ως ένα κρυφό δίκτυο μεταφορών!

Σήραγγες σε όλη την οχύρωση

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι οι πρόσφατα ανακαλυφθείσες σήραγγες ποικίλλουν σε βάθος, που κυμαίνεται από περίπου 1,5 μέτρο έως περίπου 6 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια της γης. Εσωτερικά, οι σήραγγες αυτές είχαν ύψος από 0,91 έως 1,82 μέτρο και πλάτος περίπου 1,21 μέτρο.

Ορισμένες από αυτές τις σήραγγες εκτείνονταν ακόμη και κάτω από τα αμυντικά τείχη της πόλης, παρέχοντας διόδους που άνοιγαν στο εξωτερικό περιβάλλον, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εσωτερικής Μογγολίας, το οποίο εκδόθηκε μέσω του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και του Δικτύου Αρχαιολογίας της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις