Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Διώξεις χωρίς τέλος για 7 εκπαιδευτικούς


 Αντιμέτωποι με πειθαρχικούς ελέγχους αλλά και με ποινικές διώξεις βρίσκονται εκπαιδευτικοί του Πειραιά 

● Αιτίες, η συνδικαλιστική παρέμβαση κατά των εξετάσεων PISA, η συμμετοχή σε διαδήλωση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και η κριτική σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Εισαγγελίας Πειραιά καλεί σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ), ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και υποστηρίζοντας το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, την κινητοποίηση και την απεργία.

Το μπαράζ διώξεων εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, με επτά εκπαιδευτικούς να ελέγχονται πειθαρχικά: τέσσερις με αφορμή την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά για τις εξετάσεις PISA, δύο με αφορμή τη δίκη τους για συμμετοχή σε προσπάθεια κινητοποίησης στις 6 Δεκεμβρίου 2020 κατά τη μαύρη επέτειο για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ένας επειδή σχολίασε σε συναδέλφους του, μέσω email, εγκύκλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου.

Για τους τέσσερις πρώτους εκπαιδευτικούς (Ακρίτας Καλούσης, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιώργος Καββαδίας, Νάση Σακιώτη) η δίωξη φαίνεται να αναβαθμίζεται καθώς κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση για το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας κατά συναυτουργία ύστερα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα που διέταξε προανάκριση για την υπόθεση. Η διατάραξη υπηρεσίας αφορά το 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου και τη συνδικαλιστική παρέμβαση που έγινε εκεί (όπως και σε άλλα σχολεία) στις 10 Μαΐου 2023 για τον διαγωνισμό PISA, ύστερα από αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις που είχαν λάβει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά είχε καλέσει σε συγκέντρωση στο προαύλιο του σχολείου, όπου δεκάδες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το ζήτημα του διαγωνισμού. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι τέσσερις παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο και πλέον καλούνται ως ύποπτοι να απολογηθούν για το ποινικό αδίκημα της διατάραξης υπηρεσίας.

Οι άλλοι δύο εκπαιδευτικοί, Παναγιώτης Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος, που ελέγχονται πειθαρχικά για αναξιοπρεπή / ανάρμοστη / ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, είχαν κάνει την... απρέπεια να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του 2020 ανήμερα της μαύρης επετείου για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Τότε, με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και οι εκπαιδευτικοί στοχοποιήθηκαν επειδή προσπάθησαν μαζί με άλλους να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.).

Πρόκειται για τη γνωστή πολιτική δίωξη των 62 που είναι όμηροι της Δικαιοσύνης από το 2020, με τη δίκη τους αφενός να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και αφετέρου να αναβαθμίζεται πολιτικά με την παραπομπή τους στο Εφετείο επειδή, στο μεταξύ, μία κατηγορούμενη πήρε πτυχίο Νομικής και πλέον ισχύει για εκείνη η ειδική δωσιδικία για δικηγόρους που επιβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσής της σε Εφετείο και όχι σε Πλημμελειοδικείο!

Ο έβδομος εκπαιδευτικός, Νεκτάριος Χατζηανδρέου, έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό επειδή την επόμενη μέρα από την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων άσκησε κακόβουλη κριτική(!) στο πρόσωπο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου και επέδειξε ανάρμοστη, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά(!) σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους συναδέλφους του σχολείου του.

«Οι διώξεις αποσκοπούν στην τρομοκράτηση εκπαιδευτικών και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Τελικός αποδέκτης είναι ο ίδιος ο εκπαιδευτικός κλάδος εν όψει της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση (ατομική και σχολείου) που απαιτεί κινητοποιήσεις. Ζητάμε να παρθούν πίσω οι διώξεις. Οι σκευωρίες και η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και της αντίστασης δεν θα περάσουν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Χαρτζουλάκης, εκπροσωπώντας την Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις