Το βελγικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) έως τον Ιούνιο του 2025.
Η υπουργός Άμυνας Ludivine Dedonder δήλωσε σε ανάρτησή της στα social media ότι η χώρα της θα γίνει η τέταρτη χώρα εταίρος για το έργο μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Τον επόμενο μήνα, το Βέλγιο θα υπογράψει συμφωνία για να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο ως παρατηρητής.
Μόλις οι Βρυξέλλες ενταχθούν στο πρόγραμμα ως πλήρης εταίρος, αναμένεται να κοινοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Η γαλλική Dassault, η γερμανική Airbus και η ισπανική Indra αποτελούν επί του παρόντος την κύρια ομάδα για την ανάπτυξη ενός μαχητικού επόμενης γενιάς (NGF), βοηθητικών αεροσκαφών (επανδρωμένων ή μη). Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι το Βέλγιο θα εισέλθει στη δεύτερη φάση του έργου, καθώς βρίσκεται τώρα στη Φάση 1Β.
Όπως είχε γράψει και το OnAlert τον περασμένο Ιούνιο, η γαλλική εταιρεία Dassault είχε προβάλει αντίθεση σχετικά με την ένταξη του Βελγίου στο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής των Βρυξελλών να αγοράσουν F-35 από τις ΗΠΑ και όχι Rafale από την Γαλλία.
«Δεν βλέπω πραγματικά το νόημα να βάλουμε περισσότερες χώρες F-35 στο πρόγραμμα. Γιατί να κάνω χώρο στο εργοστάσιό μου, στο γραφείο σχεδιασμού μου, για ανθρώπους που έχουν επιλέξει το F-35;», είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault, Έρικ Τραπιέ. Ωστόσο, παρά την αντίθεσή του, αργότερα συμφώνησε να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ως παρατηρητές.
Την ίδια στιγμή, το γραφείο του προγράμματος των F-35, έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία με το νέο stealth μαχητικό που προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία του Βελγίου, αναφέροντας ότι βάζει τις «τελευταίες πινελιές» λίγο πριν το παραδώσει.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS στοχεύει στην κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς για να συμβαδίζει με τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη Next Generation Air Dominance (NGAD) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και το πρόγραμμα GCAP του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Ιαπωνίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας Γάλλος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αποφασίσει ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά σχέδια μαχητικών για το FCAS. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τις αρχές του 2025.
Με πληροφορίες από: Breaking Defense / Φωτογραφίες αρχείου Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου