Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Καιρός για ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Λέσβο – Πλατσέντα


 Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κουζινομαγειρέματα”

Υλικά

150 gr. καρύδια

Κανέλα και γαρίφαλο σκόνη

Ελαιόλαδο

Κόρν φλάουρ


Για την ζύμη

250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αυγό

60 ml. νερό

30 ml. λάδι

40 ml. ούζο

1 αυγό


Για το σιρόπι

500 gr. ζάχαρη

400 ml. νερό

Χυμό μισού λεμονιού και την φλούδα

1 ξυλάκι κανέλας

2-3 μοσχοκάρφια

(Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε με1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά) η αν προτιμάμε να έχουν πιο γεμάτη υφή θα επιλέξουμε το φύλλο ΚΟΥΡΟΥ)


Εκτέλεση

Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο.

Σε ενα μπολ ρίχνουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Κατόπιν ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά μετά την πρώτη βράση. Χωρίζουμε την ζύμη σε εννέα ισα κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με κορν φλάουρ και ανοίγουμε λεπτά φύλλα.

Τοποθετούμε τα φύλλα μας σε καλά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και το σουρώνουμε σαν πλισέ .

Βάζουμε 100 ml. ελαιόλαδο να κάψει και περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά τα φύλλα. Ψήνουμε 15 λεπτά στους 190 βαθμούς και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170.Μόλις πάρει ωραίο χρυσό χρώμα την βγάζουμε απο τον φούρνο, και την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι

Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις