Τα υπόγεια περάσματα στη Γάζα φιλοξενούν αποθήκες όπλων, Παλαιστίνιους μαχητές και πιθανώς Ισραηλινούς ομήρους
Ο«άσος στο μανίκι» της Χαμάς αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Γάζα, είναι μία υπόγεια πόλη, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας, υπάρχει μία υπόγεια πόλη με σήραγγες, το επονομαζόμενο «μετρό της Γάζας». Τα τούνελ που έχουν δημιουργηθεί από την Χαμάς, ξεκινούν από το έδαφος της Γάζας και φθάνουν μέχρι την Αίγυπτο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» .
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και τα μπούνκερ τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού έχουν πλέον απομονώσει την περιοχή με στρατεύματα και άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.
«Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε σ' αυτούς», είπε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ. «Όταν λέω 'να συγκλίνουμε σ' αυτούς', αυτό θα γίνει στην επιφάνεια του εδάφους και θα γίνει επίσης και κάτω από το έδαφος».
Ο ίδιος καλωσόρισε ακόμα σήμερα την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην περιοχή, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, και θεωρείται πως έγινε σε μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εμποδίσει την επέκταση του πολέμου της Γάζας σε άλλα μέτωπα.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 450 στόχους της Χαμάς στη Γάζα και στρατεύματα κατέλαβαν ένα συγκρότημα μαχητών τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός τη Δευτέρα, σε επιθέσεις που σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του θύλακα προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
Δημοσιογράφος του Reuters στη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψε τον ολονύκτιο βομβαρδισμό από αέρος, εδάφους και θαλάσσης ως έναν από τους πιο έντονους από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση σε μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από έναν μήνα.
Τα τούνελ της Χαμάς
Μία από τις δηλωμένες αποστολές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν η καταστροφή των υποδομών της Χαμάς στη Γάζα μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών. Βασικός στόχος ήταν το τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς, που της επιτρέπουν να διακινεί λαθραία και να αποθηκεύει όπλα.
Αλλά οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα χρειαστούν πιθανότατα για να εκκαθαρίσουν το δίκτυο των σηράγγων που είναι γνωστό ως "το μετρό της Γάζας", σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και στρατιωτικούς αξιωματικούς.
Ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στο συνεργαζόμενο δίκτυο NBC: «Ένας σημαντικός αριθμός τρομοκρατών της Χαμάς θα μπορέσει πιθανότατα να επιβιώσει από τις αεροπορικές επιδρομές κρυμμένος στις σήραγγες. Είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Χαμάς έχει εφοδιάσει αυτές τις σήραγγες με σημαντικές ποσότητες τροφίμων, νερού, όπλων και πυρομαχικών».
Ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News Sean Bell μας είπε ότι οι σήραγγες βοηθούν να γίνει η αναμενόμενη είσοδος στην πόλη της Γάζας, την οποία το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει περικυκλώσει, ένα «εντελώς διαφορετικό παιχνίδι».
Ο στρατηγός Λόρδος Dannatt, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι όσοι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου «αναμφίβολα» κρατούνται σε κάποια από τα 300 μίλια υπόγειων σηράγγων.
«Στα χρονικά της στρατιωτικής ιστορίας, αυτή θα είναι μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που έχει να εκτελέσει οποιοσδήποτε στρατός: Πώς να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς χωρίς να είναι συνένοχος στη δολοφονία πάνω από 230 ομήρων. Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, και ειλικρινά, θα είναι μια πρόκληση και δεν μπορώ να δω εύκολα πώς οι Ισραηλινοί θα το κάνουν, εκτός από το να είναι εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ελπίζουν ότι τελικά θα εκκαθαρίσουν τη Χαμάς».
Τι είναι οι σήραγγες και πότε δημιουργήθηκαν;
Τα υπόγεια περάσματα στη Γάζα φιλοξενούν αποθήκες όπλων, Παλαιστίνιους μαχητές και πιθανώς Ισραηλινούς ομήρους. Μερικά καταστράφηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό, αλλά ξαναχτίστηκαν με την πάροδο τoυ χρόνου.
Το δίκτυο των υπόγειων περασμάτων και των σηράγγων διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως πραγματικοί μυστικοί διάδρομοι.
Και αν αρχικά μέσω των στοών, γινόταν λαθρεμπόριο, πλέον έχει μετατραπεί σε πραγματικό στρατιωτικό εργαλείο για τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Διαθέτει βαρύ οπλισμό, που περιλαμβάνει όπλα, βλήματα και πολλά πυρομαχικά.
Η Χαμάς «γνωρίζει τις σήραγγές της απέξω κι ανακατωτά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόλιν Κλαρκ, διευθυντής ερευνών του Κέντρου Σουφάν στη Νέα Υόρκη.
Οι σήραγγες στο τούνελ, όπως εξηγεί το γαλλικό δημοσίευμα, έχουν διαφορετικό ύψος, πλάτος και πολυπλοκότητα.
Οι σήραγγες που σκάβονται στη Γάζα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για το λαθρεμπόριο αγαθών από και προς την Αίγυπτο για να παρακάμψουν τον ισραηλινό αποκλεισμό. Όμως οι Παλαιστίνιοι μαχητές δημιούργησαν τις σήραγγες για να μεταφέρουν ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, να προστατεύουν τους μαχητές από τον εντοπισμό τους από τους ισραηλινούς δορυφόρους και τα αεροσκάφη και να οργανώνουν επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.
Το τεράστιο υπόγειο σύστημα περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, ηλεκτρικές γεννήτριες, κέντρα διοίκησης και προμήθειες για τους μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Το δίκτυο έχει «δεκάδες σημεία πρόσβασης που βρίσκονται σε όλη τη Γάζα» και πολλές από τις εισόδους των τούνελ βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες πολιτών, ακόμη και σε νοσοκομεία, λέει ο IDF.
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής των Ταξιαρχιών Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από το σύστημα σήραγγας, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.
Από το 2006, οι μαχητές της Χαμάς έχουν σκάψει σήραγγες μέσα στο ισραηλινό έδαφος και έχουν οργανώσει σειρά αιφνιδιαστικών επιθέσεων. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ κατασκεύασε ένα ειδικά σχεδιασμένο υπόγειο τσιμεντένιο φράγμα 40 μιλίων για να προσπαθήσει να εντοπίσει την κατασκευή σηράγγων στη Γάζα. Το φράγμα βοήθησε το Ισραήλ να αποκαλύψει μια σήραγγα το 2020, πριν η Χαμάς μπορέσει να χρησιμοποιήσει το πέρασμα για να πραγματοποιήσει επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF.
Ορισμένες από τις σήραγγες βρίσκονται 18 μέτρα (περίπου 20 μέτρα) κάτω από το έδαφος, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν το NBC News.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου