Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν μία νεκρόπολη που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής ενός νέου αυτοκινητόδρομου στο Κουμπάν, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου στη νότια Ρωσία.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μια νεκρόπολη σε μία αρχαία πεδιάδα που περιείχε ορθογώνιους ταφικούς λάκκους. Αυτοί οι λάκκοι είχαν επένδυση από επίπεδες πλάκες ή μάργα ή ψαμμίτη. Συνολικά εντοπίστηκαν 22 τάφοι. Ωστόσο, πολλοί από τους τάφους είχαν συληθεί ή καταστραφεί κατά την αρχαιότητα.
Ένας από τους τάφους, που πήρε το αριθμό 19 από τους αρχαιολόγους, περιείχε τους σκελετούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν αφιερώματα από τους συγγενείς, τα οποία περιελάμβαναν χάλκινα δαχτυλίδια, ένα δόρυ και μια σιδερένια άκρη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών από τους αρχαιολόγος βρέθηκε ένας τάφος με τα λείψανα πέντε ατόμων θαμμένα. Μαζί τους είχαν ταφεί ως αφιερώματα πολλαπλές λόγχες, ασημένια διακοσμητικά αντικείμενα, σιδερένια μαχαίρια και χάλκινοι δακτύλιοι, εκ των οποίων ο ένας έχει διακοσμηθεί με την εικόνα ενός ναού.
Μόνο ένας από τους τάφους δεν είχε σημάδια ότι είχε συληθεί ή είχε υποστεί ζημιές. Σε αυτόν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν αμφορέα, ένα μαύρο γυαλιστερό κύπελλο, χάλκινα και σιδερένια δαχτυλίδια και ένα χάλκινο βραχιόλι.
Στην ευρύτερη περιοχή της νεκρόπολης καταγράφηκαν πολυάριθμοι αμφορείς και επιτραπέζια σκεύη, ανάμεσα τους κανάτες και κύπελλα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα αυτών των αντικειμένων έφτασε στην νεκρόπολη από την αρχαία ελληνική πόλη της Παφλαγονίας, την Ηράκλεια την Ποντική. Στη συνέχεια αυτά τα αντικείμενα πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε επιτύμβιες γιορτές για να τιμηθούν οι νεκροί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου