Νομίζεις ότι ξέρεις καλά την ελληνική γλώσσα και ότι έχεις πλούσιο λεξιλόγιο; Αν ναι, δοκίμασε τις γνώσεις σου κάνοντας αυτό το κουίζ. Γνωρίζεις και τις τρεις ελληνικές λέξεις;
Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι γνωρίζουν άπταιστα ελληνικά και σχεδόν όλες τις ελληνικές λέξεις. Ισχύει όμως αυτό; Η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις που μπορεί να μην τις έχουμε ακούσει ποτέ ή ίσως να τις έχουμε ακούσει κάποια στιγμή αλλά να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Ή μπορεί να γνωρίζουμε πώς χρησιμοποιούνται αλλά να μην ξέρουμε την ετυμολογία τους.
Αυτό το κουίζ σε προκαλεί να βρεις τι σημαίνουν τρεις λέξεις, που είναι σχετικά σπάνιες. Είναι βέβαιο ότι δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Μπορεί κάτι να σου θυμίζουν, αλλά είσαι σίγουρος ότι είναι αυτή η πραγματική σημασία τους; Κάποιοι ίσως ξέρετε τι σημαίνουν 2 από αυτές, αλλά όχι και οι τρεις. Μόνο το 10% των ανθρώπων μπορεί να δώσεις 3 σωστές απαντήσεις στο παιχνιδόλεξο.
Τρεις λέξεις με τρεις ερμηνείες η κάθε μία. Βρείτε την σωστή:
- Βούκινο
- Διαπρύσιος
- Ασκαρδαμυκτί
η λυση:
ΒΟΥΚΙΝΟ - Χάλκινο όργανο μουσικής
Το βούκινο (λατ. buccina ή būcina) ήταν αρχαίο ρωμαϊκό χάλκινο πνευστό μουσικό όργανο. Συγκεκριμένα, ήταν χάλκινη (ή από άλλο υλικό) σάλπιγγα, την οποία αρχικά χρησιμοποιούσαν κατά τους Βυζαντινούς χρόνους σαν κάλεσμα στη μάχη, αλλά και για να δίνονται διαταγές κατά την διάρκεια της μάχης, αφού ο θόρυβος ήταν απαγορευτικός για τη χρήση άλλου μέσου. Η έκφραση κάνω βούκινο (κάποιον ή κάτι)σημαίνει ότι λέω σε πολύ κόσμο κάποιο μυστικό που συνήθως εκθέτει κάποιον.
ΔΙΑΠΡΥΣΙΟΣ - Διαπεραστικός
(λόγιο, για ήχο) διαπεραστικός. (μεταφορικά) ένθερμος, που υποστηρίζει ή διακηρύσσει κάτι με ιδιαίτερη θέρμη, με ένταση και παλμό.
Ασκαρδαμυκτί - Με σταθερό βλέμμα
Επίρρημα που σημαίνει με βλέμμα ευθυτενές και σταθερό, χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου