Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Κτηματαγορά - H Nέα τάση στην Αττική: Μετακόμιση για φθηνά ακίνητα στα προάστια [πίνακες]


 Εκτός κέντρου φεύγουν οι Αθηναίοι για να βρουν φθηνό και ποιοτικό ακίνητο. Με τις τιμές πώλησης να έχουν εκτοξευτεί πάνω από 66% την τελευταία 10ετία και τα ενοίκια να έχουν ανέβει κατά 42,1% στην 6ετία, οι ενδιαφερόμενοι αρχίζουν να κοιτούν όλο και πιο μακριά για το νέο τους σπίτι.

Υπάρχουν πολλές περιοχές, περισσότερο ή λιγότερο κοντά στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, που έχουν να προσφέρουν πολλά και σε λογικές τιμές. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και ο προαστιακός έχουν δώσει νέες δυνατότητες στη μετακίνηση, ενώ η άνοδος της τηλεργασίας, μετά το 2020, απελευθερώνει σημαντικά τις επιλογές των εργαζομένων.

Ομως πού πάνε οι Αθηναίοι; Την απάντηση δίνει η ίδια η αγορά, καθώς οι τιμές ακολουθούν τη ζήτηση και έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, όλο και περισσότεροι αναζητούν το επόμενό τους σπίτι στα ανατολικά προάστια, όπου σε πολλές περιοχές έχει γίνει σημαντική επένδυση σε νέες υποδομές, άλλοι καλοβλέπουν τις νέες κατασκευές σε περιοχές όπως ο Αγιος Στέφανος και το Κορωπί, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν «σωθεί» με τον προαστιακό και μετακόμισαν σε αρκετά πιο μακρινά μέρη, όπως ο Ασπρόπυργος, η Κινέτα και οι Αγιοι Θεόδωροι.


Αν και υπάρχουν ακραία παραδείγματα, οι περισσότεροι αναζητούν το νέο τους σπίτι αρκετά πιο κοντά στο «κλεινόν αστυ». Μία τάση που φαίνεται να παίρνει μορφή είναι όσοι απομακρύνονται από την Αθήνα να προτιμούν το ενοίκιο παρά την αγορά ακινήτου. Βλέποντας το πόσο σκαρφάλωσαν οι τιμές μέσα σε ένα έτος, μπορεί κάποιος να συμπεράνει την εκτόξευση της ζήτησης. Τέτοια παραδείγματα είναι η άνοδος κατά 16,4% στην Ανάβυσσο, το 12,5% στο Καπανδρίτι και το εκπληκτικό 30,7% στη Σταμάτα. Για την αγορά ακινήτου, βλέπουμε σημαντική άνοδο κατά σχεδόν 20% στο Κρυονέρι και ανοδικά κινείται όλη η περιοχή γύρω από τον Δήμο Διονύσου.


Φθηνά ακίνητα υπάρχουν και στο κέντρο της Αθήνας, όπως η πλατεία Αττικής (1.310 ευρώ/τ.μ), τα Πατήσια (1.324 ευρώ/τ.μ.) και ο Αγιος Ιωάννης Ρέντης στον Πειραιά, όμως είναι περιοχές που δεν φαίνεται να τις προτιμούν οικογένειες που έχουν καλύτερες εναλλακτικές. Σύμφωνα με τους μεσίτες, είναι τα νεότερης κατασκευής ακίνητα, το πράσινο, η ησυχία και η ασφάλεια οι κύριοι λόγοι που οι φθηνές τιμές των «προαστίων» κερδίζουν τις φθηνές τιμές του κέντρου. Για να μείνεις κοντά σε «πράσινο» στην Αθήνα, θα πληρώσεις τιμές έως και 35% υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ακινήτων που δεν βρίσκονται κοντά σε κάποιο πάρκο ή άλσος. Παράδειγμα, οι φθηνότερες τιμές για πράσινο στην Αθήνα είναι στο Ιλιον, κοντά στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Εκεί η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης φθάνει τα 1.659 ευρώ ανά τ.μ., ενώ δεύτερη σε σειρά είναι η περιοχή του Γκύζη και του Πεδίου του Αρεως με τις μέσες τιμές των σπιτιών στα 1.730 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων, βορείων και δυτικών προαστίων, σε συνάρτηση με την πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε το χάρτη της κτηματαγοράς κατά την αναζήτηση οικογενειακής κατοικίας. Εν μέσω πανδημίας, δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που θέλησαν να μετακινηθούν σε κάποιο προάστιο μη πυκνοκατοικημένο, επιλέγοντας πρωτίστως μονοκατοικίες ή/και μεζονέτες με κήπο και κατά δεύτερον σε διαμέρισμα. Η συγκεκριμένη τάση υιοθετήθηκε στην πράξη από πολλούς, διότι η μετεγκατάσταση σε κάποιο «καλό» προάστιο της Αττικής σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο απαιτούσε αυξημένα διαθέσιμα κεφάλαια. Επέλεξαν κυρίως περιοχές όπως το Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, ενώ με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή/και χαμηλότερο μπορούσαν να μισθώσουν ενδεχομένως ένα νεότερο ηλικιακά ακίνητο ή ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον ένα δωμάτιο για χρήση γραφείου ή/και μεζονέτα με κήπο ή/και μονοκατοικία.

Αν σε κάποιους η «απόδραση» εκτός Αθήνας ή ακόμα και εκτός Αττικής φαίνεται υπερβολή, την απάντηση δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το κόστος στέγασης. Δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν περίπου το 37% του εισοδήματός τους για στέγαση. Σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνει ακόµα πιο πολλά, περισσότερο από 40%. Ενα διαμέρισμα κατάλληλο για οικογένεια στο Μαρούσι έχει ενοίκιο από 1.200 έως 2.000 ευρώ. Στο Κορωπί ξεκινούν από 560 ευρώ, στην Κινέτα από 550 και στον Αγιο Στέφανο από 900 ευρώ. Αν με το να νοικιάσεις πιο μακριά γλιτώνεις έως και 12 ενοίκια το έτος, δεν είναι παράλογο που το ψάχνουν όλο και περισσότεροι…

Αφήνουν το Ι.Χ., παίρνουν τον προαστιακό

Αν και φαίνεται μεγάλη απόσταση, πολίτες που έχουν ήδη «αποδράσει» από το κέντρο της Αθήνας λένε ότι απλά αντάλλαξαν τη μία ώρα που περνούσαν κολλημένοι στην κίνηση με μία ώρα στον προαστιακό. Οσο πιο μακριά πας τόσο μεγαλύτερο και το οικονομικό όφελος, με εξαιρέσεις τα τουριστικά μέρη. Το κέρδος, πέρα από το κατά πολύ μικρότερο κόστος στέγασης, είναι πολυεπίπεδο. Το να γλιτώσεις ώρες κάθε ημέρα κολλημένος στην Κηφισίας ή στη Μεσογείων, τα άλλα έξοδα όπως το παρκινγκ, βενζίνες κ.τ.λ., όλα μαζεύονται και στο τέλος του έτους υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν επιλέξει τα πιο μακρινά μέρη.

«Φεύγουν» και επαγγελματίες

Παρόμοιες επιλογές καταγράφηκαν και από ελεύθερους επαγγελματίες κυρίως του κλάδου παροχής υπηρεσιών που διατηρούσαν γραφειακούς χώρους επιφάνειας 40 τ.μ.-60 τ.μ., μεταφέροντας τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στην κατοικία τους, διαμορφώνοντας έναν χώρο αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση. Παράλληλα, η αναζήτηση «οικονομικής» κατοικίας οδήγησε πολλούς ενδιαφερόμενους τόσο στις άνωθεν περιοχές όσο και σε περιοχές του Πειραιά. Η άνωθεν τάση καταγράφεται πλέον στο σύνολο των ερευνών όπου τα ποσοστά αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων είναι διψήφια. Η διαθεσιμότητα οικονομικών ακινήτων τόσο στον Πειραιά όσο και στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής μειώθηκε αισθητά τον τελευταίο χρόνο, όταν στις υπόλοιπες περιοχές παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν τόσο την αισθητή αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων εντός του τρέχοντος έτους που σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται άνω του 10% όσο και της «στροφής» των ενδιαφερομένων για αναζήτηση κατοικίας σε περιοχές του Πειραιά και του Υπολοίπου Αττικής.

ΟΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ
1.Aνω Λιόσια (Υπόλοιπο Αττικής)1.080€/τ.μ.
2.Ωρωπός (Υπόλοιπο Αττικής)1.154€/τ.μ.
3.Aγιος Ιωάννης Ρέντης (Προάστια Πειραιά)1.273€/τ.μ.
4.Πλατεία Αττικής (Αθήνα) 1.310€/τ.μ.
5.Πατήσια (Αθήνα)1.324€/τ.μ.

Πηγή; Spitogatos, στοιχεία γ’ τριμήνου 2023

ΟΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ
1.Αχαρνές (Δυτικά Προάστια)6,6€τ.μ
2.Περιστέρι (Δυτικά Προάστια)7,3€/τ.μ.
3.Πατήσια (Αθήνα)7,4€/τ.μ.
4.Πλατεία Αττικής (Αθήνα)7,7€/τ.μ.
5.Πατησίων – Αχαρνών (Αθήνα)7,9€/τ.μ.

Πηγή; Spitogatos, στοιχεία γ’ τριμήνου 2023

ΟΙ 6 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

ΑττικήEως 5 ετών

Τιμές πώλησης σε €/τ.μ.

Eως 15 ετών

Τιμές ενοικίασης σε €/τ.μ.

Πόρτο ΡάφτηΑπό 3.055Από 8,7
ΜαρκόπουλοΑπό 2.950
ΡαφήναΑπό 2.900Από 7
Νέα ΜάκρηΑπό 2.250
ΚάντζαΑπό 3.050
ΠαλλήνηΑπό 3.100Από 9,4

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικίες άνω του 1ου ορόφου 75-110 τ.μ. Οι τιμές διαμορφώνονται σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα

ΟΙ 8 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ «ΤΡΑΒΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

ΠεριοχήΤιμή αγοράς ανά τ.μ. (ευρώ)Μεταβολή

έτους (%)

Τιμή ενοικίασης ανά τ.μ.  (ευρώ)Μεταβολή

έτους (%)

Αρτέμιδα (Λούτσα)1.5114,218,379,7
Σταμάτα1.8843,359,4930,72
Κρυονέρι1.95419,666,095
Καπανδρίτι1.5275,246,9212,5
Ωρωπός1.1464,856,5310,3
Αγιος Στέφανος1.6234,846,5210,88
Ανάβυσσος2.3616,4511,0716,40
Κορωπί2.5023,408,6110,95

Πηγή: indomio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις