Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

MEΓΑΛΗ BOMBA - Ανατροπή: Η αλήθεια για την «ρωσική αποχώρηση από την συμφωνία για πυρηνικά»! Θα πατήσει το κουμπί ο Πούτιν ή συμβαίνει κάτι άλλο;;;


 Η συμφωνία New Start, η τελευταία διμερής αμερικανορωσική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εκπνέει το 2026 και το μέλλον της αμφισβητείται.

Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε την αποχώρηση από την συνθήκη που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές!

Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;;;

Γράφει ο Gevorg Mirsajan,  αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

Η σκέψη της Ρωσίας να αποχωρήσει από την συνθήκη απαγόρευσης των δοκιμών, υπάρχει επειδή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και πρόεδρό της Ρωσικής Δουμάς , Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, «αυτό ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα του κράτους μας». Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η σταδιακή κατάργηση από μόνη της δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε μαζική επανάληψη των δοκιμών πυρηνικών όπλων – αν και η Ρωσία έχει σίγουρα κάτι να δοκιμάσει, είτε είναι οι πύραυλοι Sarmat είτε ο πυρηνικός πύραυλος κρουζ Burevestnik (“Stormbird”) -Θυμηθείτε ΕΔΩ-!.

«Η Ρωσία έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής το μορατόριουμ που έχει επιβάλει στις δοκιμές πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά διευκρίνισε: «Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει»!

Προειδοποιεί ο διπλωμάτης :

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύνολο των χώρων δοκιμών μας είναι έτοιμο για επανέναρξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων».

Η Yulia Zhdanova, εκπρόσωπος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, ανέφερε ότι οι δοκιμές πυρηνικών όπλων μπορούν να πραγματοποιηθούν «αποκλειστικά ως απάντηση σε ανάλογα βήματα της Ουάσιγκτον». Και αυτό εναρμονίζεται με τα λόγια του Πούτιν, στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2023:

«Φυσικά δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε αυτό. Αλλά αν οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμές, θα τις πραγματοποιήσουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει την επικίνδυνη αυταπάτη ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί».

Η δήλωση του Πούτιν χαρακτηρίζεται ως προθυμία της Μόσχας να κλιμακώσει, σε μία κλιμάκωση που υποτίθεται, όμως, θα σώσει τον κόσμο από τον πυρηνικό πόλεμο.

(…)

Η Ρωσία θα πρέπει δηλαδή να δείξει πως υπάρχει το περιθώριο, αρχικά, για μια προληπτική, ελεγχόμενη πυρηνική κλιμάκωση. Με άλλα λόγια, να δείξει στις ΗΠΑ, εκ των προτέρων, ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να κλιμακώσει και δεν θα υποχωρήσει – έτσι ώστε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το σενάριο της δικής τους κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη και όπου αλλού.

Αυτό δίνει την εντύπωση ότι η Μόσχα αποσύρεται από την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών μόνο «στα χαρτιά». Διότι ούτε η Ουάσιγκτον θέλει, για την ώρα, να πραγματοποιήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξήγησε: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τις πυρηνικές δοκιμές εδώ και 25 χρόνια, δεν έχουμε σχέδια να συνεχίσουμε τις δοκιμές».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

  • Ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι να αποσυρθεί από την συμφωνία για τα πυρηνικά απλά και μόνο για χάρη της κλιμάκωσης ή για να πραγματοποιήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων, αλλά για να δείξει στην Δύση πως υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν πυρηνικά βήματα, οπότε η Δύση να αναγκαστεί να σκεφτεί πολύ καλά πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματά της σε σχέση με την Μόσχα!
  • Άλλωστε οι ρωσικές πυρηνικές δοκιμές μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις σε ορισμένους εταίρους της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Νότο (σ.σ. την ώρα που η Ρωσία παρουσιάζεται ως εγγυήτρια της Παγκόσμιας Ειρήνης). 
  • Τέλος, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ρωσία αποσύρεται ήπια από την Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών είναι ότι σύντομα θα γραφτούν νέοι κανόνες παιχνιδιού που θα ισχύουν για ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ρωσία πρέπει να μπει σε αυτήν την περίοδο όχι μόνο με τη μέγιστη δυνατή γεωπολιτική θέση αλλά και στον μέγιστο βαθμό ελευθερίας: απαλλαγμένη από κάθε είδους μονομερείς υποχρεώσεις που περιορίζουν τις δυνατότητες της Ρωσίας και ταυτόχρονα ωφελούν άλλα κράτη.

Ο  τρόπος με τον οποίο η Ρωσία σχεδιάζει την απόσυρση από την Συμφωνία με τα πυρηνικά εφαρμόζεται με γνώση και επιδεξιότητα.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις