Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο με σάλτσα λεμονιού και Mουστάρδας


Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο που τα μανιτάρια πλευρώτους είναι τόσο αγαπητά σε όλους, ειδικά ψημένα. Αυτές οι τραγανές ακρούλες και η σφιχτή σάρκα, τα κάνουν νομίζω ακαταμάχητα!

Τα μανιτάρια γενικά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες (τα πλευρώτους έχουν μόνο 33 θερμίδες ανά 100γρ), αλλά όχι τόσο υψηλά σε πρωτεΐνες ( μόνο 3γρ στα 100 σε σχέση με το κόκκινο κρέας που έχει 25γρ στα 100), όσο πιστεύουμε οι περισσότεροι.

Περιέχουν μέτρια ποσότητα ινών και πάνω από δώδεκα μέταλλα και βιταμίνες, όπως χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μια σειρά βιταμινών Β όπως το φυλλικό οξύ. Τα μανιτάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως το σελήνιο και η γλουταθειόνη, ή GSH, ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν τις χρόνιες ασθένειες και φλεγμονές.

Τα πλευρώτους ήταν από τα πρώτα «περίεργα» μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα το 1977 (από τον Ηρακλή Παπαδόπουλο στην Ακράτα Αχαΐας), μετά τα κλασικά λευκά μανιτάρια agaricus. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες στο εμπόριο, αλλά εμείς ως καταναλωτές προσέχουμε να είναι πάντα Ελληνικά! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζουμε εισαγόμενα μανιτάρια, ούτε καν η τιμή τους. Οι ελληνικές μονάδες καλλιέργειας μανιταριών είναι και προηγμένες και ελεγχόμενες, δίνοντας εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια, που εξάγονται σε όλον τον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά των μανιταριών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό. Γι’αυτό και μην σας ξενίσει το 1 κιλό πλευρώτους της συνταγής! Θα χάσουν πολύ από τον όγκο τους στο μαγείρεμα.

Στη συνταγή θα δείτε να προτείνω ή ελαιόλαδο ή βούτυρο. Τα έχω φτιάξει πολλές φορές για να σας πω πως με το βούτυρο γίνονται σαφώς νοστιμότερα, αλλά το ελαιόλαδο το αγαπώ και το προτιμώ, γιατί είναι πιο υγιεινό και το έχω πάντα στην κουζίνα μου.

Τα μανιτάρια που θα περισσέψουν (λέμε τώρα), αν τα αναμείξετε μαζί με διάφορες πρασινάδες και την σάλτσα τους θα έχετε μια πολύ νόστιμη σαλάτα-πλήρες γεύμα.

Μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο με σάλτσα λεμονιού και μουστάρδας

ΥΛΙΚΑ για 4 ατομα ως πρώτο πιάτο ή για 2 ως ελαφρύ γεύμα

  • 1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους (2 συσκευασίες των 500γρ)
  • 50γρ βούτυρο φρέσκο αγελάδος ή 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (εγώ είμαι του λιγότερου σκόρδου και συχνά χρησιμοποιώ και σκόνη σκόρδο που είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη στις μικρές ποσότητες)
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

σάλτσα

  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κ.γ. μουστάρδα απαλή
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC αέρα ή στους 200 oC αντιστάσεις .
  2. Πλύντε καλά τα μανιτάρια (μην ανησυχείτε, αν είναι φρέσκα δεν απορροφούν νερό!) και στεγνώστε τα με πετσέτα κουζίνας. Απλώστε τα στο ταψί και αλατοπιπερώστε. Εγώ τα μοιράζω σε 2 ταψιά ώστε να έχουν χώρο να ξεροψηθούν και να γίνουν πιο τραγανά.
  3. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτα και σκορπίστε τα σε όλη την επιφάνεια των μανιταριών ή περιχύστε τα με το ελαιόλαδο και απλώστε το καλά με τα χέρια ή με ένα πινέλο.
  4. Κόψτε το σκόρδο σε λεπτές ροδέλες και βάλτε το πάνε σε κάθε κομμάτι μανιταριού. Πασπαλίστε με τη ρίγανη.
  5. Ψήστε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ωραία. Γυρίστε τα ενδιάμεσα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  6. Εντωμεταξύ, βάλτε τα υλικά της σάλτσας στο μούλτι να γίνουν μια ομοιόμορφη σάλτσα.
  7. Μόλις ετοιμαστούν τα μανιτάρια περιχύστε τα με τη σάλτσα και απολαύστε τα!

Σημείωση: Μπορείτε να τα ψήσετε και με τη σάλτσα, χωρίς όμως να βάλετε το μέλι και το μαϊντανό και χρησιμοποιώντας μόνο το 1 λεμόνι. Ίσως να χρειαστούν περισσότερη ώρα ψήσιμο.

https://foodjunkie.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις