Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Mυστηριώδη κειμήλια με διογκωμένα γαλαζοπράσινα Mάτια – Πώς αγρότης που έσκαβε ανακάλυψε ένα άγνωστο αρχαίο βασίλειο

 


Ένα χρυσό πρόσωπο με πατιναρισμένα γαλαζοπράσινα μάτια κοιτάζει μέσα από το σκοτάδι. Φωτισμένα γύρω του στέκονται τρία ακόμη χάλκινα κεφάλια – κάποια έχουν επίπεδες κορυφές, άλλα στρογγυλές – και όλα τα κοιτάζει ένα γιγάντιο χάλκινο άγαλμα ύψους σχεδόν 2,8 μέτρων. Όλα έχουν τα ίδια διαπεραστικά, γωνιώδη μάτια. Είναι τα «Πρόσωπα του Sanxingdui».

ADVERTISEMENT

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι σε αυτά τα γλυπτά που μοιάζει τόσο οικείο όσο και ξένο. Αυτή τη στιγμή εκτίθενται στο Μουσείο του Παλατιού του Χονγκ Κονγκ. Σε κάποιον άπειρο μπορεί να φαίνονται ότι ανήκουν στους Μάγια ή στους Αζτέκους, ωστόσο αυτά τα γλυπτά είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών και δεν βρέθηκαν κοντά στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοαμερικής. Ανακαλύφθηκαν στην πεδιάδα Τσενγκντού της Κίνας, σε μια αρχαιολογική ανασκαφή που ονομάζεται Sanxingdui (που μεταφράζεται ως “λόφος τριών αστεριών”).

Η ανακάλυψη

Θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη τοποθεσία που άφησε το βασίλειο των Shu, ένας πολιτισμός στη νοτιοδυτική Κίνα που κάποτε υπαινισσόταν μόνο σε μύθους και θρύλους. Το Sanxingdui, ο λόφος των τριών αστεριών, ανακαλύφθηκε μόλις την δεκαετία του 1920, όταν ένας αγρότης έπεσε πάνω σε αντικείμενα ενώ έσκαβε ένα αρδευτικό χαντάκι. Έκτοτε διαπιστώθηκε ότι στην τοποθεσία εκείνη βρίσκονταν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης που αποτελούνταν από κατοικίες, λάκκους θυσίας και τάφους που περικλείονταν από ψηλούς χωμάτινους τοίχους.

Οι αρχαιολόγοι από το Μουσείο Sanxingdui αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε πριν από περίπου 4.800 έως 2.800 χρόνια, μέχρι που εγκαταλείφθηκε γύρω στο 800 π.Χ. για άγνωστους λόγους.

Η κινεζική κυβέρνηση προωθεί εδώ και πολύ καιρό το Sanxingdui ως απόδειξη της μακράς, αδιάλειπτης ιστορίας της χώρας – με τις ανακαλύψεις να περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια ιστορίας για περισσότερο από μια δεκαετία. Και ενώ χιλιάδες επισκέπτες έχουν ήδη συρρεύσει στην πρωτοποριακή έκθεση στο Χονγκ Κονγκ, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται επίσης για να υποστηρίξουν το όραμα της κινεζικής κυβέρνησης για την εθνική ταυτότητα.

Οι μυστηριώδεις και ταλαντούχοι Shu

Το βασίλειο των Shu, το οποίο αναδύθηκε στη λεκάνη του Sichuan (Σιτσουάν) κατά την Εποχή του Χαλκού, πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τις κοινωνίες της κοιλάδας του Κίτρινου Ποταμού που παραδοσιακά θεωρούνται το λίκνο του κινεζικού πολιτισμού. Οι κάτοικοί του δημιούργησαν εξαιρετικά επεξεργασμένα αντικείμενα από χαλκό, νεφρίτη, χρυσό και κεραμικά, απεικονίζοντας φανταστικά θηρία, βασιλιάδες, θεούς και σαμάνους με διογκωμένα μάτια και διευρυμένα αυτιά.

Περίπου 120 από τα αντικείμενα εκτίθενται επί του παρόντος στο Χονγκ Κονγκ και είναι η πρώτη φορά που πολλά από αυτά τα αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία ανασκάφηκαν μεταξύ 2019 και 2022, παρουσιάζονται εκτός της επαρχίας Σιτσουάν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα γλυπτά είναι κατά τουλάχιστον 1.000 χρόνια προγενέστερα του Στρατού της Τερακότα, μιας συλλογής πήλινων αγαλμάτων που απεικονίζουν τους στρατούς του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σι Χουάνγκ. Ο Wang Shengyu, βοηθός επιμελητής στο Μουσείο του Παλατιού του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στο CNN ότι τα αντικείμενα είναι πολύ πιο προηγμένα, ευφάνταστα και καλλιτεχνικά από εκείνα που παράγονταν οπουδήποτε αλλού στην Κίνα εκείνη την εποχή.

«Μπορείτε να πείτε ότι είναι πολύ γλυπτά και πολύ καλλιτεχνικά», δήλωσε ο Wang στο CNN κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, δείχνοντας μια χάλκινη φιγούρα ύψους περίπου ενός μέτρου, της οποίας τα φανταστικά, πλεγμένα μαλλιά εκτείνονται σε τριπλάσιο ύψος από το σώμα της και, αν δεν είχαν σπάσει, θα εκτείνονταν πολύ περισσότερο. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο υπέροχη ήταν. Από πάνω από τη μύτη του και σε όλη τη διαδρομή προς τα πάνω, θα είχε ύψος πάνω από 1,5 μέτρο, σύμφωνα με τα θραύσματα που βρήκαν οι αρχαιολόγοι. Η άκρη της κοτσίδας βρίσκεται στον ώμο του».

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το βασίλειο των Shu εκτός από αυτά που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή των 3,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,4 τετραγωνικό μίλι) έξω από την πόλη Τσενγκντού. Δεν υπάρχουν ενδείξεις γραπτής γλώσσας των Σου και η ιστορική βιβλιογραφία περιέχει ελάχιστες πληροφορίες για τον πολιτισμό τους. Υπάρχουν μόνο μια χούφτα μύθοι και θρύλοι, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς σε έναν βασιλιά των Σου που ονομαζόταν Can Cong, του οποίου τα μάτια λέγεται ότι προεξείχαν. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί τόσα πολλά από τα 13.000 αντικείμενα που ανακτήθηκαν από την περιοχή έχουν διογκωμένα μάτια.

Αφού το βασίλειο των Σου κατακτήθηκε από τη δυναστεία Τσιν το 316 π.Χ., ο πολιτισμός τους “θάφτηκε” κάτω από τον “κυρίαρχο” πολιτισμό που αναδύθηκε αργότερα στην κεντρική πεδιάδα της Κίνας, έγραψαν οι κινεζικές αρχές σε μια εισήγηση στην UNESCO το 2013. Με την εισήγηση ζητούσαν να αναγνωριστούν το Σανσινγκντούι και δύο κοντινοί αρχαιολογικοί χώροι ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επί του παρόντος βρίσκονται στον “προσωρινό κατάλογο” της UNESCO.

Από το 1986, οκτώ ανασκαφικοί λάκκοι στο Σανξινγκντούι έχουν «δώσει» γιγάντιες μάσκες θεών με βολβοειδή, εντομοειδή μάτια και προεξέχοντα αυτιά, μυθικά πλάσματα με κενά στόματα και ένα σχεδόν 4 μέτρων (13 ποδιών) μπρούτζινο γλυπτό “δέντρο της ζωής”, διακοσμημένο με στολίδια σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλα τα αντικείμενα βρέθηκαν θρυμματισμένα, καμένα και θαμμένα, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι λάκκοι χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές θυσίες. Ορισμένοι από αυτούς έχουν πλέον ανακατασκευαστεί με επιμέλεια από τους αρχαιολόγους. «Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ανακατασκευάσουμε το δέντρο», δήλωσε ο Wang Shengyu, βοηθός επιμελητή στο μουσείο που βοήθησε στην επιμέλεια της έκθεσης.

Αυτό το δέντρο δεν εκτίθεται στο Χονγκ Κονγκ, καθώς θεωρείται πολύ πολύτιμο για να σταλεί στο εξωτερικό, αλλά ένα τμήμα ενός από τα έξι άλλα που ανακαλύφθηκαν, καθώς και στολίδια εκτίθενται στο μουσείο, Μεταξύ τους είναι και μια τρισδιάστατη ολογραφική προβολή του πώς πιστεύουν οι ειδικοί ότι θα έμοιαζε – τα στρώματα και τα κλαδιά του είναι στολισμένα με πουλιά, λουλούδια, φρούτα, δράκους, καμπάνες, καθώς και στολίδια από νεφρίτη και χρυσό φύλλο αλουμινίου. Το σκηνικό πιστεύεται ότι αποτελούσε μέρος ενός θεατρικού χώρου.

Ο “ιστορικός μύθος” ενός συνεχούς πολιτισμού

Η έκθεση τοποθετεί τα αντικείμενα αυτά στο πλαίσιο άλλων αρχαίων πολιτισμών και συμπεριλαμβάνει τους Σου ανάμεσα στις πολλές κοινωνίες που υπήρξαν στην «5.000 ετών ιστορία» της χώρας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των διοργανωτών, αξιωματούχοι του μουσείου και της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ στα εγκαίνια τόνισαν «την συνέχεια, την εφευρετικότητα, την ενότητα, τη συμμετοχικότητα και την έμφαση στην ειρήνη και την αρμονία» της κινεζικής ιστορίας.

Ο Χένρι Τανγκ, πρόεδρος του διοικητικού οργάνου που βρίσκεται πίσω από την Πολιτιστική Περιοχή West Kowloon (όπου βρίσκεται το Μουσείο των Ανακτόρων του Χονγκ Κονγκ) και πρώην υποψήφιος κυβερνήτης της πόλης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η περιοχή και το μουσείο επιδιώκουν να «προωθήσουν τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και του κόσμου, να αφηγηθούν καλά την ιστορία της Κίνας και να ενισχύσουν την πολιτιστική αυτοπεποίθηση του κοινού».

Όμως το αφήγημα ότι το βασίλειο των Σου ήταν εκ φύσεως κινεζικό είναι αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τον Ίαν Τζόνσον, ανώτερο συνεργάτη για Κινεζικές Σπουδές, στο αμερικανικό think tank, Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, το (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) προσπαθεί να προωθήσει έναν ιστορικό μύθο ότι όλοι οι λαοί που έζησαν -όποτε έζησαν- εντός των σημερινών συνόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι “Κινέζοι”», δήλωσε στο CNN. «Η βασική ιδέα είναι ότι η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) περιλαμβάνει ανθρώπους που φαίνεται ότι έχουν κοινή καταγωγή και επομένως, από τη σημερινή σκοπιά, αποτελούν ένα έθνος. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια για αυτονομία ή ακόμη και ανεξαρτησία είναι ταμπού – αντιβαίνει στην ιστορία».

Ο μύθος μετά το 1949

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ιδρύθηκε το 1949 και η κυβέρνησή της έχει συχνά χρησιμοποιήσει τη συνεχή ιστορία της Κίνας ως απόδειξη ότι εθνοτικές ομάδες όπως οι Θιβετιανοί και οι Ουιγούροι ανήκαν πάντα στην Κίνα.  Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είναι ελάχιστη η υποστήριξη στην ιδέα ότι οι πολιτισμοί κατά μήκος του Κίτρινου ποταμού είχαν πολλά κοινά με εκείνους της λεκάνης του Σιτσουάν.

«Έχουν κοινά σημεία, αλλά δεν είναι το ίδιο – όπως ακριβώς οι αρχαίοι Ασσύριοι, οι Φοίνικες και οι Έλληνες δεν ήταν το ίδιο, ακόμη και αν είχαν ορισμένα κοινά σημεία», είπε και πρόσθεσε: «Η χορηγία τέτοιου είδους εκθέσεων είναι δημοφιλής και κερδίζει την πίστωση της κυβέρνησης».

Όταν ζητήθηκε σχόλιο από το Μουσείο του Παλατιού του Χονγκ Κονγκ, αυτό απάντησε ότι η έκθεση «επιμελήθηκε με βάση ακαδημαϊκή και αρχαιολογική έρευνα» και ότι ενισχύει την αποστολή της που είναι να εμβαθύνει την «κατανόηση από το κοινό της ζωής και του πολιτισμού των διαφόρων περιοχών και εθνοτικών ομάδων, καθώς και των ανταλλαγών μεταξύ τους στην αρχαία Κίνα, οι οποίες συνέβαλαν στη μεγαλοπρέπεια του πολιτισμού της Κίνας και στο πρότυπο ανάπτυξης της “ποικιλομορφίας στην ενότητα”».

πηγή: FOXreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις