Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Tα Hνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να καλέσουν τους Αμερικανούς να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος


 Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, θα συστήσει τις επόμενες ημέρες στα έθνη που «υπερκαταναλώνουν κρέας» να το περιορίσουν, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 

Ηνωμένα Έθνη: Μια κορυφαία υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπει την πολιτική για τα τρόφιμα και τη γεωργία αναμένεται να εκδώσει έναν οδικό χάρτη τις επόμενες εβδομάδες που θα καλεί τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, να μειώσει δραματικά την κατανάλωση κρέατος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) θα δημοσιεύσει τον οδικό χάρτη των λεγόμενων παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη (30/11) και θα παραταθεί για σχεδόν δύο εβδομάδες έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Το πρώτο στο είδος του έγγραφο του FAO θα συστήσει στα έθνη που «υπερκαταναλώνουν κρέας» να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , ανέφερε το Bloomberg.

«Η αποτυχία κορυφαίων εταιρειών κρέατος και γαλακτοκομικών να μειώσουν τις εκπομπές υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για περισσότερη εστίαση της πολιτικής στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας», αναφέρει ο Jeremy Coller, πρόεδρος και ιδρυτής του FAIRR Initiative, ενός δικτύου επενδυτών που συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την προώθηση της φιλικής προς το κλίμα γεωργίας παγκοσμίως.

«Οι εκπομπές του συστήματος τροφίμων βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα, παράλληλα με την ενέργεια και τις μεταφορές, καθώς αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 40% του μεθανίου», συνέχισε. «Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η πρώτη δημοσίευση ενός οδικού χάρτη για τα τρόφιμα και τη γεωργία στο COP28 αυτόν τον μήνα θα καταλύσει τη μετάβαση στον 1,5 βαθμό και θα αποτελέσει τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων».

Εκτός από την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Δύση, ο FAO αναμένεται να υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις «άστατες καιρικές συνθήκες» και να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές τους που παράγονται από τα απόβλητα τροφίμων και τη χρήση λιπασμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι συστάσεις, τις οποίες μπορεί να υπογράψει η αντιπροσωπεία της COP28 των ΗΠΑ, δεν θα είναι δεσμευτικές.

Συνολικά, ο οδικός χάρτης θα επιδιώξει να καθοδηγήσει την πολιτική για τη μείωση του κλιματικού αντίκτυπου της παγκόσμιας γεωργικής βιομηχανίας, η οποία σπάνια έχει λάβει τέτοια προσοχή σε προηγούμενες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι προηγούμενες σύνοδοι κορυφής της COP ήταν πολύ πιο πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές που παράγονται από τους παγκόσμιους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της μεταποίησης.

«Έχουμε ήδη λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολλές από αυτές τις λύσεις, είτε πρόκειται για αγροδασοκομία, αποκατάσταση εδάφους, βιώσιμη κτηνοτροφία ή διαχείριση της αλιείας, έχουν πολλαπλά οφέλη καθώς μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας, καθώς και να βοηθήσουν. με την επισιτιστική ασφάλεια — πολλαπλά θα είναι τα οφέλη από τις ίδιες λύσεις που προσφέρουν μόνο η γεωργία και τα συστήματα τροφίμων», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Kaveh Zahedi, διευθυντής του Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής του FAO.

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων — το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή χρήσης γης, την πραγματική γεωργική παραγωγή, τη συσκευασία και τη διαχείριση απορριμμάτων — παράγει περίπου 18 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμεί με το 34% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με μελέτη του Μαρτίου 2021 που δημοσιεύτηκε στο το περιοδικό Nature Food. Τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι μόνο το ζωικό κεφάλαιο ευθύνεται για περίπου το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει, εδώ και χρόνια από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις δίαιτες με βάση τα ζώα , οι οποίες λένε ότι «έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη μας». Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέγουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα οποία μπορούν να μειώσουν το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου έως και 2,1 τόνους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Glenn Thompson, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, η γεωργία από μόνη της παράγει περίπου το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία. Ο αμερικανικός αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει μόλις το 1,4% των παγκόσμιων εκπομπών και έχει εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα λύσεων, καθιστώντας τον ως τον οικονομικό τομέα της χώρας με τις χαμηλότερες εκπομπές.

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αμερικής είναι ήρωες του κλίματος, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων, ενώ παρέχουν άφθονη και οικονομικά προσιτή τροφή, φυτικές ίνες και καύσιμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων,Glenn Thompson, στο Fox News Digital.

«Η ρύθμιση παραγωγών εκτός δραστηριότητας στις ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αλλά θα εξάγει παραγωγή σε ξένες χώρες με εχθρικά καθεστώτα και χειρότερα προφίλ εκπομπών, ενώ βλάπτει την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομική προσιτότητα. Με απλά λόγια, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους από τους ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Γεωργίας, οι αμερικανοί αγρότες παίρνουν πάνω από τριπλάσια παραγωγή σε σύγκριση με αυτή που καταβάλλουν. Και οι εκπομπές έχουν μειωθεί σημαντικά στην παραγωγή χοιρινού και βοείου κρέατος.

Ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα John Kerry μιλάει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής AIM for Climate στην Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, τον Μάιο, ο Thompson ενώθηκε με μια ομάδα συναδέλφων Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων και επέπληξε τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι για τα σχόλιά του σχετικά με τις εκπομπές τροφίμων. Κάλεσαν τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Γραμματέα Γεωργίας Τομ Βίλσακ να απορρίψουν τα σχόλια που διατυπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής AIM for Climate του Υπουργείου Γεωργίας νωρίτερα εκείνο τον μήνα.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι η γεωργία συνεισφέρει περίπου το 33% όλων των εκπομπών άνθρακα», παρατήρησε ο Κέρι εκείνη την εποχή. “Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν, δεν θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά εκτός εάν η γεωργία βρεθεί στο επίκεντρο ως μέρος της λύσης. Έτσι όλοι μας καταλαβαίνουμε εδώ το νόημα αυτής της αποστολής», είχε πει.

«Τα ίδια τα συστήματα τροφίμων συνεισφέρουν σε σημαντικό ποσοστό εκπομπών ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα που κάναμε», συνέχισε. «Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό στον πλανήτη –μόλις περάσαμε το όριο των 8 δισεκατομμυρίων συμπολιτών σε όλο τον κόσμο– οι εκπομπές μόνο από το σύστημα τροφίμων προβλέπεται να προκαλέσουν άλλον μισό βαθμό θέρμανσης μέχρι τα μέσα του αιώνα».

Ούτε ο FAO ούτε το γραφείο του Κέρι απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις