Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Tι είναι το σνας που προκάλεσε λιποθυμία σε τρεις Mαθητές στο Ηράκλειο Κρήτης


Κρήτη: Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης (29/11) σε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου μαθητές βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι στην τουαλέτα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η λιποθυμία δύο ή τριών κοριτσιών και ενός αγοριού πιθανόν να οφείλεται σε στικάκια νικοτίνης, τα επονομαζόμενα σνας.

Τι είναι το Σνας

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα creta24.gr, ακολουθώντας τη συμβουλή ενός 14χρονου συμμαθητή τους, τα τρία παιδιά, δυο 14χρονα κορίτσια και ένα 15χρονο αγόρι, που προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα, είχαν χρησιμοποιήσει στικάκια νικοτίνης, που είχαν αγοράσει από περίπτερο. Όπως εκτιμάται, τα στικάκια νικότινης τους προκάλεσαν συμπτώματα κρίσης πανικού, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στις τουαλέτες.

Τα συγκεκριμένα στικάκια είναι αυτοκόλλητα, τοποθετούνται στα ούλα, διευκολύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος και πωλούνται στα περίπτερα, αλλά και στα φαρμακεία.

Το Σνας είναι ένα υγρό καπνού χωρίς καύση, που αναπτύχθηκε στη Σουηδία, το οποίο διατίθεται χύμα ή σε σακουλάκια και τοποθετείται ανάμεσα στα ούλα και το πάνω χείλος.

Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο, (κυρίως αποξηραμένο στον αέρα) καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Το Σνας είναι δημοφιλές στη Σουηδία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Πωλείται σε διάφορες άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τις Η.Π.Α., τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.

Σε αντίθεση με άλλα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού, το σουηδικό σνους παστεριώνεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας με θερμότητα και παράγεται με χρήση καπνού και τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στον καπνό (TSNA), τα βαριά μέταλλα και άλλες πιθανώς επιβλαβείς χημικές ενώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όπως αναφέρουν ορισμένοι ερευνητές και εταιρείες καπνού.

Καλύτερο από τα τσιγάρα, αλλά όχι ασφαλές

Το Σνας είναι διαθέσιμο σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Κερδίζει δημοτικότητα στη Νότια Αφρική. Η πώληση του snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το προϊόν χρησιμοποιείται στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Το Σνας σε μορφή θήκης απαγορεύεται στη Δανία, αλλά το χύμα Σνας πωλείται εκεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προϊόντα snus πωλούνται σε αρωματισμένες προ-μερίδες. Οι γεύσεις είναι μέντα και χειμωνιάτικες. Στη Σουηδία, τα προϊόντα έχουν περιγραφές αντοχής, προδιαγραφές μεγέθους σερβιρίσματος, ποικιλία γεύσεων όπως λεμόνι, γαρύφαλλο, μέντα, κεράσι και κανέλα. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες λευκού, κανονικού ή πρωτότυπου. Η αρχική θήκη περνά περισσότερο ενυδατική, έτσι αυτή η τσάντα φαίνεται υγρή και καφέ.

Τα συστατικά του Σνας είναι το αλάτι, το νερό και ο καπνός που έχει ωριμάσει με αέρα στη Σουηδία και ο καπνός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επεξεργασία του Σνας στη Βόρεια Ευρώπη είναι διαφορετική από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα νικοτίνης επικαλύπτονται μεταξύ του αμερικανικού και του σουηδικού Σνας με σημαντική διακύμανση στα επίπεδα του pH και της μη πρωτονιωμένης νικοτίνης.

Όταν ένα προϊόν έχει υψηλότερα επίπεδα pH, αυτό αυξάνει τα επίπεδα νικοτίνης που μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει πιο εθιστικό το προϊόν λόγω υψηλότερων επιπέδων απορρόφησης στον οργανισμό.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μη πρωτονιωμένης νικοτίνης ήταν τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκές θήκες και χαλαρά καπνά.

Το σουηδικό Σνας βρέθηκε να έχει υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων (TSNA).

Υπήρχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις pH, υγρασίας, ειδικών για τον καπνό καρκινογόνων νιτροζαμινών και συνδυασμένης νικοτίνης στα προϊόντα καπνοσακούλας των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπήρξε πρόσθετη έρευνα που έδειξε ότι τα συνολικά επίπεδα νικοτίνης ήταν υψηλότερα στο Σνας των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα αρχίζει και διαδίδεται όλο και περισσότερο κατά τα τελευταία έτη, δείχνοντας την προτίμηση που του έχει ο κόσμος, έναντι της καύσεως καπνού σε οποιαδήποτε μορφή tobacco.

Πώς χρησιμοποιείται

Το Σνας έρχεται σε γεύσεις, όπως μέντα και φρούτα. Τοποθετείται στα ούλα και στο πάνω χείλος. Συνήθως το διατηρείται στο στόμα σας για 15 λεπτά μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ μούδιασμα (κάποιες φορές υπάρχει και μικρή αίσθηση καψίματος).

Δεν το καίτε και δεν χρειάζεται να φτύνετε όταν το χρησιμοποιείτε. Σε σύγκριση με τα τσιγάρα, το Σνας φαίνεται λιγότερο επικίνδυνο.

Το χρονικό

Τα παιδιά φέρεται να βρέθηκαν στην τουαλέτα του σχολείου ημιλιπόθυμα, αναφέροντας ότι ζαλίζονται και δεν είναι καλά, πιθανόν ύστερα από χρήση κάποιων ουσιών, σύμφωνα με το ekriti.gr. Οι αιματολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν αν πρόκειται για ναρκωτικά και το είδος αυτών ή κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα νικοτίνη μέσω στικ, για τη διακοπή του καπνίσματος ή κάποιο ηλεκτρονικό τσιγάρο, που το συνδύασαν με κανονικό, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά της ουσίας στον οργανισμό τους.

Μόλις έγινε αντιληπτό το συμβάν, συμμαθητές τους ενημέρωσαν τον διευθυντή του σχολείου, που ειδοποίησε αμέσως το ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τις μαθήτριες και τον μαθητή με κινητή μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού, και τους μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Η ΕΡΤ μετέδωσε πως τρεις μαθητές του Γυμνασίου Αλικαρνασσού (δύο κορίτσια και ένα αγόρι), που αισθάνθηκαν αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ. Οι μαθητές φοιτούν στην ίδια τάξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι ακόμη γνωστό τι προκάλεσε το επεισόδιο.

Τα τρία παιδιά υποβάλλονται σε εξετάσεις και είναι καλά στην υγεία τους. Ένας τέταρτος μαθητής, που ανέφερε ζάλη, είπε στους αστυνομικούς ότι αγόρασαν και χρησιμοποίησαν προϊόντα νικοτίνης, με αποτέλεσμα να ζαλιστούν. Ο μαθητής έχει προσαχθεί, ενώ για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, πρόκειται για αυτοκόλλητα στικάκια, που τοποθετούνται στα ούλα για τη διακοπή του καπνίσματος και πωλούνται στα περίπτερα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άλλο παιδί είχε προμηθευτεί τα εν λόγω στικάκια, το περασμένο καλοκαίρι από ένα περίπτερο και, καθώς ο ίδιος είχε βοηθηθεί να διακόψει το κάπνισμα, έδωσε τα «στικάκια» στα συγκεκριμένα παιδιά, για να… βοηθηθούν κι εκείνα. Η ιστοσελίδα κάνει λόγο για δύο 14χρονα κορίτσια και ένα 15χρονο αγόρι που κατέρρευσαν στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις