Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Η Ελλάδα ψάχνει 10 δισ. ευρώ στις αγορές το 2024


 Μέχρι και 10 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές χρέους μέσω βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων ομολογιακών εκδόσεων το 2024 , σύμφωνα με τον προγραμματισμό του  ΟΔΔΗΧ.

Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει πως η χώρα έχει διατηρήσει ταμειακό απόθεμα σχεδόν 30 δισ. ευρώ για τα τέλη του 2023 παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο. Αυτό γίνεται μετά την υπεραπόδοση που κατέγραψε η χώρα στην είσπραξη δημοσίων εσόδων το 2023, αλλά και στη  διαχείριση χρέους. Το ταμειακό απόθεμα καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα σχεδόν 3 χρόνων και εξακολουθεί να είναι σημαντικό «μαξιλάρι» έναντι ρίσκων επιτοκίου και αναχρηματοδότησης  μεσοπρόθεσμα.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το επόμενο έτος

Το 2024 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται στα 19 δισ. ευρώ και από αυτά:

  • τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων,
  • τα 4,85 δισ. ευρώ  είναι για πληρωμές τόκων,
  • 12 δισ. ευρώ  είναι για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων)
  • και τα 3,58 δισ. ευρώ είναι για άλλες ταμειακές ανάγκες όπως δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου.

Από τις παραπάνω ανάγκες αφαιρείται το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι 10 δισ. ευρώ από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NGEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.). 1.16 δισ. ευρώ σε έσοδα από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα μειωθεί  κατά 3,268 δισ. ευρώ.

Βελτιωμένο προφίλ χρέους

Υπενθυμίζεται δε πως η έκθεση  μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κομισιόν έστειλε θετικό  μήνυμα για το χρέος της Ελλάδας. Δηλαδή η Κομισιόν εκτιμά πως η χώρα μας  δεν  διατρέχει υψηλούς κινδύνους και προσθέτει πως  οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης θα μειωθούν σε περίπου 10% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023-2024,  αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βελτιώνεται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε δύο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις