Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

H EE θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων «Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό»

 


Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ΕΕ η οποία θέλοντας να στείλει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και μην μπορώντας να εκταμιεύσει άλλα κονδύλια από τον κοινό προϋπολογισμό, σχεδιάζει να κατασχέσει περίπου 15 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και να τα μεταφέρει στο Κίεβο.

Την αποκάλυψη έκαναν οι Financial Times, επικαλούμενοι σχόλια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τεχνικές προτάσεις για τη χορήγηση κι άλλης επείγουσας χρηματοδότησης στο Κίεβο, αλλά χωρίς να πληρώσουν αυτή την φορά οι Ευρωπαίοι.

Άλλωστε η ΕΕ έχει προαναγγείλει για το 2024 νέα λιτότητα για να επιτευχθεί «μείωση των κρατικών ελλειμμάτων».

Από τη στιγμή που η ΕΕ ζητάει κατεπειγόντως μείωση των κρατικών ελλειμμάτων αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει την στήριξη προς την Ουκρανία με άμεσο τρόπο.

Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης, η Δύση έχει «παγώσει» σχεδόν 215 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αλλά υπήρξε δίλημμα για την κατάσχεσή τους εν μέρει ή ολόκληρων και ανακατεύθυνση των κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι θα κρατήσει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις δικαιοδοσίες της, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια, έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τις αποζημιώσεις και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους FT θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες σήμερα, θα απαιτούσε από τις τράπεζες που κατέχουν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να τοποθετούν κέρδη σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ετήσια βάση προκειμένου να παρέχεται χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόταση, μόνο τα κέρδη που προέρχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα υπόκεινται σε κατάσχεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση θα αποφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ή 15 δισεκατομμύρια την περίοδο 2023-2027.

Το σχέδιο θα επηρεάσει πιο άμεσα την Euroclear, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο, που κατέχει περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ (205 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η συγκεκριμένη στόχευση του σχεδίου μόνο στα κέρδη και μόνο σε αυτά από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, θεωρείται ότι κατευνάζει ορισμένους φόβους για τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της κατάσχεσης.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο, έχει κινδύνους καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει αντίστοιχα αντίποινα, με την κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, κάτι το οποίο θα κάνει σίγουρα και είναι απορίας άξιο πως στην Δύση δεν έχουν σκεφτεί.

Ένα ακόμα ζήτημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι ότι πολλές χώρες που έχουν περιουσιακά στοιχεία σε ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να τα αποσύρουν άμεσα.

Αυτό γιατί θα μπορούσαν να «παγώσουν» και τα δικά τους κέρδη εάν η εξωτερική τους πολιτική δεν ήταν αρεστή στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις