Οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. καλούνται να λάβουν αποφάσεις - Μαραθώνια προμηνύεται η σημερινή συνεδρίαση της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
Κείμενο Γεωργία Αθ. Σκιτζή
Μαραθώνια προμηνύεται η σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η τελευταία για το 2023, καθώς οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. καλούνται
να λάβουν αποφάσεις για μια σημαντική «βεντάλια» θεμάτων, μεταξύ των οποίων: η συζήτηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και η πιθανή διεύρυνση της Ε.Ε, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και η επικαιροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το 48ωρο δεν θα είναι αρκετό, για να ληφθούν αποφάσεις και γι’ αυτό η Σύνοδος ενδέχεται να ολοκληρωθεί μία μέρα αργότερα. Αυτό συμβαίνει, διότι το κλίμα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών πυροδοτείται τόσο από τον Βίκτορ Όρμπαν, που εκβιάζει «πατώντας πόδι» κατά της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας, επικαλούμενος την ουκρανική «διαφθορά», αλλά και την κατάσταση αναφορικά με τα δικαιώματα των δεκάδων χιλιάδων ουγγρικής καταγωγής πολιτών, που ζουν στη δυτική Ουκρανία, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το Κίεβο, όπως καταγγέλλει η ουγγρική ηγεσία.
«Ναι» στη διεύρυνση υπό προϋποθέσεις
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός στο θέμα της διεύρυνσης αναμένεται να επισημάνει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. αλλά και επένδυση για το μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, που εξαρτάται από τις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, με βασικό προαπαιτούμενο τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνταχθεί με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.
Έξτρα κονδύλια για μεταναστευτικό – φυσικές καταστροφές
Στη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά και για τις φυσικές καταστροφές. Συνεπώς, η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σε μία λύση – πακέτο, καθώς η χώρα μας έχει στηρίξει εξαρχής την πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι, που διατίθενται σήμερα, είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με την αποστολή σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα αυτό περιλαμβάνει 2 δισ. παραπάνω πόρους για το μεταναστευτικό, 2 δισ. για την Τουρκία και 1,5 δισ. για τις φυσικές καταστροφές.
Βέτο στην Αλβανία λόγω Μπελέρη
Ειδικά στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε στη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε χθες, ότι κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, δηλαδή να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο της αθωότητας. Και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Η Αθήνα διαμήνυσε χθες οτι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στη στάση της, όπως διατυπώθηκε και με τη ρητή επιφύλαξη, που κατατέθηκε στην επιστολή που στάλθηκε στην Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά προέβη και σε μια κίνηση καλής θέλησης, συναινώντας να αποσταλεί η επιστολή, ώστε έτσι να δοθεί και στην αλβανική κυβέρνηση η ευκαιρία να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αρθεί το αδιέξοδο.
Όπως επισημαίνεται, αυτό που ζήτησε η Αθήνα είναι να δοθεί η άδεια στον Φρέντι Μπελέρη να μπορέσει -αν και κρατούμενος- να διοριστεί και ετσι να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Χειμάρρα. Ωστόσο, ο Εντι Ράμα δεν αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου