Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ομοσπονδία Επιχειρηματιών TOYPIΣMOY – Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων: Διεκδικεί μείωση των τελών κυκλοφορίας


Ένα από τα ζητήματα που διεκδικούσε η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ελλάδος ήταν η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές στο 13%, την οποία και πέτυχε μόλις χθες, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μείωση τελών κυκλοφορίας και ελαστικότεροι έλεγχοι είναι άλλα δυο θέματα που θα θέσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας στους αρμόδιους υπουργούς.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και φέτος, με αυξημένα έσοδα και διεθνείς αφίξεις, ωστόσο τα προβλήματα του κλάδου δεν σταματούν στα νούμερα. Προβλήματα τα οποία προϋπήρχαν από το παρελθόν και πρόσθετα που έχουν δημιουργηθεί την κρίσιμη τελευταία τριετία, αποτελούν προτεραιότητα για την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ελλάδος.

«Ο τουριστικός πράκτορας και τα τουριστικά γραφεία είναι το βασικό που το λέμε εδώ και χρόνια: Ο τουρίστας πρώτα εμάς συναντάει και τελευταία πάλι εμάς χαιρετάει και φεύγει» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων Αθηνών Κωνσταντίνος Πραχάλης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο θα πρέπει να λύνονται και όχι να μένουν στάσιμα εδώ και πολλά χρόνια.

Δυο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου:

-Πρώτον, ο ΦΠΑ ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει στο 13%, στις επιβατικές μεταφορές, ούτως ώστε να είναι ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και

-Δεύτερον, τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία η Ομοσπονδία ζητάει να μειωθούν και να είναι αντίστοιχα με τους υπόλοιπους φορείς.

Σ΄ ότι αφορά τη διεκδίκηση της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% στις επιβατικές μεταφορές, όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο Απόστολος Εμμανουηλίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ελλάδος, «αυτό το πετύχαμε, μόλις σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα 20/11/2023) τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη».

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, για να επανακάμψει πλήρως ο τουρισμός στη χώρα μας, σε ένα ασταθές διεθνές πεδίο αλλά και με τις τελευταίες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Εύβοια κ.α., θα πρέπει το τουριστικό προϊόν συνολικά να είναι ανταγωνιστικό. Η αύξηση του ΦΠΑ θα ανάγκαζε τις επιχειρήσεις να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους ταξιδιώτες, γεγονός που θα απέτρεπε πολλούς να ταξιδέψουν.

Μείωση των τελών κυκλοφορίας

Άλλο ένα «αγκάθι» που είναι αντιμέτωπη η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ελλάδος είναι η μόνιμη μείωση των τελών κυκλοφορίας και την εξίσωση αυτών με τους υπόλοιπους φορείς (ΚΤΕΛ, κλπ.).

«Όλα τα χρόνια πληρώναμε διπλάσια τέλη, κάναμε έναν αγώνα τα τρία τελευταία χρόνια, το πήγαμε στα 300 ευρώ, από τα 600 ευρώ που ήταν, όπως είναι και στα ΚΤΕΛ. Φέτος, πάλι το πήγανε στο διπλάσιο ποσό, δηλαδή στα 600 ευρώ. Τα τέλη κυκλοφορίας και για εμάς θα πρέπει να είναι το ίδιο με τα ΚΤΕΛ, να μην υπάρχει αδικία, να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και να μην πληρώνουν τα τουριστικά λεωφορεία διπλάσια τέλη κυκλοφορίας» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Πραχάλης, τον οποίο συναντήσαμε στο Περίπτερο της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της πρόσφατης 38ης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τα αρμόδια υπουργεία, Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού, και όπως εξηγούν τα μέλη της Ομοσπονδίας, η διεκδίκησή τους σχετικά με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας αφορά ουσιαστικά για ακριβώς ίδια λεωφορεία, ιδίων θέσεων και ιδίων βαρών. «Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η κατάφωρη αδικία έναντι των τουριστικών λεωφορείων που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ελαστικότητα στους αυστηρούς ελέγχους των 28 ημερών

Ένα ακόμη ζήτημα που θέτει στο τραπέζι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Εμμανουηλίδης και τα μέλη του Δ.Σ. είναι οι αυστηρότατοι έλεγχοι των 28 ημερών.

«Τους θέλουμε τους ελέγχους» δηλώνει κατηγορηματικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Εμμανουηλίδης προσθέτοντας «αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει μια ελαστικότητα. Παντού γίνονται οι έλεγχοι στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, τους κάνουν ελέγχους της χθεσινής, προχθεσινής, παραπροχθεσινής μέρας. Εμάς εδώ, μας καθυστερούν μία και μιάμιση ώρα, ψάχνοντας τους ταχογράφους πολλών ημερών πριν» υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνεται, δέχονται πρόστιμο, για παράδειγμα, όταν σε κάποιες περιπτώσεις ο οδηγός αντί να δουλέψει 8 ώρες, δουλεύει μία παραπάνω. «Υπάρχουν αντίξοες συνθήκες και για αυτήν την μία επιπλέον ώρα, θα πληρώσει πρόστιμο το γραφείο 330 ευρώ και ο οδηγός 110 ευρώ» αναφέρει ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζοντας και πάλι «ναι, τους θέλουμε τους ελέγχους, αλλά με κάποια ελαστικότητα».

Ο ίδιος, την ερχόμενη Πέμπτη, μαζί με μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για να συζητήσουν το ζήτημα της μείωσης των τελών κυκλοφορίας, ενώ στο προσεχές διάστημα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου για το θέμα των αυστηρών ελέγχων των 28 ημερών στα τουριστικά λεωφορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.