Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Οι διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ατόμων - Oι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένη αμυγδαλή


 Μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, προσπάθησε να «ξεκαθαρίσει» τις διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ατόμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι gay άνδρες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες έχουν ίδιου μεγέθους ημισφαίρια του εγκεφάλου, ενώ οι ομοφυλόφιλες γυναίκες και οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες έχουν ελαφρά μεγαλύτερο (κατά 2%) δεξί ημισφαίριο. 

Με βάση τις αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου 90 ανθρώπων, η ίδια έρευνα συμπέρανε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένη αμυγδαλή, την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα.

Η έρευνα, έγινε την ώρα που στο ερώτημα «Γεννιέμαι ή γίνομαι ομοφυλόφιλος», κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να απαντήσει μέχρι σήμερα με σιγουριά.

Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια κοινή παραδοχή μεταξύ των ειδικών σχετικά με τους ακριβείς λόγους που ένας άνθρωπος αναπτύσσει ετεροσεξουαλικό ή ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό.

Η σεξουαλική δυναμική είναι εξαιρετικά σύνθετη και η ανθρώπινη επιθυμία παρομοιάζεται με απροσπέλαστη ζούγκλα! Αν και έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα μελετών, οι οποίες ερευνούν τις πιθανές γενετικές, ορμονικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές, δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τόσο η φύση όσο και η ανατροφή παίζουν εξίσου σημαντικό, αλλά και περίπλοκο ρόλο στην ανάπτυξη της ομοφυλοφιλίας. Άλλοι δίνουν βαρύτητα στους γονιδιακούς παράγοντες, ενώ ορισμένοι θεωρούν καταλυτική μόνο την επίδραση του περιβάλλοντος.

Πάντως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κάποια κοινή παραδοχή για την αιτία που ένας άνθρωπος αναπτύσσει ετεροφυλοφιλικό ή ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό.

Κάποιοι βλέπουν την αιτία σε γονιδιακούς παράγοντες ενώ ορισμένοι θεωρούν καταλυτική μόνο την επίδραση του περιβάλλοντος.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Qazi Rahman, σε εγκεφάλους ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών συμπέρανε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες μοιράζονται μια κακή αίσθηση της κατεύθυνσης και είναι πιο πιθανό να κινηθούν χρησιμοποιώντας «σημάδια» ή ζητώντας βοήθεια από κάποιον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις