Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ευ. Λέκκας: Ο φόβος για Μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και ο κίνδυνος για την Αγία Σοφία


 Σοβαρούς κινδύνους για τη στατικότητα του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη εγκυμονεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Όπως είπε ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας, ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι που περιμένουν οι επιστήμονες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, και με αφορμή την ανησυχία που έχει προκαλέσει το γεγονός ότι θραύσματα από την οροφή του ιστορικού αυτού κτιρίου, που χρονολογείται από το 537 μ.Χ., έχουν αρχίσει να πέφτουν, ο Ευθύμιος Λέκκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Επισήμανε ότι η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα στα 1.500 της ιστορίας της, κυρίως εξαιτίας της φθοράς του χρόνου και των καιρικώνα συνθηκών, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι. Όλα αυτά τα φαινόμενα, εξήγησε, διαβρώνουν το κέλυφος της Αγίας Σοφιάς και «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι πολλοί επιστήμονες περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη ανέμεναν μέχρι το 2022 έναν σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ και «από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», πράγμα που σημαίνει ότι, όταν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν βλάβες στο κτίριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό είναι «θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα, καθώς όπως εξήγησε, από τότε που η Αγία Σοφία έγινε τζαμί, «η τρωτότητα αυξάνεται, λόγω των χιλιάδων τουριστών ή πιστών μουσουλμάνων που την επισκέπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις