Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Αιτία πολέμου: Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται με το NATO για την ρωσική Αρκτική - Η Ρωσία προετοιμάζεται και για πόλεμο στον Βορρά...


 Οι ΗΠΑ εντείνουν τα σχέδιά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της ρωσικής Αρκτικής, προκαλώντας την Ρωσία να αντιδράσει, η οποία ήδη προετοιμάζεται για πόλεμο και στην εν λόγω περιοχή!

Όπως γράφει το γερμανόφωνο Russia Today σε άρθρο που φιλοξενεί από το Ria Novosti:

Ενώ οι Αμερικανοί κατείχαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Ρωσία προσεκτικά πήγε στην Αρκτική και απλώθηκε κατά μήκος της ακτής του Αρκτικού Ωκεανού.

Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι, λένε όμως Αμερικανοί αναλυτές. Μια νέα έκθεση της δεξαμενής σκέψης RAND Corporation συνιστά στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να λάβει επείγουσα δράση για να απωθήσει την Ρωσία από την Αρκτική.


Οι αναλυτές της RAND διατυπώνουν το κύριο καθήκον των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αρκτική ως πολύ απλό: «Ελάτε και μείνετε εκεί». Το Ναυτικό και η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, οι αλεξιπτωτιστές και οι πεζοναύτες, τα υποβρύχια και τα μαχητικά αεροσκάφη πρέπει να διατηρήσουν μια διαρκή παρουσία στην περιοχή

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αρκτική είναι κατανοητό. Εδώ βρίσκεται η Βόρεια Θαλάσσια Οδός, μία σύγχρονη αντίστοιχη διαδρομή της αρχαίας εμπορικής οδού από τους Βάραγγους στους Έλληνες, και ο έλεγχός της καθιστά την Ρωσία μια από τις κορυφαίες δυνάμεις της εποχής μας. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε κράτος που ελέγχει τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους είναι ένας επικίνδυνος εχθρός. Γι’ αυτό τα βάζουν με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Και σε ένα άλλο μέρος του κόσμου με το Ιράν – ειδικά επειδή η χώρα ελέγχει τα στενά του Ορμούζ.

Πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια, το κράτος της Κολομβίας πίστευε ότι η Διώρυγα του Παναμά του ανήκε επειδή ήταν χτισμένη στο έδαφός του. Αλλά οι Αμερικανοί είχαν διαφορετική άποψη. Γρήγορα κατέλαβαν την περιοχή γύρω από το κανάλι και ίδρυσαν την Δημοκρατία του Παναμά, ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ από την αρχή. Κανείς δεν θυμάται σήμερα ότι αυτή η περιοχή ανήκε αρχικά στην Κολομβία και ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν αυταρχικά το κανάλι για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, σε αντίθεση με την περίπτωση της Διώρυγας του Παναμά, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους Αμερικανούς να την αρπάξουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν «αρκτικό κράτος» μόλις το 1867 όταν τους πούλησε την Αλάσκα ο Ρώσος Τσάρος. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί πραγματικά. Οι αναλυτές της RAND διαμαρτύρονται, ότι η Αλάσκα στερείται κυριολεκτικά τα πάντα – μεγάλα αεροδρόμια κατάλληλα για στρατιωτικά αεροσκάφη, κανονικές πόλεις με ανεπτυγμένες υποδομές, στρατιωτικές βάσεις και, πάνω απ ‘όλα, λιμάνια βαθέων υδάτων. Υπάρχει μια ιδέα (που έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ) να κατασκευαστεί ένα τέτοιο λιμάνι στο Nome, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Αλάσκας. Θα ήταν ακριβώς έξω από την ρωσική ανατολική ακτή· τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα έφευγαν από εκεί θα βρίσκονταν αμέσως στο Βερίγγειο Πορθμό (σ.σ. Ο Βερίγγειος πορθμός είναι θαλάσσιο στενό μεταξύ του Ακρωτηρίου Ντεζνιόβ της Τσουκότκας (Ρωσία), που είναι το ανατολικότερο σημείο της Ασίας, και του Ακρωτηρίου του Πρίγκιπα της Ουαλίας της Αλάσκας, που είναι το δυτικότερο σημείο της αμερικανικής ηπείρου). Εκεί είναι, ο στρατιωτικός έλεγχος της θαλάσσιας διαδρομής της Αρκτικής.

Αλλά δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών και στρατιωτικών βάσεων που είναι πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Ενώ η Ρωσία έχει τον μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών στον κόσμο (οι συγγραφείς του RAND μέτρησαν 55 παγοθραυστικά διαφόρων κατηγοριών), οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο δύο βαριά παγοθραυστικά.

(…)

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητείται τελετουργικά η ανάγκη κατασκευής νέων βαρέων παγοθραυστικών και αρχίζει ακόμη και η κατασκευή τους, αλλά οι προθεσμίες πάνε όλο και πιο πίσω.

Ως διέξοδος, προτείνεται η συμπερίληψη κρατών-δορυφόρων στην (αμερικανική) στρατιωτική επέκταση στην Αρκτική. Η έκθεση καταγράφει τις χώρες των οποίων τα παγοθραυστικά, τα αεροδρόμια, οι στρατιωτικές βάσεις και το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιήσει το Πεντάγωνο για να «φτάσουν και να μείνουν» στην Αρκτική. Οι πιθανοί στρατιωτικοί σύμμαχοι που αναφέρονται περιλαμβάνουν τον Καναδά, την Νορβηγία, την Σουηδία και την Φινλανδία (σ.σ. ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ). Λοιπόν, αυτό είναι κατανοητό – κράτη της Αρκτικής, μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά πιο κάτω στη λίστα των συμμάχων είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Η Αυστραλία παρουσιάστηκε επίσης ξαφνικά ως σύμμαχος των ΗΠΑ στην εξερεύνηση της Αρκτικής. Παρότι η χώρα βρίσκεται στο άλλο ημισφαίριο.

(..)

Φαίνεται ότι μια διεθνής στρατιωτική συμμαχία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει να εισβάλει στην ρωσική Αρκτική. Παρεμπιπτόντως, οι εισβολείς που κατέλαβαν τον ρωσικό βορρά πριν από εκατό χρόνια ήταν επίσης μια διεθνής συμμαχία: Αμερικανοί, Άγγλοι, Γάλλοι.

(…)

Παρά την κριτική της RAND, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν τις δυνατότητες για μια στρατιωτική αντιπαράθεση στην Αρκτική – και δεν είναι μικρές. Οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν 70 αμερικανικά υποβρύχια, εκατοντάδες πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής και ισχυρά συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης. Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί!


Τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για να εμφανιστούν αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στις ακτές μας; Οι συγγραφείς του RAND αναφέρουν τρεις πιθανότητες. Θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση για την διάσωση ενός πληρώματος από ένα πλοίο που βυθίζεται. Μια πετρελαιοκηλίδα κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό. Και, το πιο ενδιαφέρον, «ενέργειες ενός κακού ηθοποιού που στοχεύουν στο να εμποδίσουν την πρόσβαση». Αλλά πρόσβαση από πού; Δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για χωρικά ύδατα ή για διεθνή ύδατα. Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο «κακός ηθοποιός», έτσι δεν είναι;

Όπως παραδέχεται η RAND, το κύριο πρόβλημα της Ουάσιγκτον σήμερα είναι ότι «η Ρωσία θέλει να ελέγξει την κυκλοφορία στην διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν με αυτό, αλλά έχουν περιορισμένη ικανότητα να το αντιμετωπίσουν».

photo freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.