Δεν είναι ανέκδοτο, δεν είναι αστείο, δεν μας κάνει κάποιος πλάκα. Το UN όρισε το Ιράν ως χώρα-πρόεδρο του φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα! Η κίνηση αυτή πυροδότησε διεθνείς διαμαρτυρίες από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λένε ότι το ιστορικό καταπίεσης, βασανιστηρίων και εκτελέσεων της Τεχεράνης την καθιστά ακατάλληλη για τη θέση.
Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπερασπίστηκε τον διορισμό του Ιράν ως ζήτημα περιφερειακής εναλλαγής, «σε συνέπεια με τις καθιερωμένες διαδικασίες του ΟΗΕ». Όμως, η έρευνα του UN Watch δείχνει στην πραγματικότητα ότι το Ιράν κατείχε τη θέση αυτή ήδη τέσσερις φορές τα τελευταία έξι χρόνια, αποκλείοντας άλλες χώρες που θα ήταν πραγματικά άξιες να αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα.
Η εκστρατεία του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την αναίρεση αυτής της απόφασης έλαβε περισσότερες από 90.000 υπογραφές παγκοσμίως, καλώντας τον ΟΗΕ να ανατρέψει την προεδρία του Ιράν στο φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησαν μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίευσαν ένα βίντεο με την πρόσφατη εμφάνιση του Νόιερ ενώπιον του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου αμφισβήτησε τον διορισμό του Ιράν.
«Καλούμε τον κ. Μπορέλ να αναλάβει δράση. Είναι καιρός όλες οι δημοκρατικές χώρες στον ΟΗΕ να σταματήσουν να νομιμοποιούν δολοφονικά καθεστώτα, που παραβιάζουν τις ιδρυτικές αρχές του παγκόσμιου οργανισμού και να αρχίσουν να λογοδοτούν», είπε ο Νόιερ.
«Το εγκληματικό καθεστώς στην Τεχεράνη είναι υπεύθυνο για την αύξηση των εκτελέσεων που εφαρμόζονται δυσανάλογα σε μειονότητες και για την καταπίεση γυναικών και κοριτσιών. Ο πρόσφατος θάνατος της 16χρονης Armita Geravand, μετά από επίθεση στο μετρό από την ιρανική αστυνομία ηθικής, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, είναι μια υπενθύμιση ότι πρόκειται για ένα σκληρό καθεστώς που δεν ανήκει σε καμία θέση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα… πόσο μάλλον ως πρόεδρος».
«Αυτοί οι διορισμοί στέλνουν το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ισλαμικό καθεστώς του Ιράν —ακόμα κι αν πυροβολεί διαδηλωτές, βιάζει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη φυλακή και υποστηρίζει τις θηριωδίες της Χαμάς— να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή ως χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Το καθεστώς του Ιράν δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε επιλεγεί γι’ αυτή τη θέση. Δυστυχώς, μέσα στον ΟΗΕ, υπάρχουν πάρα πολλά κρυφά συμφέροντα. Στον κλειστό κόσμο των παρασκηνιακών συμφωνιών τους, μια αιματηρή δικτατορία “ισοδυναμεί” με μια φιλελεύθερη δημοκρατία. πολύ συχνά αγνοώντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όταν λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις του ΟΗΕ».
Πηγή: Enternow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου