Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ Αμερικανικά F-15 έπληξαν ξανά εγκαταστάσεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στην ανατολική Συρία - Είναι το δεύτερο πλήγμα των ΗΠΑ κατά ιρανικών στόχων μέσα σε δύο εβδομάδες


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε ότι δύο αμερικανικά F-15 έπληξαν εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία και συγκεκριμένα στην Ντέιρ Εζόρ,

που χρησιμοποιούνται από του Τρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και από σιιτικές πολιτοφυλακές.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άτομα και πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού στη Συρία και στο Ιράκ.

«Εννιά άνθρωποι που εργάζονταν για οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν φιλοϊρανικές οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

«Μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ και τη Συρία, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση εναντίον μιας εγκατάστασης στη Συρία που χρησιμοποιείται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και συνδεδεμένες ομάδες. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τον λαό μας έναντι αυτών που ευθύνονται για τις επιθέσεις και θα απαντήσουμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», αναφέρει σε ανάρτησή της η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας την επίθεση «κατεύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αμυνθούν για τα συμφέροντά τους».

Ο Λόιντ Όστιν πρόσθεσε ότι «προτρέπουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση», σημειώνοντας πως το αμερικανικό προσωπικό θα συνεχίσει να διεξάγει αποστολές κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν από αέρος εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που συνδεόταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης και ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τις τελευταίες εβδομάδες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 40 επιθέσεων με drones και ρουκέτες, λόγω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις για δεύτερη φορά δίνουν «χείρα βοηθείας» στο Ισραήλ με ενεργό τρόπο προσπαθώντας να καταστρέψουν την εφοδιαστική υποδομή του Ιράν στην Συρία.

Υπάρχει φόβος γενικής ανάφλεξης στην περιοχή λόγω και της ανάπτυξης ισχυρής αεροναυτικής δύναμης από τις ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων με τις δυνάμεις κρούσης τους, πυρηνικού υποβρυχίου και άλλων μέσων, για λόγους «αποτροπής», κατά την Ουάσιγκτον.

Στη Συρία βρίσκονται περίπου 900 Αμερικανοί στρατιωτικοί και στο Ιράκ άλλοι σχεδόν 2.500 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθούν δύο πράγματα: Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τοποθεσίες και βάσεις στην Συρία κατόπιν άδειας του συριακού κράτους και αποτελούν σύμμαχο της κυβέρνησης Άσαντ.

Αντίθετα, η αμερικανική παρουσία στην ανατολική Συρία και ο έλεγχος από τις αμερικανικές δυνάμεις των πετρελαιοπηγών της Ντέιρ Εζόρ δεν έχουν αδειοδοτηθεί από τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί βρίσκονται παρανόμως στο συριακό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις