Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Πώς το Xρώμα των Mατιών επηρεάζει τον ύπνο σας


 Το φως, ο ήχος και η θερμοκρασία είναι μερικά μόνο από τα πιο προφανή πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας. Μερικά από αυτά είναι το άγχος, η διατροφή, η άσκηση και πολλά άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά όχι και τόσο προφανή πράγματα που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο μας – και το χρώμα των ματιών μπορεί ενδεχομένως να είναι ένα από αυτά.

Το χρώμα των ματιών σας είναι δικό σας και μόνο δικό σας. Ναι, μπορεί να πουν ότι έχετε πράσινα μάτια ή καστανά μάτια, αλλά η ακριβής απόχρωση του χρώματος των ματιών σας είναι μοναδική για κάθε άτομο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Αυτό που δίνει στο μάτι σας το χρώμα του είναι η ποσότητα μελανίνης που περιέχεται στο μπροστινό στρώμα της ίριδας. Εάν το σώμα ενός ατόμου παράγει περισσότερη μελανίνη, τα μάτια του έχουν πιο σκούρο χρώμα. Αντίθετα, εάν το σώμα ενός ατόμου παράγει λιγότερη μελανίνη, θα έχει μάτια πιο ανοιχτόχρωμα, όπως πράσινα ή μπλε.

Τι σχέση έχει το χρώμα των ματιών με τον ύπνο;

Εάν εκτίθεστε στο φως ενώ κοιμάστε, η έρευνα δείχνει ότι το χρώμα των ματιών σας μπορεί να παίζει ρόλο στην απελευθέρωση μελατονίνης από το σώμα, μιας ορμόνης που επηρεάζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Η έκθεση στο φως κατά τον ύπνο αυξάνει την καταστολή της μελατονίνης σε άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια

Σε μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της φυλής και του χρώματος των ματιών σε δέκα λευκούς ενήλικες άνδρες με ανοιχτόχρωμα μάτια (μπλε, πράσινο, ανοιχτό καφέ) και έντεκα Ασιάτες άνδρες με σκούρα μάτια (σκούρο καφέ). Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στο φως του δωματίου για δύο ώρες.

Η ομάδα της μελέτης μέτρησε τη συγκέντρωση μελατονίνης στο σάλιο και το μέγεθος της κόρης των συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Ένας μεγαλύτερος βαθμός καταστολής της μελατονίνης ως απόκριση στο φως παρατηρήθηκε σε λευκούς συμμετέχοντες με ανοιχτόχρωμα μάτια περισσότερο από ό,τι στους Ασιάτες άνδρες με σκούρα μάτια. Δεν βρέθηκε σημαντική διακύμανση στο μέγεθος της κόρης μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η καταστολή της μελατονίνης από την έκθεση στο φως του δωματίου πριν από τον ύπνο μπορεί να αλλάξει την αντίληψη του σώματος για τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Όπως φαίνεται στα παραπάνω ευρήματα της μελέτης, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την απόκριση.

Όσοι έχουν σκούρα μάτια τείνουν να πηγαίνουν για ύπνο πιο αργά

Επιπλέον, το χρώμα των ματιών μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ώρα που συνηθίζετε να κοιμάστε. Ερευνητές σε μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο Chronobiology International εξέτασαν την επίδραση του χρώματος των ματιών και της γεωγραφικής θέσης στην έναρξη του ύπνου. Μετά την ανάλυση περισσότερων από 1.000 απαντήσεων σε διαδικτυακή έρευνα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σκούρα μάτια (καφέ ή μαύρα) είχαν την τάση να κοιμούνται περισσότερο από δύο ώρες αργότερα σε σχέση με τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια (φουντουκί, μπλε, πράσινα κ.λπ.).

Αυτό το μοτίβο παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τους χειμερινούς μήνες στον Νότο. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες στα σκούρα μάτια μπορεί να παραμείνουν ενεργοποιημένες με την έκθεση στο βραδινό φως για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από εκείνες στα ανοιχτόχρωμα μάτια ως μέσο παράτασης της αντίληψης του σώματος για τη διάρκεια της ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ενώ αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το χρώμα της ίριδας μπορεί να επηρεάζει όταν πηγαίνουμε για ύπνο και όταν ξυπνάμε, μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Circadian Rhythms αντίθετα διαπίστωσε ότι ενώ η έκθεση στο φως καθυστέρησε την έναρξη του ύπνου των συμμετεχόντων, το χρώμα των ματιών δεν ήταν παράγοντας που συνέβαλε στο μέγεθος αυτών των μετατοπίσεων φάσης του κιρκάδιου ρυθμού. Επομένως, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις