Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: O Πολάκης απειλεί Τσακαλώτο: Tώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια


ΣΥΡΙΖΑ:  Απειλές κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξαπέλυσε μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης, μία ημέρα μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πολάκης, μετά και τη διαγραφή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμεία κριτική στις ενέργειες του κ. Τσακαλώτου, όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε αποκαλύψεις, στις οποίες «δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός», σχολιάζοντας σκωπτικά την επιστολή ανεξαρτητοποίησης που θα έστελνε ο κ. Τσακαλώτος στον πρόεδρο της Βουλής.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

-Όταν καποιοι το λέγανε από χρόνια αλλα και στις προεκλογικές ομιλίες πως το «μαξιλάρι» θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ
ήμασταν εκτός γραμμης!!
-Όταν καποιοι έβγαζαν στη φόρα το Στουρνάρα και τη σύζυγο του για τη Νοβαρτις και το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τις διαγραφές δανείων στους εφοπλιστές που δεν παρενέβαινε οπως όφειλε η Τραπεζα της Ελλαδας,ο Τσακαλωτος τον ξαναπροτεινε για διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας!
Τωρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια (και δεν θα βοηθησει ο ινδουισμος …)


Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος δημοσιοποίησε την επιστολή που θα κατέθετε στον Πρόεδρο της Βουλής για την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστολή δεν κατατέθηκε, καθώς προηγήθηκε η διαγραφή του από τον επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο.

Στην επιστολή χρησιμοποιεί τη φράση από την Μπαγκαβαντγκίτα που αποτελεί μέρος του μεγάλου ινδικού έπους Μαχαμπαράτα «είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αφήνοντας αιχμές για τον προσανατολισμό του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ-Σκουρλέτης: «Μουσολινικής έμπνευσης ο λόγος Κασσελάκη» – Τι είπε ο Βίτσας για το νέο κόμμα – «Οχι» σε Λαφαζάνη, Ζωή, «ναι» σε Βαρουφάκη

«Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει πιο κακοποιητική θα την έλεγα εγώ εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή.

«Ειλικρινά, δεν αναφέρομαι μόνο στις, χωρίς προηγούμενο, αναφορές για 5η φάλαγγα. Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο και σκληρής να είναι. Ό,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και ο σύντροφος ο Νίκος Φίλης και πολλοί τον είχαν κακολογήσει, για Τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε. Ήταν μια μουσολινικής έμπνευσης λόγος» είπε ο κ. Σκουρλέτης στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξηγώντας ότι «αυτός ο λόγος, το περιεχόμενό του και η αισθητική του, είναι ένας ξένος λόγος με οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε θλιβερά τα όσα συμβαίνουν, στο όνομα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Είναι δηλαδή, μεγάλη η θλίψη, όχι μόνο η προσωπική, αλλά νομίζω και για τους χιλιάδες ανθρώπους που κατά καιρούς εμπιστεύτηκαν, στάθηκαν κριτικά, πολύ περισσότερο είναι μέλη ή στελέχη αυτού του χώρου» προσέθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική και στη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους όρους που έγινε.

«Τελικά φαίνεται ότι αυτός ο τρόπος εκλογής ενός προέδρου, χωρίς καν την ύπαρξη οποιασδήποτε δικλείδας ασφαλείας, όπου μπορεί την ημέρα της εκλογής, οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, προσέξτε, όχι αριστερός, όχι ψηφοφόρος, οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να καθορίσει ποιος είναι ο αρχηγός ενός κόμματος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, διαλύει κάθε συνοχή, κάθε έννοια και ρευστοποιεί κάθε έννοια κόμματος. Είναι η κατάργηση της οποιασδήποτε αναγκαίας, πρέπει να υπάρξει, σχέσης ανάμεσα στην ηγεσία και στα μέλη ενός κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άρα ήταν απόλυτα λάθος, στρατηγικό και ολέθριο αυτό που είχε γίνει πέρυσι στο συνέδριο» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ σημείωσε «απλώς αισθάνομαι μια πικρή γεύση ικανοποίησης διότι τα είχα πει και δημόσια τότε αυτά».

«Άρα, ένα συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος, είναι ότι αν θέλουμε να υπάρχουν κόμματα δημοκρατικά δομημένα, με συνθέσεις, με διάλογο και να μην υπάρχει αυτή η αδιαμεσολάβητη Περονική σχέση με τον λαό, η οποία έφτασε μέχρι του σημείου να καλεί ο κ. Κασσελάκης για λαοδικεία απέναντι σε αυτόν που είχε μια διαφορετική άποψη, καταπατώντας κάθε έννοια καταστατικού, λειτουργιών που μόλις πριν από έναν χρόνο είχαν ψηφιστεί, στην προέκτασή του αυτό το θέμα βάζει τεράστια ζητήματα. Θέτει το δικαίωμα στην οποιαδήποτε κριτική έχει κάποιος που ανήκει σε ένα κόμμα, το αμφισβητεί δια των δημοψηφισμάτων. Σου αφαιρεί το δικαίωμα. Δεν μπορείς να μιλάς. Αυτά δεν έχουν σχέση, επαναλαμβάνω, με καμία εκδοχή, όχι κόμματος της Αριστεράς, του δημοκρατικού τόξου. Γι’ αυτό λοιπόν είδατε ότι φτάνουν τελικά και άλλοι σύντροφοι, οι οποίοι δεν ήταν στο κλίμα της Ομπρέλας που ανήκω εγώ, αναφέρομαι στο κείμενο των στελεχών που είναι περί την κ. Αχτσιόγλου, να μιλάνε ακόμη πιο σκληρά για τον κ. Κασσελάκη» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Επιπλέον, έκανε λόγο για μεγάλη αναγκαιότητα να υπάρχει ένας χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. «Σήμερα, κατά τη γνώμη μου, με αυτή τη βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ προς ένα κεντροδεξιό τελικά, λαϊκίστικο μόρφωμα, το οποίο, απ’ ό,τι είδαμε και στην επιχειρηματολογία του απέναντι στους διαφωνούντες, υιοθετεί αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα, ακούσαμε για την προηγούμενη περίοδο, τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, τα επιχειρήματα της ΝΔ, είναι φοβερό αυτό, το θέμα λοιπόν είναι αν αυτή η μετάλλαξη δημιουργεί αντικειμενικά τους όρους και τις συνθήκες για να υπάρξει ένας οργανωμένος χώρος που να εκφράσει πλέον την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά στις νέες συνθήκες. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και εγώ νομίζω ότι αυτό υπάρχει. Υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα. Άρα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες συνάντησης δυνάμεων που είναι πλέον μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά όχι μόνο» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε τα εξής. «Δεν υποτιμώ καθόλου το ορόσημο των εκλογών διότι οι εκλογές σχετίζονται με αυτό που λέμε λαϊκή ετυμηγορία, ακόμη και αν είναι αυτές οι ευρωεκλογές και οποιεσδήποτε άλλες εκλογές. Αλλά από κει και έπειτα υπάρχει πραγματικά η ανάγκη όχι απλώς να κάνουμε κινήσεις έτσι ώστε να προκύψει ένα όχημα που να στεγάσει κάποιους που φύγανε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε σε καμία περίπτωση εγώ θα έλεγα οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία πρέπει να είναι η Ομπρέλα και κάποια άλλα στελέχη. Είναι πολύ λίγο αυτό για να μπορέσει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και να μπορέσει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Σχετικά με τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και το εάν θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί γύρω από τις εξελίξεις, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «εγώ είχα πει δημόσια μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, όταν είχε επιτρέψει τελικά δια της σιωπής του την εργαλειοποίηση του ονόματός του, ότι είχε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να μιλήσει. (…) Δεν μπορώ να το εξηγήσω πολιτικά ούτε έχω καμία ειλικρινά διάθεση να το ερμηνεύσω. Ήταν επί 15 χρόνια πρόεδρος του κόμματος, πρώην πρωθυπουργός. Δεν θα τον συμβουλέψω εγώ».

«Της υποχρέωσης να παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα της Αριστεράς, όλοι, ανεξάρτητα από τη θέση που είχαν και κατείχαν, την έχουν. Δεν εξαιρείται κανένας. Πολύ δε περισσότερο όσοι είχαν τον πρώτο, τον δεύτερο, τον τρίτο και τέταρτο λόγο. Εγώ βλέπω ανθρώπους αυτή τη στιγμή που κάνουν μια ανάρτηση στο Facebook, στέλνουν ένα γράμμα, ένα μέιλ σε φίλους τους, απλοί ανώνυμοι αγωνιστές της Αριστεράς, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν, αλλά από εκεί και έπειτα δεν μπορώ να υποδείξω σε κανέναν τι θα έπρεπε να κάνει αυτή τη στιγμή σε αυτό το επίπεδο» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις μαζικές αποχωρήσεις – Έφυγαν από το κόμμα και οι Κυρίτσης, Μηταφίδης

Οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με δήλωσή τους παραιτήθηκαν από το κόμμα.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Στέφανος Κασσελάκης πρόλαβε τους δύο βουλευτές πριν δηλώσουν ότι ανεξαρτητοποιούνται.

Στον κόσμο του ο Κασσελάκης: «Σήμερα είναι μία νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη την επομένη του χάους στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα είναι μία νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το χάος στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με σκληρή επίθεση των συντρόφων εναντίον του και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα. «Πάμε συντεταγμένα σε μεγάλο Συνέδριο», τόνισε ο ίδιος, σε παρέμβασή του στο «Κόκκινο».

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, τη στιγμή που η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σφραγιστεί και με τη «βούλα».

Σημειώνεται πως το κόμμα την επόμενη ημέρα μετράει από χθες δύο βουλευτές λιγότερους, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα.

«Θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι οι διαφορές μέσα στο κόμμα σε επίπεδο πολιτικής είναι μικρές, σημειώνοντας ότι «δεν είμαι υπέρ της υπερφορολόγησης και δεν πιστεύω ότι η δική μας Αριστερά πρέπει να ντρέπεται με την έπαρση της σημαίας».

«Προχωράμε σε μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά», κατέληξε ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βόμβα» από την Πέρκα – «Δεν παραδίδω την έδρα μου»

«Δεν παραδίδω την έδρα μου στον ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε το πρωί της Δευτέρας (13/11/2023) η Πέτη Πέρκα, μετά τα πυρά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης εφαρμόζει το καταστατικό α λα καρτ», επανέλαβε η βουλευτής. Μάλιστα, η Πέτη Πέρκα έφερε ως παράδειγμα για το γεγονός ότι δεν δίνει την έδρα της τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Παλιοί σύντροφοι με διαδρομή στην Αριστερά δεν πρόκειται να αντέξουν», είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι θα έρθουν και άλλες αποχωρήσεις από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, τονίζοντας ότι με την δημιουργία νέου φορέα θα κάνουν αντιπολίτευση.

Κούλογλου: «Δεν παραδίδω την έδρα – Δεν έχω καταλάβει τον στόχο του Κασσελάκη»

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα και καταστατικά, τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν παραδίδει την έδρα του.

«Ψηφίστηκα από 200.000 ανθρώπους. Νομίζω ότι τήρησα απολύτως τη δέσμευση που είχα πάρει. Έμεινα σταθερός στις θέσεις. Επομένως το θέμα έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης το επανέφερε τώρα διότι είναι λίγο θυμωμένος με μία ανάλυση που έκανα στο tvxs γράφοντας, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφάνισή του, ότι είναι καλός στην αριθμητική γιατί πρόσθεσε αντιπάλους και προβλήματα, αφαίρεσε οπαδούς, πολλαπλασίασε τους εχθρούς και διαίρεσε ακόμα και το δικό του στρατόπεδο και ανέλυα στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου που λειτουργεί, τα οποία βάθυναν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τους Χρ. Βίδου και Κ. Παπαχλιμίντζο,.

«Δεν έχω κάτι με τον κ. Κασσελάκη. Μακάρι να τα καταφέρει. Προσωρινά όλα τα δείγματα αρνητικά. Εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε πολύ μεγάλη κρίση, θα αντιμετωπίσει τον κύριο Μητσοτάκη; Χρειάζεται μια πραγματική απάντηση γιατί η ΝΔ έχει αφεθεί χωρίς αντίπαλο. Κάνει ότι θέλει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει κάποιος να τα αντιμετωπίσει και νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει» πρόσθεσε.

Δημήτρης Βίτσας: Περιέγραψε τον νέο φορέα μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκτίμηση ότι ο νέος φορέας που υπονόησαν τα μέλη της Ομπρέλας με το κείμενο αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στις Ευρωεκλογές προχώρησε ο Δημήτρης Βίτσας περιγράφοντας και ποιοι θα μπορούσαν να είναι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια.

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστέρα και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές» είπε στο Action24.

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν με ρωτάτε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το βλέπω δύσκολο γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξία επικοινωνιακά. Το ΜΕΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε».

«Στελέχη του του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να φύγουν, αριστεροί σοσιαλδημοκράτες που είναι ή δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, ομάδες σοσιαλδημοκρατικές που ιδρύονται μέσα στα πανεπιστήμια από καθηγητές» πρόσθεσε στους πιθανούς συμμετέχοντες ο κ. Βίτσας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν θα είμαι επικεφαλής» πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει στο βαθμό που διαμορφώνεται ένα τέτοιο πράγμα να υπάρχουν και νέα στελέχη και σε ηλικία και σε ιδέες κλπ.».

Ειδικά, δε, για τον Διονύση Τεμπονέρα είπε ότι «εγώ δεν θα ήθελα να είναι ο Διονύσης επικεφαλής και δεν θα ήθελα ένα μοντέλο που θα είναι επικεφαλής κάποιος ή κάποια, μπρούμε να έχουμε μια συλλογική ηγεσία».

Όσον αφορά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας είπε πως «όταν αναγκάζεσαι να φύγεις από έναν πολιτικό φορέα για τον οποίο μάτωσαν τα χέρια και το μυαλό σου για να στηθεί και έφτασες από ένα 3%-3,5% να τον κάνουμε κυβέρνηση, για να έχεις και την αξιοπρέπειά σου, μένει μια στεναχώρια αλλά και ένα “ουφ” ανακούφισης με την έννοια ότι δεν θα έχεις να αντιπαλέψεις μέσα στο ίδιο σου το κόμμα αυτά που έβγαιναν το τελευταίο διάστημα».

«Ξεκινά μια νέα περίοδος που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Η γνώμη μου είναι ότι δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελείωσε η δύσκολη περίοδος» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.


Ειδικά, δε, για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις αναφορές του για ενότητα μετά τη λήξη της θυελλωδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε ότι «αν συνεχίσει με τα ίδια μυαλά θα κάνει μια ενότητα μόνο με τον εαυτό του»

ΣΥΡΙΖΑ: «Ομπρέλα» τέλος, «6+6» στην πόρτα κι ο Κασσελάκης πανηγυρίζει…

Η ένταση, οι φωνές, οι αποδοκιμασίες, τα «αίσχος», τα φώτα που άναβαν και έσβηναν, τα σταυρωμένα χέρια του Κασσελάκη που έδειχνε εκνευρισμένος επειδή τα «ου» ήταν πιo δυνατά από τις επευφημίες και στράβωνε τη μούρη του μπροστά στις κάμερες που τόσο αγαπά, ήταν το κατάλληλο σκηνικό.

Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ γράφτηκε, όπως αναμενόταν, στο διήμερο της Kεντρικής Eπιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου τελικά υπήρξαν μόνο ηττημένοι.

Μπορεί οι «νεοπροεδρικοί» του Στέφανου Κασσελάκη και τα συριζοτρόλ να πανηγυρίζουν επειδή απαλλάχθηκαν από την «Ομπρέλα», η «Ομπρέλα» να αποχωρεί από το κόμμα και να προαναγγέλλει νέο, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας να μένουν μέχρι να φύγουν και η κοινή γνώμη να παρακολούθησε αποσβολωμένη πού μπορεί να οδηγήσουν η παρακμή, η απόγνωση και το αδιέξοδο ένα κόμμα και τα στελέχη του, αλλά υπάρχει και συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά από σήμερα δύο βουλευτές και 126 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής λιγότερα -85 σύμφωνα με την πλευρά Κασσελάκη- ενώ οι απειλές και οι… φοβέρες του νέου προέδρου προς τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν την έδρα τους στη Βουλή και προς τον Στέλιο Κούλογλου να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή δεν έπιασαν τόπο. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα τις επιστρέψουν.

Η «ομιλούσα κεφαλή», όπως μειωτικά χαρακτηρίζουν τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τον Στέφανο Κασσελάκη, υπονοώντας ότι λέει και κάνει ό,τι του λέει ο Πολάκης, πυροδότησε το κλίμα από την πρώτη στιγμή και έφερε τη διάλυση.

Επιτέθηκε κατά όλων όσοι – κατά τον συντάκτη του κειμένου που διάβαζε- έφταιγαν για τις ήττες του Αλέξη Τσίπρα, πρόσβαλε, μείωσε, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνουν στην αίθουσα μόνο αυτοί που στηρίζουν τον ίδιο, τον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και αν ήταν «κλακαδόροι» και όχι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Και, από την άλλη, η «Ομπρέλα» κατήγγειλε φασιστικές συμπεριφορές, «μουσολινισμούς» και βοναπαρτισμούς, υπερασπίστηκε την «Αριστερά που χάνεται», αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους «6+6», την τάση Τεμπονέρα και τους «προεδρικούς», που διαφώνησαν με το δημοψήφισμα, να αποχωρήσουν μαζί της. Και έτσι δεν μαζεύτηκαν οι ψήφοι για να τεθεί αίτημα καθαίρεσης του προέδρου, όπως είχε συζητηθεί.

Αν, δε, μαζί με την «Ομπρέλα» αποχωρούσαν χθες και οι «6+6», τότε, εκτός από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε και τους Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη και τον Αλέξη Χαρίτση. Σύνολο 8 -και όχι 10 ώστε να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη- και ίσως αυτός είναι ο λόγος που η διάσπαση θα έρθει με… δόσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης πανηγυρίζουν επειδή κατάφεραν να παραμείνουν στο τιμόνι σε ένα κόμμα «αδειανό πουκάμισο» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα άλλα στελέχη της «Ομπρέλας» πάνε για νέο κόμμα πριν τις ευρωεκλογές.

«Οχι 3%, ούτε 0,3% δεν θα πάρετε», τους είπε στη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης, με ύφος πραγματικά… ενωτικό.

Σε μία δευτερολογία, όπου όποιος ήταν ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα και τα δάκρυά του και όποιος δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να συγκρατήσει το γέλιο του, ο κ. Κασσελάκης έκρινε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε για διαγραφές ούτε για δημοψήφισμα, για τα οποία έκανε το κόμμα άνω-κάτω.

Ζήτησε δε να παραδώσουν τις έδρες τους οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα (ελληνικό Κοινοβούλιο) και Στέλιος Κουλογλου (Ευρωβουλή) γιατί έτσι λέει το καταστατικό που πρώτος ο ίδιος έχει κάνει «κουρελόχαρτο» εδώ και καιρό.

Νέο κόμμα από Τσακαλώτο, «κοσμητικά» από Αχτσιόγλου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην «Ομπρέλα» ανήγγειλαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλαν την ίδρυση νέου κόμματος. Με το επιχείρημα ότι «οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν χωράνε μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», με αρκετά «κοσμητικά» κατά του νέου προέδρου.

Το κείμενο αυτό, μαζί με το υστερόγραφο «προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: “Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της”», υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, και εκτός των βουλευτών Ευκ. Τσακαλώτου και Π. Πέρκα, η Φ. Βάκη, ο Δ. Βίτσας, ο Ν. Βούτσης, η Μ. Γιαννακάκη, ο Θ. Δρίτσας, η Α. Καββαδία, η Μ. Κανελλοπούλου, η Β. Κατριβάνου, ο Π. Κλαυδιανός, ο Π. Λάμπρου, ο Γ. Μπασκόζος, ο Α. Ξανθός, ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Φίλης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, οι «6+6» των Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου κ.ά. κατέθεσαν ένα μακροσκελές κείμενο για να εξηγήσουν γιατί θα είναι απέναντι από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά -προς το παρόν- εντός του κόμματος. Ενα κείμενο που, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη ότι «επιδόθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το “άρρωστο” κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην “κομματίλα”, το “πουμαρό”, την “πέμπτη φάλαγγα”» και τον κατήγγειλε ως ακροδεξιό!

Το κείμενο, στο οποίο οι «6+6» εξηγούν ότι ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι αλλά εκείνοι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον ξανακάνουν «δημοκρατικό κόμμα», υπόγραψαν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Eφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Σχεδόν ταυτόχρονα, την παραμονή της στον ΣΥΡΙΖΑ ανήγγειλε και η τάση του Διονύση Τεμπονέρα. Στο κείμενό τους οι Τεμπονέρας, Λαμπρινίδης, Τσιόκας και Λαμπρίδης έγραψαν ότι διαφωνούν με όσα είπε ο Κασσελάκης αλλά και με την πρότασή του για δημοψήφισμα, αλλά δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν και οι «προεδρικοί» που δήλωσαν ότι στηρίζουν τον νέο πρόεδρο, αλλά διαφωνούν με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Και τι δεν ΕΙΠΑΝ για την ηγεσία του κόμματος

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση Τσίπρα, πηγαίνει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα κλείσει ο πολιτικός κύκλος, να μην πω νωρίτερα. Ελπίζω ότι όλο αυτό το πράγμα, που από δράμα πάει να εξελιχθεί και σε φαρσοκωμωδία, να είναι οι ωδίνες ενός τοκετού. Αλλά δεν μπορώ να αντλήσω αλλιώς αισιοδοξία.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Η τάση του (σ.σ.: Κασσελάκη) παίρνει αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα, αποδοκιμάζει ακόμα και συνεργάτες ή συνεργαζόμενους, η επιμονή στα λάθη του είναι μειονεκτήματα που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται καταστροφικά.

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ξεκουράστηκε η Αχτσιόγλου και συνασπίστηκε με τους υβριστές της «Ομπρέλας»! Είδε το μάτι πιθανότητα εξουσίας και άστραψε! Δεν λυπάμαι κανέναν τους πλην δύο για όσα τράβηξαν: Τσίπρα, Κασσελάκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είπε ο πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά, παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Εστω και άρρωστη. Εύχομαι να μην παραδώσει πρώην αξιωματική αντιπολίτευση και πολιτικά νεκρή.

ΠΕΤΗ ΠΕΡΚΑ: Από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στο γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία που θα αρχίσει να κυνηγάει μάγισσες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι τις ευρωεκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις