Κάποιοι γονείς εμπλέκονται υπερβολικά σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών τους. Είναι υπερπροστατευτικοί και πολλές φορές με τη συμπεριφορά τους καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά τους.
Οι γονείς ελικόπτερα μπορεί να δημιουργήσουν μια σειρά από προβλήματα στα παιδιά τους, καθώς αυτά μεγαλώνουν θέτοντας εμπόδια στην ανεξαρτησία τους και στην ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις.
Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με υπερπροστατευτικούς γονείς συχνά εμφανίζουν τις ακόλουθες συμπεριφορές:
- Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Είναι εξαρτημένοι από τους άλλους
- Αναζητούν συνεχώς την επικύρωση/επιβεβαίωση
- Αντιμετωπίζουν κοινωνική αμηχανία
- Φοβούνται την αποτυχία
- Είναι δύσκολο να πάρουν αποφάσεις
- Δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κριτική
- Είναι συνεχώς αγχωμένοι και ανήσυχοι
- Αποφεύγουν τα ρίσκα
- Δεν βάζουν όρια
- Θέλουν να ευχαριστήσουν τους πάντες
- Είναι υπερβολικά επικριτικοί με τους άλλους
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους πουν τι να κάνουν, πώς να το κάνουν και αν είναι αρκετά καλοί. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και να φοβούνται μήπως αποτύχουν.
Πώς οι υπερπροστατευτικοί γονείς κάνουν να παιδιά τους να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση:
- Κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και του σχολείου για τα παιδιά τους. Έτσι τα παιδιά νιώθουν ότι δεν είναι ικανά να φροντίσουν τον εαυτό τους.
- Λύνουν όλα τα προβλήματα των παιδιών τους. Έτσι τα παιδιά νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους.
- Λένε στα παιδιά τους τι να κάνουν και τι να μην κάνουν. Έτσι τα παιδιά παρουσιάζουν αδυναμία στη λήψη των δικών τους αποφάσεων.
- Παρακολουθούν συνεχώς τα παιδιά τους κάνοντας τα να αισθάνονται ότι δεν εμπιστεύονται τις ικανότητές τους.
Εξάρτηση
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την αυτονομία τους. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να κάνουν τα πάντα για αυτούς, από το να μαγειρεύουν το φαγητό τους μέχρι να τους λύνουν τα προβλήματα. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά εξαρτημένα από τους γονείς τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Όταν ενηλικιωθούν, αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να βασιστούν σε άλλους για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις σχέσεις τους, καθώς ο σύντροφός τους μπορεί να μην είναι σε θέση ή πρόθυμος να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες τους.
Υπερβολική εξάρτηση από την επικύρωση/επιβεβαίωση
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους πουν τι να κάνουν, πώς να το κάνουν και αν είναι αρκετά καλοί. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και να φοβούνται να αποτύχουν.
Για να ξεπεράσουν αυτόν τον φόβο, τα παιδιά μαθαίνουν να βασίζονται στην επικύρωση από τους άλλους. Χρειάζονται την επιβεβαίωση για οτιδήποτε κάνουν προκειμένου να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως:
- Ανικανότητα να πάρουν αποφάσεις χωρίς την έγκριση άλλων.
- Αυξημένη ευαισθησία στην κριτική.
- Προβλήματα στις σχέσεις, καθώς οι άλλοι μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμοι για να παρέχουν επικύρωση.
Κοινωνική αμηχανία
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες με φυσικό τρόπο. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ανασφάλεια και να ντρέπονται στην επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Ο φόβος της αποτυχίας
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους βοηθήσουν για να αποφύγουν την αποτυχία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύσσουν έναν έντονο φόβο μήπως αποτύχουν. Αυτός ο φόβος μπορεί να τα εμποδίσει να ρισκάρουν και να έρθουν αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις, με αποτέλεσμα να στερηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη και επιτυχία.
Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς παρουσιάζουν αδυναμία στο να παίρνουν αποφάσεις από μόνα τους. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους πουν τι να κάνουν και αν είναι σωστή η απόφασή τους. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να εξαρτώνται από τους γονείς τους και να φοβούνται να κάνουν λάθη.
Κατ’ επέκταση, όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιωθούν, μπορεί να δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους. Ενδέχεται να αισθάνονται υπερβολικό άγχος και να αναλύουν κάθε πιθανό αποτέλεσμα μιας απόφασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης σημαντικών αποφάσεων στη μετέπειτα ζωή τους.
Δυσκολία διαχείρισης της κριτικής
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν την κριτική. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους υπερασπιστούν και να τους προστατεύσουν από κάθε αρνητική κριτική. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι η κριτική είναι πάντα προσωπική επίθεση.
Όταν αυτά τα παιδιά ενηλικιωθούν, μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κριτική από τους άλλους. Το πιο πιθανό είναι να αισθάνονται ότι βρίσκονται συνεχώς σε άμυνα και να αντιδρούν έντονα σε κάθε κριτική. Αυτό μπορεί να τα εμποδίσει να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να αναπτύσσονται ως άτομα.
Υπερβολικό άγχος και ανησυχία
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους με ασφάλεια. Οι γονείς τους είναι πάντα εκεί για να τους προστατεύσουν από κάθε κίνδυνο, ακόμα και από μικρά πράγματα όπως το να πέσουν ή να τραυματιστούν. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος.
Όταν αυτά τα παιδιά ενηλικιωθούν, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το άγχος. Μπορεί να αισθάνονται υπερβολικά αγχωμένα σε πρωτόγνωρες ή άγνωστες καταστάσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκα ή να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.
Αποφεύγουν να ρισκάρουν
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς εμπλέκονται υπερβολικά στη ζωή των παιδιών τους. Είναι πάντα δίπλα τους για να τα καθοδηγήσουν και να τα προστατεύσουν από κάθε κίνδυνο. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο, δεν μαθαίνουν πώς να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και δεν έχουν την αυτοπεποίθηση.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της ανάληψης ρίσκων στη ζωή. Τα παιδιά αυτά αποφεύγουν καταστάσεις που θεωρούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αβέβαιο.
Δεν θέτουν όρια
Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι μια ξένη ιδέα για τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με υπερπροστατευτικούς γονείς. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους και δεν έχουν την αυτοπεποίθηση για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στον καθορισμό ορίων. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να πουν “όχι” στους άλλους, να προστατεύσουν τον προσωπικό τους χώρο και να διαχειριστούν τις σχέσεις τους.
Θέλουν να ευχαριστήσουν τους πάντες
Η ανατροφή των παιδιών από υπερπροστατευτικούς γονείς μπορεί να οδηγήσει σε μια τάση να ευχαριστούν τους άλλους, ακόμη και σε βάρος των δικών τους αναγκών και επιθυμιών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν ότι η έγκριση των άλλων είναι πιο σημαντική από την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
Είναι υπερβολικά επικριτικοί με τους άλλους
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς μπορεί να έχουν την τάση να είναι υπερβολικά επικριτικά με τους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά μαθαίνουν ότι η καλή διαγωγή είναι απαραίτητη για να είναι αποδεκτά από τους άλλους.
Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:
- Το να κριτικάρουν συνεχώς τις επιλογές των άλλων
- Το να είναι αγενείς ή ειρωνικοί με τους άλλους
- Το να αποφεύγουν τις σχέσεις με ανθρώπους που δεν είναι τέλειοι
Συμπέρασμα
Αν έχετε μεγαλώσει με υπερπροστατευτικούς γονείς, δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Με λίγη δουλειά, μπορείτε να ξεπεράσετε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εμπειρίας και να ζήσετε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου