Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Μην Zητήσετε απλώς «συγγνώμη» – 9 τρόποι να δείξετε ειλικρινή μεταμέλεια


 Η διαφορά ανάμεσα σε μία επιφανειακή «συγγνώμη» και σε μία «ουσιαστική απολογία» είναι τεράστια. Ένα απλό «Λυπάμαι» μπορεί να μοιάζει ανειλικρινές, ειδικά όταν φαίνεται πως δεν καταλαβαίνετε πλήρως τον λόγο που ζητάτε συγγνώμη. Αντίθετα, η προσεκτική έκφραση μεταμέλειας επιτρέπει στο άτομο από το οποίο ζητάτε συγγνώμη να καταλάβει ότι λυπάστε πραγματικά.

ADVERTISEMENT

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 πιο ουσιαστικές λύσεις για να εκφράσετε τη μεταμέλειά σας από το να πείτε ένα απλό «Λυπάμαι». Αν ακολουθήσετε αυτούς τους τρόπους μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ του εαυτού σας και του ατόμου που πληγώθηκε από τις πράξεις σας και να γιατρέψετε τις πληγές σας.

9 τρόποι για να πείτε ουσιαστικά συγγνώμη

  1. Αναγνωρίστε τις συνέπειες των πράξεών σας
  2. Δείξτε ενσυναίσθηση
  3. Προσφερθείτε να επανορθώσετε
  4. Να είστε συγκεκριμένοι
  5. Μην δικαιολογείστε
  6. Δείξτε ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας
  7. Παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος
  8. Χρησιμοποιήστε το όνομα του άλλου ατόμου
  9. Να είστε ειλικρινείς και αληθινοί

1) Αναγνωρίστε τις συνέπειες των πράξεών σας

Ο πιο ισχυρός τρόπος να πείτε “Λυπάμαι” είναι να αναγνωρίσετε τον αντίκτυπο που είχαν οι πράξεις σας στο άλλο άτομο. Όταν λέτε “Λυπάμαι”, συχνά είναι αόριστο και αφήνει πολλά πράγματα αδιευκρίνιστα. Δεν προσδιορίζει για τι ζητάτε συγγνώμη και δεν δείχνει ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το μέγεθος του λάθους σας και πώς αυτό επηρέασε το άλλο άτομο. Δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν “Συνειδητοποιώ ότι οι πράξεις μου σε πλήγωσαν” ή “Καταλαβαίνω τώρα πόσο σκληρά ήταν τα λόγια μου”. Έτσι, δίνεται στο άλλο άτομο την επιβεβαίωση που χρειάζεται και εκφράζετε την προθυμία σας να αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας.

2) Δείξτε ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση δεν αφορά μόνο την αναγνώριση του λάθους σας και των συνεπειών που είχε στο άλλο άτομο.  Είναι η ικανότητα να κατανοείτε και να μοιράζεστε τα συναισθήματα του άλλου, να μπαίνετε στα παπούτσια του και να βλέπετε τα πράγματα από την οπτική του. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε πως ξεχάσατε τα γενέθλια ενός φίλου αντί να πείτε πως λυπάστε πείτε «Μπορώ να φανταστώ πόσο ασήμαντο/η πρέπει να σε έκανα να νιώσεις». Έτσι δείχνετε ότι συμπάσχετε σε αυτό που νιώθει ο άλλος λόγω του δικού σας λάθους.

3) Προσφερθείτε να επανορθώσετε

Πολλές φορές οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Η προσφορά να επανορθώσετε μπορεί να μετατρέψει μια αρνητική κατάσταση σε ευκαιρία για ανάπτυξη (προσωπική και της σχέσης σας με το άλλο άτομο).

Αντί για ένα απλό «Συγγνώμη», δοκιμάστε να πείτε «Τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω;». Αυτό όχι μόνο δείχνει την προθυμία σας να διορθώσετε το λάθος σας, αλλά δίνει και στο άλλο άτομο την ευκαιρία να εκφράσει αυτό που χρειάζεται από εσάς.

4) Να είστε συγκεκριμένοι

Όταν ζητάτε συγγνώμη, το να είστε συγκεκριμένοι για το τι κάνατε λάθος μπορεί να κάνει τη συγγνώμη σας πιο ουσιαστική.

Καθορίζοντας για τι ζητάτε συγγνώμη, δείχνετε ότι αφιερώσατε χρόνο για να σκεφτείτε τις πράξεις σας και να κατανοήσετε γιατί ήταν επίπονες για το άλλο άτομο. Αντί να πείτε «Συγγνώμη», πείτε κάτι σαν «Συγγνώμη που ξέχασα την επέτειό μας. Ξέρω ότι είναι μια σημαντική μέρα για εμάς και θα έπρεπε να το θυμάμαι».

Το να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τη συγγνώμη σας δεν δείχνει μόνο ότι είστε ειλικρινείς, αλλά παρέχει και μία δυνατότητα συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων.

5) Μην δικαιολογείστε

Μια παγίδα που πρέπει να αποφύγετε όταν ζητάτε συγγνώμη είναι να βρίσκετε δικαιολογίες για αυτό που κάνατε. Μπορεί να μοιάζει δελεαστικό να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας για να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες που είχαν, αλλά αυτό μπορεί κάνει ανειλικρινή την συγγνώμη σας.

Αντί να πείτε «Συγγνώμη, αλλά ήμουν πολύ αγχωμένος», δοκιμάστε να πείτε «Συγγνώμη. Ήμουν αγχωμένος, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το τι έκανα». Αναγνωρίζοντας το λάθος σας χωρίς να προσπαθείτε να το δικαιολογήσετε, δείχνετε ότι αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις σας.

6) Δείξτε ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας

Το να δείξετε ότι έχετε μάθει από το λάθος σας μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να εκφράσετε τη μεταμέλειά σας ενώ παράλληλα καθησυχάζετε το άλλο άτομο δείχνοντάς του ότι δεσμεύεστε ώστε να μην επαναλάβετε το λάθος σας στο μέλλον.

Αντί να λέτε απλώς «Συγγνώμη», πείτε «Συγγνώμη, και έχω μάθει από αυτό. Τώρα καταλαβαίνω πώς σε πλήγωσαν οι πράξεις μου και θα φροντίσω να μην ξανασυμβεί». Έτσι παρηγορείτε το άλλο άτομο δείχνοντας πως όχι μόνο έχετε επίγνωση της κατάστασης αλλά είστε προσηλωμένοι στη σχέση σας και την βελτίωσή της.

7) Παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος

Το να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος μπορεί μερικές φορές να είναι το πιο δύσκολο μέρος μιας συγγνώμης. Η υπερηφάνεια συχνά μας εμποδίζει από το να ομολογήσουμε τα λάθη μας. Το να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος δείχνει ταπεινότητα και προθυμία να επιδιορθώσετε ό,τι έχει «σπάσει». Είναι ένα ειλικρινές βήμα προς τη θεραπεία και τη συμφιλίωση.

8) Χρησιμοποιήστε το όνομα του άλλου ατόμου

Η χρήση του ονόματος κάποιου ενώ ζητάτε συγγνώμη μπορεί να κάνει τη συγγνώμη σας πιο προσωπική και ειλικρινή.

Όταν λέτε το όνομα κάποιου, δείχνει ότι του μιλάτε απευθείας και ότι η συγγνώμη σας δεν είναι μια γενική δήλωση. Μπορεί να βοηθήσει το άλλο άτομο να νιώσει ότι τον βλέπουν και τον εκτιμούν. Αντί να πείτε «Συγγνώμη», δοκιμάστε να πείτε «Συγγνώμη, [το όνομά τους]. Καταλαβαίνω πώς σε επηρέασαν οι πράξεις μου».

Αυτή η απλή προσθήκη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο λήψης της συγγνώμης σας. Προσθέτει μια προσωπική πινελιά και δείχνει ότι είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι στο άτομο από το οποίο ζητάτε συγγνώμη.

9) Να είστε ειλικρινείς και αληθινοί

Το πιο σημαντικό πράγμα όταν ζητάτε συγγνώμη είναι να είστε ειλικρινής. Ανεξάρτητα από τις λέξεις που χρησιμοποιείτε, εάν η συγγνώμη σας δεν είναι ειλικρινείς, δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Μια εγκάρδια και γνήσια συγγνώμη δείχνει ότι μετανιώνετε πραγματικά για τις πράξεις σας και είστε πρόθυμοι να διορθώσετε τα πράγματα. Επομένως όταν ζητάτε συγγνώμη καλό είναι να το εννοείτε κιόλας.

Πηγή: FOXreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις