Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Εργατικά Σωματεία για Flyover: Τεράστιες οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους – Να ληφθούν μέτρα (VIDEO)

 


Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Την άμεση λήψη μέτρων για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του Flyover στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, ζήτησαν

εργατικά σωματεία στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων έκαναν λόγο για άμεσες επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης, που έγιναν αντιληπτές ήδη από το πρώτο 10ωρο από την έναρξη των έργων στην Περιφερειακή οδό.

Τόνισαν πως οι εργαζόμενοι πήραν ήδη μια πρώτη γεύση για το πως θα είναι η ζωή τους τα επόμενα 4-5 χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες, καθώς θα είναι αναγκασμένοι εκτός από το 8ωρο εργασίας τους να δαπανούν καθημερινά μια και δύο ώρες ή παραπάνω, για να πάνε στη δουλειά τους και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Επισήμαναν ακόμα πως ήδη κάποιες επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες το νομικό πλαίσιο με την ελαστικοποίηση της εργασίας, προχωρούν σε αλλαγές στα ωράρια ή διαμορφώνουν υβριδικά μοντέλα εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι «να μην ξέρουν πότε, για πόσες ώρες και από που θα εργαστούν».

«Όλη αυτή η συζήτηση, φέρνει στο προσκήνιο και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την ανάγκη για σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες, φανερώνει την απαράδεκτη καθυστέρηση της κατασκευής του Μετρό και την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο ΟΑΣΘ. Χωρίς την αναβάθμιση τους είναι άτοπη οποιαδήποτε συζήτηση περί πραγματικής μείωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος Δ.Σ ΕΚΘ, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΣΕΤΕΠΕ).

Προειδοποίησε δε, να μη διανοηθεί κανείς να αξιοποιήσει «το χάλι» που δημιουργήθηκε για να μπει «χέρι» στο δικαίωμα του λαού της Θεσσαλονίκης να διαδηλώνει. «Είδαμε ποιος ευθύνεται που κλείνουν δρόμοι, ποιος προκαλεί ταλαιπωρία» ανέφερε, προσθέτοντας πως τα εκατοντάδες εκατομμύρια που κοστίζει το έργο, θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών και για την κάλυψη άλλων αναγκών του λαού, όπως πχ, την ανέγερση νέων σχολείων.

Ο κ. Τσιαούσης ζήτησε μεταξύ άλλων:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά της πόλης, όπως άμεση ενίσχυση του ΟΑΣΘ
  • Να επιταχυνθεί η κατασκευή του Μετρό και όλων των επεκτάσεων προς Καλαμαριά, δυτικά αλλά και ανατολικά.
  • Να εξασφαλιστούν ουσιαστικά μέτρα για τους εργαζόμενους όπως η άμεση αύξηση στους μισθούς, για να καλυφθεί το τεράστιο έξοδο των καυσίμων και των εισιτηρίων για την μετακίνηση τους
  • Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη της εργοδοσίας, η μίσθωση λεωφορείων για την μεταφορά των εργαζόμενων στην εργασία τους, ιδιαίτερα σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης όπως τα εμπορικά κέντρα
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και όλοι οι Ειδικοί Φόροι στα καύσιμα για εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω όπως είπε, να σταματήσει το έργο, να μην γίνει καμία παρέμβαση στην Περιφερειακή που θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό της πόλης, να ενισχυθεί η τροχαία, να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες κατοίκων σε περιοχές δίπλα στην Περιφερειακή, να καταργηθεί η πανάκριβη επί πληρωμή στάθμευση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και να δεσμευτούν οικόπεδα για δωρεάν στάθμευση.

Δείτε και ένα απόσπασμα από όσα είπε ο κ. Τσιαούσης:

Για τεράστιες δυσκολίες που θα επιφέρουν τα έργα για το Flyover στην εργασία των διανομέων, έκανε λόγο ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην efood Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε πως οι διανομείς θα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με την κίνηση, οι παραδόσεις των παραγγελιών θα δυσκολέψουν, ενώ την ίδια στιγμή οι πλατφόρμες θα τους πιέζουν για γρήγορη παράδοση.

Ο κ. Νεοχωρίτης ανέφερε πως τα μηχανάκια των διανομέων θα φθείρονται πιο γρήγορα, το στρες των συναδέλφων του θα χτυπάει «κόκκινο» και θα αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

Μιλώντας για τα αιτήματα των σωματείων, είπε ότι διεκδικούν μεταξύ άλλων:

–           «Οι εργαζόμενοι στα παρασκευαστήρια να μεταβαίνουν στη δουλειά και στο σπίτι με λεωφορεία της εταιρείας. Καμία βλαπτική μεταβολή στα ωράρια των συναδέλφων

–           Για τους διανομείς προστασία της εργασίας τους, καμία πίεση από την πλευρά της εργοδοσίας, τώρα φαίνεται πιο επίκαιρο το πάγιο αίτημα των σωματείων μας να αναλάβουν οι εργοδότες τα έξοδα συντήρησης και βενζίνης

–           Αυξήσεις στους μισθούς μας για να αντιμετωπιστεί το βάρος των εξόδων των μετακινήσεων».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως τα έργα στην Περιφερειακή θα έχουν δυσβάσταχτες επιπτώσεις και θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και στους εργαζόμενους στον κλάδο του.

«Ιδιαίτερα το πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τις αποθήκες των εμπορικών καταστημάτων στη δυτική πλευρά της πόλης και τη Σίνδο αλλά και στο κέντρο της πόλης» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ακόμα πως το οκτάωρο που δουλεύουν πολλοί θα γίνει δεκάωρο ή παραπάνω, λόγω των μετακινήσεων, ενώ τραγικές θα είναι οι συνθήκες για όσους εργάζονται με σπαστό ωράριο καθώς θα ξεκινάνε από το σπίτι τους από τις 08:00 και θα γυρνάνε στις 11:00 το βράδυ.

Λέγοντας ότι μπροστά μας έχουμε την black Friday, τις γιορτές των Χριστουγέννων κτλ, υποστήριξε ότι θα υπάρξει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και χώροι «γαλέρας» στον κλάδο του εμπορίου, με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, είτε για τα παιδιά τους, είτε πχ για να πάνε σε κάποιον γιατρό, είτε για να προλάβουν να ξεκουραστούν.

«Άρα μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και μέσα στην πόλη, το οποίο πραγματικά δεν πρέπει για άλλη μια φορά να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι» είπε προτείνοντας τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά της πόλης του κέντρου και τη Σίνδο.
  • Καμία αλλαγή στο ωράριο των εργαζομένων και καμία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Εδώ και τώρα με ευθύνη της εργοδοσίας ιδιαίτερα στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ να ναυλωθούν λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν δωρεάν τους εργαζομένους από και προς τη δουλειά τους.
  • Να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας με παράλληλη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Να δοθεί ειδική παροχή σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους με ευθύνη των εταιρειών για να καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησής τους.

Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζομένους να καταγγείλουν στο σωματείο οποιαδήποτε καταχρηστική συμπεριφορά και πρακτική εργοδότη με αφορμή το ωράριο εργασίας και τις λοιπές συνθήκες.

Δείτε και ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση του:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις