Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Mέσα στο σχέδιο του OHE για τον περιορισμό και τον έλεγχο της ομιλίας στο Διαδίκτυο

 Στην έκθεσή του 59 σελίδων που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, ο ΟΗΕ στοχεύει να δημιουργήσει ένα «Διαδίκτυο εμπιστοσύνης» στοχεύοντας αυτό που αποκαλεί «παραπληροφόρηση», «ψευδείς ειδήσεις», «ρητορική μίσους» και «θεωρίες συνωμοσίας»

Μια πανίσχυρη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποκάλυψε ένα σχέδιο για τη ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διαδικτυακής επικοινωνίας,

καταπολεμώντας αυτό που περιγράφει ως «ψευδείς πληροφορίες» και «θεωρίες συνωμοσίας», προκαλώντας συναγερμό στους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου και στους κορυφαίους νομοθέτες.

Στην έκθεσή του 59 σελίδων που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, ο Εκπαιδευτικός, Πολιτιστικός και Επιστημονικός Οργανισμός του ΟΗΕ (UNESCO) περιέγραψε μια σειρά από «συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από όλους τους ενδιαφερόμενους: κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, κοινωνία των πολιτών και τις ίδιες τις πλατφόρμες.»

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την επιβολή παγκόσμιων πολιτικών, μέσω θεσμών όπως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τη διάδοση διαφόρων μορφών λόγου, προωθώντας παράλληλα στόχους όπως η «πολιτιστική πολυμορφία» και η «ισότητα των φύλων».

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία του ΟΗΕ στοχεύει να δημιουργήσει ένα «Διαδίκτυο εμπιστοσύνης» στοχεύοντας αυτό που αποκαλεί «παραπληροφόρηση», «ψευδείς ειδήσεις»«ρητορική μίσους» και «θεωρίες συνωμοσίας».

Παραδείγματα εκφράσεων που επισημάνθηκαν για διακοπή ή περιορισμό περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με εκλογές, μέτρα περί δημόσιας υγείας και υπεράσπιση δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να συνιστούν «υποκίνηση σε διακρίσεις».

Ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, καταθέτει εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας με θέμα “Λογοκρισία, καταστολή και εκλογές 2020”

Οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι ισχυρισμοί για «παραπληροφόρηση» και «θεωρίες συνωμοσίας» χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από ισχυρές δυνάμεις στην κυβέρνηση και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για να φιμώσουν τις αληθινές πληροφορίες αλλά ακόμη και τον αντίπαλο πολιτικό λόγο.

Μόλις αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που κατακεραυνώνει την «ψευδοεπιστήμη της παραπληροφόρησης».

Μεταξύ άλλων ανησυχιών, η επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτή η «ψευδοεπιστήμη» έχει «οπλιστεί» από αυτό που οι νομοθέτες αναφέρουν ως «Βιομηχανικό συγκρότημα λογοκρισίας».

Στόχος: Η φίμωση του συνταγματικά προστατευμένου πολιτικού λόγου, κυρίως από την μεριά των πατριωτών – συντηρητικών.

“Η ψευδοεπιστήμη της παραπληροφόρησης δεν είναι κάτι καινούργιο – υπήρχε πάντα – και δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό τέχνασμα που στοχεύει συχνότερα σε κοινότητες και άτομα που έχουν απόψεις αντίθετες με τις επικρατούσες αφηγήσεις”, αναφέρει η έκθεση του Κογκρέσου με τίτλο: «The Weaponization of “Desinformation” Pseudo – Experts».

Πράγματι, πολλές από τις πολιτικές που ζητά η UNESCO έχουν ήδη εφαρμοστεί από ψηφιακές πλατφόρμες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, συχνά κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Μπάιντεν, διευκρινίζει η τελευταία έκθεση του Κογκρέσου.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της UNESCO, Xing Qu (2ος από δεξιά)

Στο Καπιτώλιο, οι νομοθέτες εξέφρασαν ωστόσο ανησυχία για το νέο σχέδιο της UNESCO.

«Έχω επικρίνει επανειλημμένα και δημόσια την άστοχη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επανενταχθεί στην UNESCO, αναγκάζοντας τους φορολογούμενους των ΗΠΑ να πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για κάτι που στρέφεται εναντίον τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚολ (Ρ-Τέξας) στους The Epoch Times σχετικά με τα πολυμέσα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Αποκαλώντας την UNESCO ως μια «βαθιά ελαττωματική οντότητα», ο κ. McCaul είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα που η οργάνωση «προωθεί τα συμφέροντα αυταρχικών καθεστώτων—συμπεριλαμβανομένου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Πράγματι, η UNESCO, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, περιλαμβάνει πολλά μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στις ηγετικές τάξεις της, όπως ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Xing Qu. Το ΚΚΚ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι ακόμη και ενώ συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, τα μέλη του αναμένεται να ακολουθούν τις εντολές του κομμουνιστικού κόμματος.

Οι νομοθέτες της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής που ασχολούνται με διεθνείς οργανισμούς εργάζονται επί του παρόντος για να περικόψουν ή να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς λένε ότι χρησιμοποιούν ανάρμοστα τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ.

Ήδη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποχωρήσει δύο φορές από την UNESCO – επί κυβερνήσεων Ρήγκαν και Τραμπ – λόγω ανησυχιών περί εξτρεμισμού, εχθρότητα προς τις αμερικανικές αξίες και άλλα προβλήματα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανήλθε στον φορέα αυτόν στις αρχές του έτους, παρά τις αντιρρήσεις των νομοθετών, ανέφεραν οι Epoch Times.

Αεροφωτογραφία ενός γλυπτού στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι

Το σχέδιο της UNESCO

Ενώ διατίθεται στην αγορά ως σχέδιο για την υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης, το νέο ρυθμιστικό καθεστώς της UNESCO απαιτεί διεθνή λογοκρισία από «ανεξάρτητες» ρυθμιστικές αρχές που δήθεν «προστατεύονται από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

«Τα εθνικά, περιφερειακά και παγκόσμια συστήματα διακυβέρνησης θα πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται και να μοιράζονται πρακτικές… για την αντιμετώπιση περιεχομένου που θα μπορούσε να περιοριστεί επιτρεπτά βάσει του διεθνούς δικαίου και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», εξηγεί η έκθεση.

Σε αντίθεση με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ που απαγορεύει οποιαδήποτε κυβερνητική παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου ή του ελεύθερου Τύπου, η UNESCO επισημαίνει διάφορα διεθνή μέσα περί «ανθρώπινων δικαιωμάτων» που ισχυρίζεται ότι πρέπει να καθορίζουν ποια ομιλία ή ποιο σχόλιο παραβιάζει τα δικαιώματα αυτά.

Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), το οποίο ορίζει ότι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να προβλέπεται από το νόμο και πρέπει επίσης να εξυπηρετεί έναν «νόμιμο στόχο».

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μια επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει περισσότερα για να σταματήσει και να τιμωρήσει τη «ρητορική μίσους» προκειμένου να συμμορφωθεί με το ICCPR.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi (D-Calif.), μαζί με μέλη της Αμερικανικής Ομάδας Ασίας-Ειρηνικού, μιλά για τον νόμο για τα εγκλήματα μίσους

Ένα άλλο βασικό μέσο του ΟΗΕ είναι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναφέρει ρητά στο άρθρο 29 ότι «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ασκούνται αντίθετα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Εν ολίγοις, η άποψη του ΟΗΕ για την «ελευθερία της έκφρασης» είναι ριζικά διαφορετική από αυτή που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και από τα συντάγματα των περισσότερων κρατών.

Η έκθεση της UNESCO αναφέρει ότι μόλις βρεθεί περιεχόμενο που πρέπει να περιοριστεί, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λαμβάνουν μέτρα, από τη χρήση της καταστολής αλγορίθμων (σκιώδης αποκλεισμός) και την προειδοποίηση των χρηστών για το περιεχόμενο, έως την στέρηση εσόδων και ακόμη και την κατάργησή του λογαριασμού.

Οποιεσδήποτε ψηφιακές πλατφόρμες διαπιστωθεί ότι «ανεβάζουν περιεχόμενο που θα μπορούσε να περιοριστεί επιτρεπτά βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» με «μέτρα περιοριστικής επιβολής», αναφέρει η έκθεση.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χρησιμοποίησε την δικαιολογία των κινδύνων που προκαλούνται στην κοινωνία για να δικαιολογήσει το παγκόσμιο αυτό σχέδιο.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay κάνει ομιλία στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι στις 8 Νοεμβρίου 2023

«Η ψηφιακή τεχνολογία έχει επιτρέψει τεράστια πρόοδο στην ελευθερία του λόγου», είπε σε δήλωσή της. «Αλλά οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης επιταχύνει και ενισχύει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και ρητορικής μίσους, θέτοντας μεγάλους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Για να προστατεύσουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες, πρέπει να ρυθμίσουμε αυτές τις πλατφόρμες χωρίς καθυστέρηση, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Αζουλάι, η οποία ανέλαβε την UNESCO από την επί χρόνια ηγέτIda του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιρίνα Μπόκοβα.

Στη νέα έκθεση, με τίτλο «Οδηγίες για τη διακυβέρνηση των ψηφιακών πλατφορμών», η Azoulay λέει ότι η διακοπή ορισμένων μορφών λόγου και ταυτόχρονα η διατήρηση της «ελευθερίας της έκφρασης» «δεν αποτελεί αντίφαση».

Επικαλούμενη έρευνα που παρήγγειλε η ίδια η UNESCO, η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την ατζέντα της.

Σύμφωνα με την UNESCO, η έκθεση και οι κατευθυντήριες γραμμές αναπτύχθηκαν μέσω μιας διαδικασίας διαβούλευσης που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 υποβολές και περισσότερα από 10.000 σχόλια από «ενδιαφερόμενους φορείς», όπως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Η UNESCO δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με κυβερνήσεις και εταιρείες για την εφαρμογή του ρυθμιστικού καθεστώτος σε όλο τον κόσμο.

«Η UNESCO δεν προτείνει την χειραγώγηση των ψηφιακών πλατφορμών», δήλωσε στους The Epoch Times ένας εκπρόσωπος της UNESCO, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκπονούν ήδη σχετική νομοθεσία για να το πράξουν, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί ακόμη και να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης.

«Ομοίως, οι ίδιες οι πλατφόρμες λαμβάνουν ήδη εκατομμύρια ανθρώπινες και αυτοματοποιημένες αποφάσεις την ημέρα σχετικά με τον συντονισμό και την επιμέλεια του περιεχομένου, με βάση τις δικές τους πολιτικές», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, έχει ήδη παράσχει χρηματοδότηση για εφαρμογή αυτού του πλάνου σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε η UNESCO.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν από την πλευρά της ανέφερε ότι δεν συμμετείχε στη δημιουργία αυτού του σχεδίου. «Θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις, όταν ολοκληρώσουμε προσεκτικά τη μελέτη του σχεδίου», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ένα email που απέστειλε στα ΜΜΕ.

Αυξάνεται η ανησυχία για την ελευθερία του λόγου

Οι ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες για την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο εντείνονται καθώς η «ευαισθητοποίηση» για το σχέδιο της UNESCO εξαπλώνεται.

Η Sarah McLaughlin, ανώτερη μελετητής στο Ίδρυμα για τα ατομικά δικαιώματα και την έκφραση (FIRE), εξέφρασε την ανησυχία της.

«Η FIRE εκτιμά ότι το νέο σχέδιο δράσης της UNESCO για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγνωρίζει την αξία της διαφάνειας και την ανάγκη για προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τις προσπάθειες ρύθμισης της διαδικτυακής «παραπληροφόρησης» και της «ρητορικής μίσους», είπε η κ. ΜακΛάφλιν.

«Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου των πλατφορμών και την ικανότητα των χρηστών να μιλούν ελεύθερα στο διαδίκτυο», είπε. «Οι τοπικοί νομικοί περιορισμοί και κανόνες μπορούν τελικά να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών σε παγκόσμια κλίμακα.

«Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο ενισχύουν τη ρύθμιση της ομιλίας στο Διαδίκτυο, γίνεται όλο και πιο πιθανό η επιβολή των πλατφορμών να επηρεάσει τους χρήστες – συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών – εκτός των πολιτειών που επιβάλλουν τέτοιους κανόνες».

Πράγματι, σε όλη την Ευρώπη, οι κανόνες της «ρητορικής μίσους» χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, όχι μόνο για να φιμώσουν τη ρητορική σε θέματα όπως ο γάμος, η μετανάστευση, η σεξουαλικότητα και η θρησκεία, αλλά ακόμη και για τη δίωξη όσων παραβιάζουν τους νόμους της ομιλίας.

Αυτόν τον μήνα, η Δρ. Päivi Räsänen, μέλος του φινλανδικού κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Εσωτερικών, θριάμβευσε μετά από μια πολυετή δίωξη για «ρητορική μίσους» έναντι της διαδικτυακής της ομιλίας μέσα από την οποία περιέγραψε τη βιβλική κατανόηση της ομοφυλοφιλίας και του γάμου.

Στην Πολωνία, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «ρητορική μίσους» επειδή μοιράζονται πολιτικές διαφημίσεις που προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις της μαζικής ισλαμικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους επικριτές είναι ότι η ίδια η έννοια της «ρητορικής μίσους» εισήχθη στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία περιέγραφε τακτικά την αντικομμουνιστική ομιλία ως «ρητορική μίσους», εξήγησε ο Jacob Mchangama σε μια εργασία του 2021 για τον ίδρυμα Hoover του Πανεπιστημίου Stanford.

Ο Πάτρικ Γουντ, ιδρυτής και πρόεδρος του Citizens for Free Speech, προειδοποίησε ότι το σχέδιο της UNESCO σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει τους επικριτές της ατζέντας του.

«Όταν η UNESCO κάνει δηλώσεις του στυλ «όλο αυτό που κάνουμε αποτελεί το αποτέλεσμα εκτεταμένων παγκόσμιων διαβουλεύσεων και υποστηρίζεται από μια παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης», αμέσως καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι μια μπούρδα», είπε ο κ. Γουντ στους The Epoch Times.

«Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγήσει σε κατακλυσμό παγκόσμιων προγραμμάτων για τη λογοκρισία της ομιλίας που θεωρείται αντίθετη στην ατζέντα της».

Το Ίδρυμα Electronic Frontier Foundation (EFF) που χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος, το οποίο αυτοαποκαλείται ως «ο κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός» που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου, δεν θέλει για την ώρα να σχολιάσει δημόσια το σχέδιο της UNESCO.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη στάση των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην ελευθερία του λόγου δεν είναι καινούργια και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια – ειδικά από τη στιγμή που πολλά κράτη-μέλη με τους απεσταλμένους τους, είναι υπέρ της καταστολής της αντίθετης άποψης.

Το νέο σχέδιο της UNESCO έρχεται επίσης την ίδια χρονική περίοδο, αφότου η υπηρεσία παρουσίασε ένα σχέδιο πέρυσι για την καταπολέμηση αυτού που περιέγραψε ως «θεωρίες συνωμοσίας» και «παραπληροφόρηση» μέσω της εκπαίδευσης, ανέφεραν τότε οι The Epoch Times.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι «θεωρίες συνωμοσίας» μπορούν «να μειώσουν την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς» και να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η μείωση της επιθυμίας των ανθρώπων να «μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα».

Παραδείγματα «θεωριών συνωμοσίας» που αναφέρονται στην περσινή έκθεση περιλαμβάνουν τα πάντα, από ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις όπως η «άρνηση της κλιματικής αλλαγής» και ανησυχίες σχετικά με τη «χειραγώγηση των ομοσπονδιακών εκλογών» στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πιο τραβηγμένες και περιθωριακές έννοιες όπως η « Η γη είναι επίπεδη» ή «Η Μισέλ Ομπάμα είναι στην πραγματικότητα σαύρα».

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για τις Παγκόσμιες Επικοινωνίες Μελίσα Φλέμινγκ μίλησε πέρυσι σε μια εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και καυχήθηκε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός είχε «συνεργαστεί» με την Google για να προωθήσει το υλικό της και να καταστείλει εκείνα που την αντικρούουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.
«Εμείς κατέχουμε την επιστήμη», είπε γεμάτη αλαζονεία. «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να το μάθει αυτό».

Σε ένα podcast του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Οκτώβριο του 2020 με θέμα «Αναζητώντας μια θεραπεία για την infodemic», η κα Φλέμινγκ καυχήθηκε ότι στρατολόγησε περισσότερους από 100.000 εθελοντές για να ενισχύσουν τις απόψεις του ΟΗΕ, ενώ την ίδια ώρα καταπνίγει τις διαφορετικές αφηγήσεις που η ίδια αποκαλεί «παραπληροφόρηση».

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε μετά από χρόνια προσπαθειών του ΟΗΕ και διάφορων κυβερνήσεων να καταστείλουν αυτό που ο παγκόσμιος οργανισμός περιγράφει ως εξτρεμισμό, παραπληροφόρηση και πολλά άλλα στο Διαδίκτυο.

Το 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκαινίασε ένα «πλαίσιο» για την καταπολέμηση του «εξτρεμισμού» στο Διαδίκτυο μετά από ένα πρόγραμμα του προηγούμενου έτους που δεσμευόταν να πολεμήσει «ιδεολογίες» που, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσουν σε βία. Ο κομμουνισμός δεν ήταν μια από τις στοχευμένες ιδεολογίες φυσικά…

Η UNESCO υπερασπίζεται το σχέδιο της

Ο εκπρόσωπος της UNESCO υπερασπίστηκε το νέο αυτό σχέδιο, παρομοιάζοντας το περισσότερο ως προσπάθεια προστασίας της ελεύθερης έκφρασης παρά ως σχέδιο περιορισμού της.

Η έδρα του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) στο Παρίσι

«Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών της UNESCO για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών στις επικοινωνίες εδώ και δεκαετίες, και αυτή η αρχή στήριξε την προσέγγισή μας στις Κατευθυντήριες γραμμές από την αρχή του εγχειρήματος», είπε ο εκπρόσωπος.

Επεσήμανε επίσης ότι ένα τμήμα των κατευθυντήριων γραμμών, ζητά την τήρηση της «νόμιμης δέουσας διαδικασίας» όταν αντιμετωπίζουμε τη «ρητορική μίσους».

«Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για διαφάνεια καθώς και στη συστηματική δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων του λόγου, καθώς και στη λογοδοσία προς τους χρήστες», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο απαιτεί «ισότιμη κατανομή της ικανότητας μετριοπάθειας».

«Δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα ότι οι Κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σύνολό τους, αντί να επιλέγονται — για παράδειγμα, μια πολιτική για τον έλεγχο περιεχομένου που εφαρμόζεται από ρυθμιστικές αρχές που δεν πληρούν τον ορισμό της ανεξαρτησίας που ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές δεν θα είναι ευθυγραμμισμένη ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη φύση της πολιτικής», είπε ο εκπρόσωπος της UNESCO, υποστηρίζοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα «διευρύνουν» πραγματικά την ελευθερία της έκφρασης.

Ο οργανισμός δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή, αλλά έχουν προγραμματιστεί περισσότερες συναντήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2024 στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση των 59 σελίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.