Εδώ οι Τούρκοι ασκούν κατασκοπεία μέσω των μετρημένων στα δάχτυλα διπλωματικών υπαλλήλων τους στον Καναδά και δεν θα το πράξουν με κάλυμμα τις χιλιάδες Τούρκους πολίτες που θα επισκεφθούν τα νησιά μας; Μάλλον θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αφελής όποιος πιστεύει το αντίθετο
Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του, για το οποίο κατηγόρησε τον Ιμάμη Φετουλαχί Γκιουλέν και τους οπαδούς του ότι το υποκίνησαν και εκτέλεσαν, επιδόθηκε σε ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον τους συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντάς τους.
Ορισμένοι εξ αυτών είτε κατάφεραν να διαφύγουν από την Τουρκία σε χώρες του εξωτερικού , είτε διέμεναν ήδη σε αυτές, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του ΜΙΤ, επιδόθηκε στον εντοπισμό τους , ενώ υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγωγή και μεταφορά κάποιων εξ αυτών στην Τουρκία.
Ο ρόλος του Φιντάν στο τουρκικό ΥΠΕΞ
Σε πρόσφατο άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, με τίτλο "Το τουρκικό προξενείο στον Καναδά μετατράπηκε σε κέντρο πληροφοριών, αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο" επισημαίνει σχετικά ότι "εσχάτως η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί τον μηχανισμό του υπουργείου Εξωτερικών ως ένα από τα εργαλεία της για να εκφοβίσει την αντιπολίτευση στη διασπορά".
Ο διορισμός ενός πρώην αρχηγού κατασκοπείας επικεφαλή του ΥΠΕΞ της χώρας του, υποδηλώνει μια στρατηγική πρόθεση χρήσης της διπλωματικής υπηρεσίας όχι μόνο για παραδοσιακές διπλωματικές λειτουργίες, αλλά και για άσκηση πίεσης και δημιουργία εκφοβιστικής επίδρασης στους εξόριστους Τούρκους στο εξωτερικό, ως μέσο αποθάρρυνσης της διαφωνίας και των αντιπολιτευτικών δραστηριοτήτων πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.
Ως εκ τούτου, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους αρχικούς διορισμούς του Φιντάν μετά την ανάληψη της ηγεσίας της υπηρεσίας εξωτερικού στις 4 Ιουνίου ήταν η τοποθέτηση στενού του συνεργάτη στο τιμόνι του τμήματος πληροφοριών του υπουργείου, σκιαγραφώντας έτσι το προφίλ των Τούρκων πρεσβευτών και διπλωματών.
Η δράση Τούρκων διπλωματών στον Καναδά
Στη συνέχεια το συγκεκριμένο ΜΜΕ αναφέρει " το απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής της διαβόητης τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, έχασε λίγο χρόνο ενορχηστρώνοντας μια γρήγορη μετατροπή της τουρκικής διπλωματικής υπηρεσίας σε εκτεταμένο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών και διεξαγωγής κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων σε ξένες χώρες.
Το έγγραφο, με σφραγίδα απόρρητο και με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2023, αποκαλύπτει ότι Τούρκοι διπλωμάτες στον Καναδά συνέλεξαν πληροφορίες για έναν επικριτή της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια μετέφεραν τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα.
Η μυστική έκθεση που εστάλη από το τουρκικό προξενείο στο Τορόντο χρησιμεύει ως ένδειξη ότι ο Φιντάν είναι αποφασισμένος να αναδιαμορφώσει τη διπλωματική υπηρεσία σε εργαλείο πληροφοριών προκειμένου να διαιωνίσει το καθεστώς του Προέδρου Ερντογάν.
Οι ενέργειες που ανέλαβε ο Fidan, χρησιμοποιώντας διπλωμάτες και προξενικούς αξιωματούχους ως κατασκόπους, πράγματι εγείρουν ανησυχίες και ενδεχομένως παραβιάζουν τόσο τους νόμους της χώρας υποδοχής όσο και τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν τις ευθύνες του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού.
Τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αντίθετες με καθιερωμένους κανόνες και κανονισμούς. Παρά τις πιθανές νομικές και διπλωματικές προεκτάσεις, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πτοείται από αυτές τις παραβάσεις και συνεχίζει την πορεία της δράσης της.
Οι προβλέψεις των Διεθνών Συμβάσεων για διπλωμάτες και προξενικό προσωπικό
Αυτή η παράβλεψη νομικών και διπλωματικών περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις με τις χώρες υποδοχής και να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις.
Πράγματι, χορηγούνται ορισμένα προνόμια και ασυλίες στους διπλωμάτες και το προξενικό προσωπικό, αλλά αυτά εξαρτώνται από τη συμμόρφωσή τους με τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής.
Οι συμβάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής, σύμφωνα με το άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.
Επιπλέον, το άρθρο 43 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις αναγνωρίζει την εξουσία των αρχών του κράτους υποδοχής να ερευνούν και να διώκουν το προξενικό προσωπικό για τυχόν εγκληματικές δραστηριότητες, είτε πραγματοποιούνται εντός είτε εκτός των χώρων του προξενείου.
Η άμεση χορήγηση βίζας σε Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν νησιά του Αιγαίου και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει
Είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στην παραχώρηση Βίζα εξπρές για 10 νησιά μας στο Αιγαίο, σε Τούρκους πολίτες που θέλουν να τα επισκεφθούν.
Η βίζα θα έχει επταήμερη διάρκεια και θα μπορεί να εκδίδεται άπαξ όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όταν δε λαμβάνει κάποιος Τούρκος τη βίζα αυτή για ένα νησί, δεν θα μπορεί να μεταβεί σε άλλο νησί με την ίδια βίζα.
Εδώ γεννώνται ερωτήματα αναφορικά με τους μηχανισμούς ελέγχου του συνόλου των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας, αφού θεωρούμε ορμώμενοι από τα παραπάνω πως μεταξύ των χιλιάδων Τούρκων πολιτών που θα τα επισκεφθούν, σίγουρα θα είναι κάποιοι με αποστολή την διεξαγωγή κατασκοπευτικής δραστηριότητας.
Εδώ οι Τούρκοι ασκούν κατασκοπεία μέσω των μετρημένων στα δάχτυλα διπλωματικών υπαλλήλων τους στον Καναδά και δεν θα το πράξουν με κάλυμμα τις χιλιάδες Τούρκους πολίτες που θα επισκεφθούν τα νησιά μας;
Μάλλον θα πρέπει να είναι πολύ αφελής όποιος πιστεύει το αντίθετο.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ οι Bordo Berelli μιλάνε τη γλώσσα της χώρας στόχου, γεγονός που θα διευκολύνει τη δράση τους ακόμη περισσότερο, ενώ είναι λίαν εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση αιγιαλών απόβασης-αεροπρογεφυρωματων και άλλων ζωτικής στρατιωτικής σημασίας χώρων.
Πολλοί θα πούν μα καλά χρειάζεται η κατασκοπεία για να δούν οι Τούρκοι στρατιωτικούς στόχους στα νησιά μας στο Αιγαίο όταν υπάρχουν οι τουρκικοί δορυφόροι και τα drones;
Η απάντηση είναι πως σίγουρα ναι, χωρίς να χρειαστεί να επεκταθούμε περισσότερο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου