Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

«Σας αρέσει ή όχι, αυτό θα γίνει»!! Τι συμφώνησαν για 1η φορά ΟΛΑ MAZI τα κράτη; - Μαύρες μέρες έρχονται...


 Σε συμφωνία ήρθαν σχεδόν 200 κράτη σε ό,τι αφορά την απανθρακοποίηση όλο του κόσμου και την «πράσινη μετάβαση»!

Διεθνή ΜΜΕ λένε πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ και δίνουν ιδιαίτερη βάση στην καθολική ομοφωνία που επικράτησε έστω και την τελευταία στιγμή.

«Οι χώρες όλου του κόσμου ενέκριναν σήμερα ομόφωνα στην COP28 στο Ντουμπάι απόφαση που καλεί σε μια “μετάβαση” προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, για πρώτη φορά στην ιστορία των διασκέψεων του ΟΗΕ για το κλίμα», όπως μεταδίδεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω σύνοδο συμμετείχαν και χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που φέρονται και αυτές να συμφώνησαν την παγκόσμια απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα!!

Πολιτικοί και όχι μόνο χαρακτηρίζουν «ιστορική» τη συμφωνία που επετεύχθη.

Στην αίθουσα ξέσπασμα χειροκροτήματα από τους εκπροσώπους των 200 κρατών:

Με διάθεση…χούντας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έγραψε σε..απειλητικό τόνο στο Twitter:

«Σε όσους αντιτάχθηκαν στη σαφή αναφορά στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κλίμα #COP28, θέλω να πω:

Είτε σας αρέσει είτε όχι, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει πολύ».

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, οι χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρησή της μέσω εθνικών πολιτικών και επενδύσεων.

Η συμφωνία καλεί για “μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο (…) ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές (εκπομπές) ως το 2050 σε συμφωνία με την επιστήμη”.

Επίσης ζητεί τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως ως το 2030, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του άνθρακα και επιταχύνοντας τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η οποία μπορεί να “καθαρίσει” βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα.

freepik photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις