Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τούρκος Ναύαρχος «σταυρώνει» τον «φίλο» Ερντογάν: – «Πού είναι η Γαλάζια Πατρίδα, παραδοθήκαμε στην Ελλάδα» [video]


Ερντογάν: Με αρκετές αντιδράσεις υποδέχθηκαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ΜΜΕ και πολίτες της χώρας.

Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Αθήνα, να σταματήσουν εντελώς οι αερομαχίες στο Αιγαίο. «Δεν πρέπει να υπάρχουν οι αερομαχίες. Να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε. Μας αρέσει να επενδύουμε στη φιλία» ήταν το μήνυμα του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν άρεσε ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας του με αποτέλεσμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τα ακούσει για τα καλά.

Ερντογάν: «Ξεσηκωμός» για την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών»

Στρατιωτικοί αναλυτές, απόστρατοι αξιωματικοί, ΜΜΕ αλλά και απλοί πολίτες δεν είδαν με ιδιαίτερα καλή ματιά τη συμφωνία του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη. Στο Μπρα Ντε Φερ μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται πως η Ελλάδα κέρδισε κατά κράτος. Αυτό φαίνεται πως υποστήριξε ο Τούρκος Ναύαρχος Ε.Α. Τουρκέρ Ερτούρκ λέγοντας ότι «Η Ελλάδα μας στρίμωξε, μας νίκησε στο μπραντε φερ.» Μάλιστα δεν δίστασε να θέση και θέμα Γαλάζιας Πατρίδας. «Υποχωρήσαμε. Που είναι η γαλάζια πατρίδα; Παραδοθήκαμε στην Ελλάδα».

Aυτή η κυβέρνηση είχε πει ‘να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης’. Αυτό ξέρετε είναι μια αναθεωρητική πολιτική. Έτσι, η άλλη πλευρά λέει πως απειλείται, κυρίως για τα νησιά που βρίσκονται απέναντι απο τις ακτές λέει ‘πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Γι’ αυτό στρατιωτικοποίησα τα νησιά’.. Ποιος έδωσε αφορμή για την θεωρία αυτή; Aυτές οι βλακώδεις δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης. Τώρα μπορούμε να υποχωρήσουμε; Πιστεύω πως όχι. Η κυβέρνηση στριμώχθηκε και παραδόθηκε στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι για ‘καλή γειτονία’ κτλ. αλλά η πλευρα που υποχώρησε είναι η Τουρκία».

Η εφημερίδα Cumhuryet έγραψε ότι «με την διακήρυξη των Αθηνών νίκησε η Ελλάδα», ενώ Τούρκοι αναλυτές σχολίασαν: «αυτό σημαίνει πως εγκαταλείψαμε τη γαλάζια πατρίδα».

Ο ναύαρχος εα Τζεμ Γκιουρντενίζ, σχεδιαστής της γαλάζιας πατρίδας, σχολίασε: «Αυτή η διακήρυξη είναι μια διπλωματική νίκη για την Ελλάδα, εγκαταλείψαμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Ελλάδα στοχεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας με τη χρόνια προσέγγισή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δύο χώρες που δεν έχουν επιλύσει τα ζητήματα κυριαρχίας τους δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, η Hurriyet έγραψε ότι επίκειται τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για τα Γάζα και το θέμα των F-16 και της Σουηδίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις των επομένων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.