Μεγαλεπήβολα σχέδια για ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με στόχο τις εξαγωγές πράσινης ενέργειας παρουσιάστηκαν χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη - Μικρό όφελος, μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες
Ανεμογεννήτριες: Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αιολικό δυναμικό της ελληνικής επικράτειας ανέρχεται σε περίπου 100 GW, ενώ το αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών ανέρχεται σε περίπου 20 GW.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της προσπάθειας της Ελλάδας να επιτύχει την απανθρακοποίηση του ενεργειακού της τομέα, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη 1,5 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030.
Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί τέσσερις περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων:
- Στα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο (πάνω από την Κέρκυρα)
- Στον Πατραϊκό Κόλπο
- Σε τρεις περιοχές στην Ανατολική Κρήτη
Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον της χώρας. Από οικονομικής άποψης, η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις εξαγωγές της Ελλάδας. Από περιβαλλοντικής άποψης, η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προστασία της ποιότητας του αέρα.
Ωστόσο, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει και ορισμένες προκλήσεις. Μια από τις προκλήσεις είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να επηρεάσουν την αλιεία, την θαλάσσια ζωή και τις τουριστικές δραστηριότητες. Μια άλλη πρόκληση είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αισθητικά προβλήματα και σε απώλεια της βιοποικιλότητας.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων, όπως η δημιουργία ειδικών περιβαλλοντικών όρων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η διενέργεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Συμπερασματικά, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον της χώρας. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αειφορία της χρήσης των ελληνικών θαλασσών.
Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα:
Πλεονεκτήματα:
- Παραγωγή καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Ενίσχυση των εξαγωγών
- Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- Προστασία της ποιότητας του αέρα
Μειονεκτήματα:
- Επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον
- Επιπτώσεις στην αλιεία
- Επιπτώσεις στον τουρισμό
- Αισθητικά προβλήματα
- Απώλεια της βιοποικιλότητας
Η τελική απόφαση για το αν και πώς θα αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα είναι μια σύνθετη απόφαση που πρέπει να ληφθεί με βάση μια προσεκτική αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων.
Το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, δηλαδή ανεμογεννητριών που θα επιπλέουν δεμένες στον βυθό, με ειδικές διατάξεις προσδιορίζει τις επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και εκτιμά την ισχύ των έργων που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές σε μεσοπρόθεσμο (έως το 2030-2032) και μακροπρόθεσμο (μετά το 2030-2032) χρονικό ορίζοντα. Συνολικά περιλαμβάνονται 25 περιοχές, συνολικής έκτασης 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 Γιγαβάτ (ας σημειωθεί ότι η ισχύς που χρειάζεται η Ελλάδα στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες δεν ξεπερνά τα 10 Γιγαβάτ).
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ, με βάση αυτόν τον σχεδιασμό «η Ελλάδα δύναται να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προώθηση νέων τεχνολογιών, να αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα». Οπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η Ελλάδα, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των κλιματικών χαρακτηριστικών της, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της, ιδίως το υπεράκτιο».
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων αποτελεί εθνική προτεραιότητα όχι μόνο γιατί θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενεργειακή μας αυτονομία, αλλά και γιατί δίνει τη δυνατότητα «να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και εξαγωγές πράσινης ενέργειας». «Μας δίνει, συνεπώς, τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση του ρόλου της χώρας μας ως ένας κρίσιμος, περιφερειακός, ενεργειακός κόμβος.» Πού σχεδιάζονται τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα; Στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης εντοπίζονται σε:
● Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα παράλληλα με μεγάλο μήκος των ανατολικών ακτών, αλλά και στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Μιραμπέλλου, με συνολική ισχύ 800 μεγαβάτ.
● Νότια της Ρόδου με ισχύ μεταξύ 300 και 550 μεγαβάτ.
● Κεντρικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα κυκλωτικά γύρω από τη Γυάρο και δίπλα στη Δονούσα, με ισχύ μεταξύ 200 και 450 μεγαβάτ.
● Στον άξονα Εύβοιας-Χίου και πιο συγκεκριμένα νότια της Κύμης και βόρεια της Χίου, με μέγιστη ισχύ 300 Μεγαβάτ.
● Στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας, στα Διαπόντια Νησιά, με μέγιστη ισχύ 450 μεγαβάτ.
Ορίζονται επίσης δύο περιοχές πιλοτικής ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, η μία στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου και η άλλη νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της νήσου Σαμοθράκης, με συνολική ισχύ 600 μεγαβάτ.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα τοποθετούνται:
● Στα νότια και δυτικά της Ικαρίας, σε διάφορες περιοχές
● Βόρεια της Δονούσας
● Σε πολλές περιοχές γύρω από τον Αγιο Ευστράτιο
● Στα βόρεια της Καρπάθου και στα νότια της Κάσου
● Σε πολλές περιοχές γύρω από τα Αντικύθηρα
● Στη νήσο των Ψαρών
● Εξω από την Κύμη της Εύβοιας
● Βόρεια και νότια της Ανατολικής Κρήτης
Η συνολική ισχύς των σταθμών του μακροπρόθεσμου σταδίου υπολογίζεται στα 6,9 γιγαβάτ.
Μικρό όφελος, μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
● Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
● Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριώνπροκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
♦ Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
♦ Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
♦ Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους.Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
♦ Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
♦ Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
♦ Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
♦ Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
♦ Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 185 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
♦ Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
♦ Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
♦ Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
♦ Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
♦ Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
♦ Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή.
♦ Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο.
♦ Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1‰ έως 2‰ (τοις χιλίοις).
♦ Λίγη ενέργεια – Πολλά «σκουπίδια»
♦ Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
♦ Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
♦ Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.
♦ Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου