Τα φιστίκια είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για την υγεία. Ωστόσο, η κατάχρηση της κατανάλωσής τους μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και αν είναι και αλατισμένα κάνουν κατακράτηση υγρών ενώ μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, η κατανάλωση φιστικιών για κάποια άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό επεισόδιο το οποίο μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Έτσι είναι σημαντικό, να γνωρίζει κάποιος αν είναι αλλεργικός στα φιστίκια ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.
Η ιστορία του φιστικιού
Η λέξη «φιστίκι» πιθανολογείται ότι προέρχεται από την αραβική «frustuq». Στη Σικελία το λένε «frastuca», στην Τουρκία «fistuk» και στη Βόρεια Ελλάδα «σαν φιστίκ». Στην Αίγινα, η φιστικιά ήλθε στις αρχές του 1900. Ο γιατρός Ν. Περόγλου έφερε από τη Συρία τα πρώτα δένδρα. Στην αρχή κρατούσε την καλλιέργεια μυστική, αλλά σύντομα άρχισε η εξάπλωσή της στο νησί, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μονοκαλλιέργεια.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των φιστικιών για τον οργανισμό
Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η προσθήκη φιστικιών στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τη λειτουργία του ενδοθηλίου, καθώς και παραμέτρους που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Πιο συγκεκριμένα, μια μόλις χούφτα καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως του συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Ακόμη και 25 γραμμάρια φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και οι φυτικές ίνες.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, αντιοξειδωτικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά και βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ουσίας ομοκυστείνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης.
Επίσης περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Mελέτες έρχονται να πιστοποιήσουν ότι τα κελυφωτά φιστίκια περιέχουν τα συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια μας.
Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία που καθημερινά δέχεται ο οφθαλμός, συμβάλλοντας στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, προφανώς επιτρέποντας στον οφθαλμό να φιλτράρει το επιβλαβές μικρού κύματος φως και περιορίζοντας άλλες αρνητικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός φιστικιών ανά ημέρα;
Η ημερήσια κατανάλωση αυτού του ξηρού καρπού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 40 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 40-50 μεσαίου μεγέθους φιστίκια με κέλυφος.
Κάθε 100 γραμμάρια φιστικιών περιέχουν περίπου 613 θερμίδες επομένως η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι μέτρια για να είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου