Μία τοιχογραφία, που χρονολογείται 5.000 χρόνια πριν, αποτελεί την αρχαιότερη σκηνή γέννησης που έχει βρεθεί ποτέ. Η τοιχογραφία, που εντοπίστηκε στην έρημο Σαχάρα της Αιγύπτου δείχνει ένα νεογέννητο ανάμεσα στους γονείς, δύο ζώα και ένα αστέρι στα ανατολικά.
Η σκηνή θυμίζει την αφήγηση της Βίβλου για τη γέννηση του Ιησού. Ωστόσο η τοιχογραφία έχει δημιουργηθεί 3.000 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού. Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών βρήκε την τοιχογραφία σε μία σπηλιά που πλέον ονομάζεται «Σπηλιά των Γονέων», στην Αιγυπτιακή Σαχάρα κατά τη διάρκεια αποστολής μεταξύ του οροπεδίου Gilf al-Kebir και της κοιλάδας του Νείλου.
Ο άγνωστος καλλιτέχνης έχει ζωγραφίσει ένα νεογέννητο ανάμεσα στους γονείς του, ένα αστέρι στα ανατολικά και δύο ζώα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Seeker.com, η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στο ταβάνι ενός μικρού σπηλαίου στην έρημο Σαχάρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή ή Λίθινη εποχή.
Έχει δημιουργηθεί 3.000 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού
«Είναι μια σκηνή που θυμίζει έντονα, που μοιάζει πράγματι με την γέννηση του Χριστού. Αλλά προϋπήρχε περίπου 3.000 χρόνια», είπε στο Seeker ο γεωλόγος Marco Morelli, διευθυντής του Μουσείου Πλανητικών Επιστημών στο Πράτο της Ιταλίας. Ο ιστότοπος αναφέρει ότι ο Morelli και η ομάδα του ανακάλυψαν την τοιχογραφία το 2005, αλλά μόλις το 2016 αποκάλυψαν τα ευρήματά τους με τον τίτλο «Η σπηλιά των γονέων».
Αν και δεν υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απεικόνιση το εύρημα σίγουρα προκαλεί έκπληξη και ερωτήματα. Η τοιχογραφία, που έγινε με ένα κοκκινοκαφέ ώχρα, έχει πολλά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως ένα ακέφαλο λιοντάρι.
Ένας από τους τίτλους του Ιησού είναι «λιοντάρι του Ιούδα». Επιπλέον τα ακέφαλα λιοντάρια ήταν μυθικά ζώα στη Νεολιθική ή τη Νέα Εποχή του Λίθου σε αυτό το μέρος του κόσμου. Στην τοιχογραφία υπάρχουν ακόμη ένας μπαμπουίνος ή πίθηκος, ένα αστέρι στα ανατολικά και ένα μωρό που είναι ελαφρώς υψωμένο στον ουρανό. Αυτή θέση του νεογέννητου θα μπορούσε να σημαίνει γέννηση ή εγκυμοσύνη, ανέφερε η ιστοσελίδα Seeker.
Ο Morelli και η ομάδα του δεν αποκάλυψαν γιατί καθυστέρησαν να δημοσιοποιήσουν το εύρημα τους και το αποφάσισαν 11 χρόνια μετά. «Η ανακάλυψη έχει πολλές επιπτώσεις καθώς εγείρει νέα ερωτήματα στην εικονογραφία ενός από τα πιο ισχυρά χριστιανικά σύμβολα. Δεν βρήκαμε παρόμοιες σκηνές μέχρι την πρώιμη χριστιανική εποχή», τόνισε ο γεωλόγος.
Τι λένε η Βίβλος και τα Ευαγγελία για την γέννηση του Χριστού
Η σκηνή της γέννησης των Χριστουγέννων βασίζεται κυρίως στην αφήγηση της γέννησης του Ιησού που βρίσκεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, το οποίο αναφέρει ότι τρεις σοφοί ακολούθησαν ένα νεοαναστημένο αστέρι, το οποίο τους οδήγησε στη γενέτειρα του Ιησού, τη Βηθλεέμ.
Το Ευαγγέλιο του Λουκά, στο δεύτερο κεφάλαιο δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τη γέννηση του Ιησού και πώς ο πατέρας και η μητέρα του απομακρύνθηκαν από τα πανδοχεία στη Βηθλεέμ επειδή ήταν γεμάτα και έπρεπε να βρουν καταφύγιο είτε σε έναν αχυρώνα είτε σε μια σπηλιά. Εκεί η Βίβλος αναφέρει ότι η Παναγία γέννησε τον Ιησού.
«Και ο Ιωσήφ ανέβηκε επίσης από τη Γαλιλαία, από την πόλη της Ναζαρέτ στην Ιουδαία, στην πόλη του Δαβίδ, που ονομάζεται Βηθλεέμ, επειδή ήταν από τον οίκο και τη γενεαλογία του Δαβίδ, για να καταγραφεί με τη Μαρία, την αρραβωνιαστικιά του, που ήταν έγκυος. Και ενώ ήταν εκεί, ήρθε η ώρα να γεννήσει. Και γέννησε τον πρωτότοκο γιο της και τον τύλιξε με σπάργανα και τον έβαλε σε μια φάτνη γιατί δεν είχαν θέση στο χάνι». (Λουκάς 2:4-7)
Παρόλο που ο ακριβής μήνας και η ημέρα της γέννησης του Ιησού είναι άγνωστοι, μέχρι τον 4ο αιώνα η Δυτική Χριστιανική Εκκλησία είχε καθορίσει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Αντίθετα οι ανατολικές χριστιανικές εκκλησίες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου του Ιουλιανού ημερολογίου, που αντιστοιχεί στις 7 Ιανουαρίου του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Οι μελετητές της συγκριτικής θρησκείας υποστήριξαν ότι η ημερομηνία που επιλέχθηκε αντιστοιχεί σε μη Αβρααμικές θρησκευτικές γιορτές που λάμβαναν χώρα στο χειμερινό ηλιοστάσιο, όπως η γέννηση του αρχαίου αιγυπτιακού θεού Ώρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου