Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

SOS για χημικά σε δημοφιλή προϊόντα: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα – Η «μαύρη» λίστα


 Συναγερμό σημαίνουν στην Ευρώπη για τις κυβερνήσεις, τις αρμόδιες Αρχές και τους πολίτες – καταναλωτές τα ευρήματα της νέας έρευνας που πραγματοποίησε στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA). Μια έρευνα η οποία αφορά στην παρουσία επικίνδυνων για την υγεία ή ακόμη και για τη ζωή χημικών στοιχείων και ουσιών σε εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πρόκειται για αντικείμενα και μείγματα τα οποία αγοράζουν και χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι τα ηλεκτρονικά είδη, τα παιχνίδια, τα ακουστικά και οι φορτιστές, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα και πολλά ακόμη.

Η έκταση του προβλήματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι στο ένα από κάθε πέντε αντικείμενα (20%) τα οποία ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε πως η περιεκτικότητα των δυνάμει επικίνδυνων χημικών συστατικών ήταν υψηλότερη των επιτρεπόμενων ορίων. Είναι κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τα ράφια των καταστημάτων και να μην επιστρέψουν εκεί μέχρι οι εταιρείες που τα παράγουν, είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε. συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των επιστημόνων και των αρμόδιων Αρχών.

Η έρευνα συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, με τον έλεγχο και την αξιολόγηση να περιλαμβάνουν 99 συνολικά προϊόντα- 88 αντικείμενα και 11 μείγματα. Συνολικά στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ελέγχθηκαν 2.407 προϊόντα.

Η κατηγορία που εμφανίζει τον μεγαλύτερο βαθμό υπέρβασης και κατά συνέπεια επικινδυνότητας είναι τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη. Εκεί από τα 329 προϊόντα που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι στα 170 η περιεκτικότητα ήταν παραπάνω από το επιτρεπόμενο. Ακολουθούν τα παιχνίδια με 23%, τα αθλητικά είδη με 18% και τα είδη μόδας με 15%.

Όσον αφορά στα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων η μεγαλύτερη επικινδυνότητα διαπιστώθηκε στα μέταλλα με το ποσοστό υπέρβασης των ορίων να ανέρχεται σε 24%. Ακολουθούν το μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό με 20% και το σκληρό πλαστικό με 11%, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η «παραβατικότητα» σε άλλα υλικά, στα υφάσματα 3%, στο δέρμα 2% και μηδενική στα αφρώδη υλικά, το ξύλο και το χαρτί.

Τα πιο επικίνδυνα χημικά στοιχεία και ενώσεις που περιλαμβάνονται κυρίως στα ηλεκτρονικά, είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο και οι φθαλικές ενώσεις. Σύμφωνα με έρευνες μόνο ο μόλυβδος ευθύνεται για περίπου 5 εκατ. θανάτους ετησίως παγκοσμίως και για την πρόκληση στη νόσηση και τη μνήμη σε εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών. Το κάδμιο είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις, κυρίως δε για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στο πάγκρεας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις