Τα υβριδικά πλάσματα προφανώς δεν περιορίζονται στην ελληνική μυθολογία. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι με την ανακάλυψη ενός δελφινιού στην Ελλάδα, το οποίο φαινόταν να έχει ένα ζευγάρι «αντίχειρες», σηματοδοτώντας τη μοναδική περίπτωση στην οποία είχαν δει μια τέτοια ανωμαλία.
Το δελφίνι με παραμορφωμένα πτερύγια που μοιάζουν με αντίχειρες εντοπίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο τον Ιούλιο του 2023. Πιθανότατα απέκτησε αυτό που φαίνεται να είναι ένα γενετικό ελάττωμα κατά την ανάπτυξη στη μήτρα, λένε οι ειδικοί.
«Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτήν την εκπληκτική μορφολογία του βατραχοπέδιλου έπειτα από 30 χρόνια ερευνών στην ανοιχτή θάλασσα αλλά και σε μελέτες παρακολουθώντας όλα τα δελφίνια που έχουν εγκαταλειφθεί στις ακτές της Ελλάδας για 30 χρόνια», δήλωσε ο επιστημονικός συντονιστής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Κητωδών Pelagos, Αλέξανδρος Φραντζής, στο LiveScience μέσω email.
Αυτός και η ερευνητική ομάδα εντόπισαν το δελφίνι σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι, ενώ πραγματοποιούσαν έρευνες με σκάφος στον Κορινθιακό Κόλπο στο Ιόνιο Πέλαγος. Παρά την ασυνήθιστη εμφάνιση των πτερυγίων του, το ζώο συμβάδιζε με τον υπόλοιπο κοπάδι του και εθεάθη να «κολυμπάει, να πηδάει, να κάνει τόξο, να παίζει» με άλλα δελφίνια, δήλωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής.
Περίπου 1.300 ριγέ δελφίνια ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο, όπου είναι απομονωμένα από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Μεσογείου. Το ασυνήθιστο πτερύγιο «δεν μοιάζει καθόλου με ασθένεια», είπε ο Φραντζής. Αντίθετα, μπορεί να είναι «η έκφραση κάποιων σπάνιων και «ανώμαλων» γονιδίων» που εμφανίστηκαν λόγω συνεχών διασταυρώσεων, περιέγραψε.
Η Lisa Noelle Cooper , αναπληρώτρια καθηγήτρια ανατομίας και νευροβιολογίας θηλαστικών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιο, συμφώνησε ότι το ελάττωμα του δελφινιού πιθανότατα έχει τις ρίζες του στα γονίδιά του.
«Δεν έχω δει ποτέ πτερύγιο κητωδών που να έχει αυτό το σχήμα», είπε η Κούπερ στο Live Science σε ένα email. «Δεδομένου ότι το ελάττωμα είναι τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί πτερύγιο, είναι πιθανώς το αποτέλεσμα ενός τροποποιημένου γενετικού προγράμματος που σμιλεύει το πτερύγιο κατά την ανάπτυξη ως νεογνό».
Τα κητώδη – μια ομάδα θαλάσσιων θηλαστικών που περιλαμβάνει φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες – έχουν αναπτύξει ξεχωριστά πρόσθια άκρα με περισσότερες φάλαγγες ή οστά δακτύλων, σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά. Αυτά τα οστά είναι διατεταγμένα σε «χέρια» που μοιάζουν με ανθρώπους, εγκλωβισμένα σε ένα πτερύγιο από μαλακό ιστό, είπε η Bruna Farina, μια διδακτορική φοιτήτρια που ειδικεύεται στην παλαιοβιολογία και τη μακροεξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία.
Αυτό σημαίνει ότι τα δελφίνια έχουν αντίχειρες, αν και δεν είναι τόσο εμφανείς όσο οι δικοί μας και κρύβονται από τα πτερύγιά τους, είπε η Farina στο Live Science. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα κύτταρα συσσωρεύονται γύρω από τα οστά των μπροστινών άκρων των δελφινιών για να σχηματίσουν πτερύγια, ανέλυσε Cooper. «Κανονικά, τα δελφίνια αναπτύσσουν τα δάχτυλά τους μέσα στο πτερύγιο και κανένα κύτταρο ανάμεσα στα δάχτυλα δεν πεθαίνει», πρόσθεσε.
Όμως, στο δελφίνι που φωτογραφήθηκε στον Κορινθιακό Κόλπο φαίνεται ότι λείπουν τα δάχτυλα και μέρος του ιστού που συνήθως τα περικλείει. «Μου φαίνεται ότι τα κύτταρα που κανονικά θα είχαν σχηματίσει το ισοδύναμο του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου μας πέθαναν σε ένα περίεργο γεγονός όταν το πτερύγιο σχηματιζόταν ενώ το δελφινάκι ήταν ακόμα στη μήτρα», τόνισε η καθηγήτρια.
Ωστόσο, ο αντίχειρας και το τέταρτο δάχτυλο του δελφινιού παρέμειναν. «Ο «αντίχειρας» σε σχήμα αγκίστρου μπορεί να έχει κάποιο κόκκαλο μέσα του, αλλά σίγουρα δεν είναι κινητό», διευκρίνισε η Κούπερ, προσθέτοντας ότι «κανένα κητώδες δεν έχει κινητούς αντίχειρες». «Είναι υπέροχο να βλέπεις ότι αυτό το ζώο ευδοκιμεί», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου