Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά: Πώς επιχείρησαν vα «σηκώσουν» άγαλμα μισού τόνου μέρα-μεσημέρι (ΦΩΤΟ)


 Στόχος «αετονύχηδων» έγινε το άγαλμα του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά-Πώς επιχείρησαν να το «σηκώσουν» μέρα-μεσημέρι.

Μια «κινηματογραφική» απόπειρα κλοπής οργάνωσαν άγνωστοι το μεσημέρι της Κυριακής (3/12) στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Έδεσαν με σχοινιά το άγαλμα και προσπάθησαν να το αποκολλήσουν από τη βάση του, τραβώντας το με τη συνδρομή οχήματος. 

Πρόκειται για άγαλμα μισού τόνου, του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, το οποίο είχε τοποθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο τον Σεπτέμβριο του 2021, προς τιμή του Πόντιου δημοσιογράφου, δωρεά του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» στον δήμο Παύλου Μελά.

Πώς απετράπη η κλοπή

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης η απόπειρα κλοπής σημειώθηκε μέρα μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο, με τους δράστες, όπως όλα δείχνουν να αποχωρούν βιαστικά, πιθανόν διότι έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους.

«Με ειδοποίησαν περίπου στις 2 και πήγα κατ’ ευθείαν, είδα τα σκοινιά πάνω στο άγαλμα και υπήρχαν και ίχνη από ρόδες αυτοκινήτου, με το οποίο προφανώς θα κουβαλούσαν το άγαλμα», τόνισε.

Όπως εξηγεί μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, δεν ήταν η πρώτη φορά που το μνημείο στοχοποιείται, καθώς πριν από λίγα χρόνια άγνωστοι είχαν αφαιρέσει γλυπτές αναπαραστάσεις από τη βάση του.

Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος με τη φύλαξη του πρώην στρατοπέδου, στο οποίο να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

«Υπάρχει θέμα φύλαξης σε όλο τον χώρο του στρατοπέδου. Κατά καιρούς έχουμε καταγγελίες για κλοπές και φθορές, πρέπει να ελεγχθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Πριν από λίγες μέρες έκλεψαν και τα καλώδια ηλεκτροδότησης του χώρου», συμπληρώνει.

Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν, καθώς συνιστά «απόπειρα κλοπής κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά το άρθρο 374 παρ. 1β του Π.Κ.. καθώς το μνημείο βρίσκεται σε κοινή θέα και δημόσιο χώρο και είναι καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας».

Τι λέει ο δήμος Παύλου Μελά

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε στο GRTimes ότι ο δήμος θα κινηθεί νομικά από κοινού με το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», προχωρώντας σε μήνυση.

Επιπροσθέτως, ερωτηθείς για τις συνθήκες ασφαλείας του στρατοπέδου, ο δήμαρχος παραδέχτηκε μεν ότι «υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα και περιστατικά κλοπών», ωστόσο «το Σωματείο, γνώριζε εξ αρχής ότι ο χώρος αποτελεί εργοτάξιο, όταν πρότεινε το σημείο τοποθέτησης του αγάλματος».

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις