Από την αντιπαράθεση για τη Βασιλίσσης Ολγας και τον Μεγάλο Περίπατο στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Πρόκειται για ένα έργο… γεφύρι της Αρτας. H πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας έχει σχεδιαστεί εδώ και δυο δεκαετίες, το έργο όμως πάντα έβρισκε εμπόδια. Πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε η ανάπλαση, ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες αποτελεί το μήλον της έριδος μιας μετεκλογικής κόντρας μεταξύ του νεοεκλεγέντος δημάρχου της πόλης Χάρη Δούκα και της σημερινής διοίκησης του Κώστα Μπακογιάννη.
«Ηπια κυκλοφορία» ή πεζοδρόμηση;
Η προεκλογική δέσμευση του κ. Δούκα να παραδοθεί η λεωφόρος στην ήπια κυκλοφορία μετά από τρία χρόνια που ήταν κλειστή και χώριζε, σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο της πόλης στα δύο πυροδότησε μια αντιπαράθεση, στην οποία ενεπλάκη εκτός από τον σημερινό δήμαρχο και το υπουργείο Πολιτισμού. Από τη μία πλευρά το επιχείρημα της δημοτικής αρχής για αξιώσεις αποζημιώσεων από την πλευρά του εργολάβου σε περίπτωση διακοπής του έργου, από την άλλη η ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων που θα πρέπει να αναδειχθούν, πέφτουν πάνω στη βούληση του εκλεγμένου δημάρχου να ανοίξει η λεωφόρος από τη νέα χρονιά.
Η πεζοδρόμηση ή μη της Βασ. Ολγας έχει μετατραπεί λοιπόν σε… πεδίο μάχης. Δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό, καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετές είναι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει στην Αθήνα, καθώς αποφάσεις και ζητήματα που αφορούν την πόλη μπαίνουν στο πολιτικό μικροσκόπιο.
Από τη μακρά λίστα, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείπει ο πολύπαθος Μεγάλος Περίπατος, από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα, που δίχασε επιστήμονες, δημότες, επαγγελματίες αλλά και εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής. Από την εξαγγελία του έργου, την πρώτη φάση αλλά και τις μόνιμες αλλαγές, ο Μεγάλος Περίπατος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το κόστος, η αισθητική, η λειτουργικότητα, τα πλατάνια που ξεράθηκαν και η ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών μονοπώλησαν για αρκετό καιρό τον δημόσιο διάλογο. Αλλωστε, και ο ίδιος ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης έχει παραδεχθεί πως η ανάπλαση της Πανεπιστημίου άργησε πάρα πολύ. «Αργησε και ταλαιπώρησε».
Τον Μάιο του 2022 μια σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με φόντο την εγκληματικότητα της Αθήνας. Τότε ακούστηκε και η φράση «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και άμεσα» από τον κ. Μπακογιάννη στον τότε υπουργό. Ο δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξή του είχε επισημάνει το διαχρονικό πρόβλημα της παραβατικότητας, διαπιστώνοντας εκείνη την περίοδο «υποχώρηση της αστυνομίας» και μάλιστα, όπως είχε δηλώσει, ζητούσε συνάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, για πάνω από έναν μήνα.
Η απάντηση ήταν άμεση με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναφέρουν πως προκάλεσε απορίες η στάση του δημάρχου, προσθέτοντας ότι «η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται». «Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;» κατέληγαν.
Η συναυλία του Ρουβά
Οι έντονες διαφωνίες, όμως, δεν κοιτούν γιορτές και αργίες, κι έτσι σοβαρή διαφωνία μεταξύ Δήμου Αθηναίων και αντιπολίτευσης ξέσπασε παραμονές Χριστουγέννων το 2021. Αφορμή η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για την αλλαγή του χρόνου, στην οποία συμμετείχε ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.
Με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «μια παραμονή Πρωτοχρονιάς στον λόφο του Λυκαβηττού που θα μείνει στην ιστορία ως ένα χλιδάτο πάρτι-αστραπή που θα διαρκέσει 17 λεπτά και θα κοστίσει 215.000 ευρώ». Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το ύψος του κόστους της εκδήλωσης, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της «Τεχνόπολης» διευκρίνισε την ίδια περίοδο ότι τα 211.000 ευρώ που θα κοστίσει η εκδήλωση δεν αφορούν την αμοιβή του τραγουδιστή αλλά τον προϋπολογισμό της εκδήλωσης και ότι «αυτός ο προϋπολογισμός κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω στις 190.000 ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου