Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Δεκάδες vεκροί από νέο σφοδρό βομβαρδισμό σε καταυλισμό της Γάζας


 Το Ισραήλ βομβάρδισε και σταθμό νερού στη Γάζα• Ο ισραηλινός στρατός έδωσε «παράθυρο» τεσσάρων ωρών για τη μετακίνηση αμάχων

Οι σφοδρές μάχες των χερσαίων δυνάμεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζονται ενώ το ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος κατά της Λωρίδας της Γάζας έχει ενταθεί, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, όπου πολλοί άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα «παράθυρο» τεσσάρων ωρών, από τις 10:00 έως τις 14:00, για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Εκπρόσωπος του στρατού έγραψε προκλητικά στην ανακοίνωση πως «εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».

Χθες βράδυ περισσότεροι από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, που αναφέρει ότι τα περισσότερα θύμα είναι παιδιά και γυναίκες. Όμως, ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη σαφής, καθώς πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

«Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε το σπίτι των γειτόνων μου στον καταυλισμό, το διπλανό μου σπίτι κατέρρευσε εν μέρει», δήλωσε 37χρονος κάτοικος και δημοσιογράφος για το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πως οι δύο γιοι του, 13 και 4 ετών σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ η σύζυγός του, η μητέρα του και τα δύο άλλα παιδιά παιδιά τους τραυματίστηκαν.

Eκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι εξετάζεται αν οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούσαν στην περιοχή την ώρα του βομβαρδισμού.

Σύμφωνα με το Al jazeera, επιθέσεις δέχτηκαν και δεξαμενές νερού, καθώς νέα στρατηγική του ισραηλινού στρατού φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο κάθε στοιχείο που συντηρεί τη ζωή στη Γάζα. Μία μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης που καλύπτει σχεδόν το 60% της υδροδότησης των κατοίκων της Τζαμπάλια έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς καμία πρόσβαση σε νερό. 


Φόβοι για πάνω από 5.000 νεκρά παιδιά 

Από τα τελευταία χτυπήματα ήταν αυτό σε σχολείο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι από τον  καταυλισμό της Τζαμπάλια. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Νοσοκομείου αλ-Σίφα, Μοχάμεντ Αμπού Σελμέγια, ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 54. 

Ο ΟHE τόνισε πως η κατάσταση για τα παιδιά στη Γάζα ειναι καταστροφική. Περισσότερο από το 40%, ήτοι 3.900, από τους 9.488 νεκρούς Παλαιστίνιους, μετά από σχεδόν ένα μήνα πολέμου ήταν ανήλικοι, ανέφερε ο Οργανισμός, ενώ ακόμα 1.250 παιδιά αγνοούνται και πιθανώς βρίσκονται κάτω από βομβαρδισμένα κτίρια. Όμως, οι πιθανότητες επιβίωσης για οποιονδήποτε έχει εγκλωβιστεί είναι εξαιρετικά χαμηλές.


Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε πάνω από 2.500 στόχους

Οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν να εξουδετερώνουν «τρομοκράτες» κι ότι στη διάρκεια της νύχτας, έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς με κέντρα διοίκησης και ελέγχου, παρατηρητήρια και άλλες υποδομές.

Σύμφωνα με τις IDF, από τις χερσαίες, εναέριες και ναυτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπήθηκαν πάνω από 2.500 τρομοκρατικοί στόχοι. Οι ισχυρισμοί των IDF και του υπουργείου Υγείας στη Γάζα δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, διαμήνυσε πως ο στρατός της χώρας του θα εντοπίσει και θα σκοτώσει τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.


Διαδηλωτές απαιτούν την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους

Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ έξω από την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ ζητώντας, για ακόμα μια φορά την παραίτησή του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of Israel.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και συνέλαβε τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Από την αστυνομία αναφέρουν πως πολίτες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το σπίτι του πρωθυπουργού.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τον Μπίμπι να εγκρίνει συμφωνία ανταλλαγής για τους τουλάχιστον 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου έγιναν και αλλού. Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Ομήρων, όπως είναι πλέον γνωστό το συγκεκριμένο σημείο, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των αιχμαλώτων της Χαμάς.

Η οργάνωση χθες υποστήριξε πως περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, όπως επίσης ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια. «Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας» ανέφερε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ.


Στην Τουρκία ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε μιλώντας από το Αμάν της Ιορδανίας την υποστήριξη των ΗΠΑ για «ανθρωπιστικές παύσεις» με στόχο τη διάσωση των αμάχων και την επιτάχυνση των παραδόσεων βοήθειας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Άγκυρα, όπου θα συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις» ανέφερε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και διέκοψε τις επαφές με τον Νετανιάχου, αφού εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε το Σάββατο για «άλλο ένα βήμα του Τούρκου προέδρου που τάσσεται στο πλευρό της τρομοκρατικής Χαμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις