Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Μύλος από τον νόμο Kεραμέως στο ΑΠΘ

 


Δεν συμπληρώθηκε το Συμβούλιο Διοίκησης ούτε μετά τη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία, σήμερα η τρίτη προσπάθεια 

● Χωρίς κοσμητορική αρχή παραμένει η Παιδαγωγική Σχολή 

● Αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Οδ. Ζώρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε ομηρία διαρκείας το ΑΠΘ από τον νόμο Κεραμέως! Ούτε χθες βγήκε «λευκός καπνός» από τη Σύγκλητο για την ανάδειξη όλων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Απομακρύνεται, αλλά δεν αποκλείεται η πιθανότητα εκλογής πρύτανη με κλήρωση μετά τη σημερινή τρίτη ψηφοφορία. Χωρίς κοσμητορική αρχή η Παιδαγωγική Σχολή εξαιτίας της τραγελαφικής διαδικασίας.

Η δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών Συμβουλίου Διοίκησης ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα από τη Σύγκλητο. Συνολικά ψήφισαν 56 εκλογείς και μέλη της Συγκλήτου μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Εκλεγόμενα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης από τους 46 υποψήφιους είναι, κατά σειρά εκλογής, οι:

Σταματιάδης Νικηφόρος, 31 ψήφοι.

Αγγελιδάκη Ειρήνη, 30 ψήφοι.

Παπαντώνης Δημήτριος, 30 ψήφοι.

Προχθές, στην πρώτη απόπειρα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς η εκλογή απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 37 ψήφους. Ομως κανένα από τα υποψήφια εξωτερικά μέλη δεν κατάφερε να πιάσει αυτό το όριο. Ετσι η ψηφοφορία επαναλήφθηκε χθες, από μηδενική βάση, μόνο που αυτή τη φορά για την εκλογή αρκούσε η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 27 ψήφοι.

Η διαδικασία ωστόσο επαναλαμβάνεται σήμερα για την εκλογή των υπόλοιπων δύο μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ο πρύτανης του ΑΠΘ θα αναδειχθεί… με κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων! Μέλη της Συγκλήτου που μίλησαν με την «Εφ.Συν.» πιθανολογούν πάντως ότι «σε αυτή την τελευταία ψηφοφορία θα συμπληρωθεί το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε κλήρωση».

Αξίζει να θυμηθούμε στο σημείο αυτό ότι η ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ προέκυψε αφού προηγουμένως είχε διαπιστωθεί αδυναμία ανάδειξης των πέντε εσωτερικών μελών να εκλέξουν τα εξωτερικά μέλη, πράγμα που ανέλαβε να κάνει η Σύγκλητος. Πρόκειται για πολύπλοκη, σχεδόν «άρρωστη» διαδικασία που θέσπισε η κ. Κεραμέως για να ελέγχει η κυβέρνηση την εκλογή πρύτανη, ωστόσο στην περίπτωση του ΑΠΘ, τουλάχιστον, έχει αποδειχθεί εξόχως προβληματική.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μίλησε δημόσια τις προηγούμενες μέρες ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και υποψήφιος πρύτανης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. «Είναι απόρροια τόσο ενός αναποτελεσματικού και πολιτικά απαράδεκτου νόμου όσο όμως και των εγωιστικών συμπεριφορών που δεν εξυπηρετούν το μέλλον του πανεπιστημίου μας», ανέφερε συνοψίζοντας σε μια φράση όλο το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πολύπλοκη αυτή διαδικασία, όμοια της οποίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Ακέφαλη σχολή

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, αντί να επιλύσει, ο νόμος Κεραμέως έχουν επιφέρει εκνευρισμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, που παραμένει χωρίς κοσμητορική αρχή εξαιτίας της εξάμηνης «ομηρίας» των πρυτανικών εκλογών! Ετσι, η Σύγκλητος του ιδρύματος αναγκάστηκε να εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα (αρ. 3139/20-11-2023) σε απάντηση δήλωσης του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα «για κενό διοίκησης στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ».

«Τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ, έχοντας υπ’ όψιν τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., Ομότιμου Καθηγητή κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, με αφορμή ψήφισμα των μελών της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ για το κενό στην κοσμητορική αρχή της Σχολής, δήλωση στην οποία επιρρίπτει στον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο, την ευθύνη για τη μη παράταση της θητείας της Κοσμητόρισσας της Παιδαγωγικής Σχολής, Καθηγήτριας κ. Δόμνας Κακανά, αποσιωπώντας την έγκαιρη (ήδη από τις 15.9.2023) έγγραφη ενημέρωση του υπουργείου από τον Πρύτανη του Ιδρύματος για το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τη διοίκηση της Σχολής, στην οποία το ΥΠΑΙΘΑ δεν έδωσε καμία απάντηση, εκφράζουμε:

α) Την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον παρελκυστικό και συνάμα προσβλητικό προς το πρόσωπο του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριου Κωβαίου, χαρακτήρα της εν λόγω δήλωσης, δεδομένου ότι του επιρρίπτεται ευθύνη την οποία δεν φέρει.

β) Την εμπιστοσύνη μας στον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο, όσον αφορά στους χειρισμούς του για τη διευθέτηση του ζητήματος του κενού στην κοσμητορική αρχή της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ζητάμε δε από το ΥΠΑΙΘΑ να μεριμνήσει, το συντομότερο δυνατό, για τη διευθέτηση του ζητήματος του κενού διοίκησης στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ».

Βλέπετε, η θητεία της κοσμητόρισσας της σχολής, Δόμνας Κακανά, έληξε στις 31 Αυγούστου 2023. Επειδή όμως έως τότε δεν είχε συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, λόγω απανωτών άγονων εκλογών, προκειμένου να εγκρίνει τον νέο κοσμήτορα (η υποβολή της υποψηφιότητας του οποίου είχε ήδη ολοκληρωθεί από τη σχολή), το υπουργείο παρέτεινε τη θητεία της κοσμητόρισσας για δύο μήνες, ώς το τέλος Οκτωβρίου 2023.

Δεδομένου ότι ούτε εκείνη τη χρονική στιγμή είχε συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ, ώστε να μπορεί να εγκρίνει τον νέο κοσμήτορα, το υπουργείο Παιδείας δεν προνόησε να πράξει τα δέοντα και να δώσει νέα παράταση στη θητεία της κ. Κακανά, μέχρις ότου διοριστεί στη θέση του ο διάδοχός της.

Προφανώς, ούτε το υπουργείο ήταν σε θέση να μετρήσει επακριβώς τα... διαστροφικά αποτελέσματα του νόμου της προηγούμενης ηγεσίας του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις