Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Βρετανία για την απόκτηση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Ο Γκιουλέρ υποδέχθηκε την Πέμπτη στην Άγκυρα τον Βρετανό ομόλογό του, Γραντ Σαπς, όπου είχαν συνομιλίες για τα μαχητικά αεροσκάφη και υπέγραψαν συμφωνία για τη βελτίωση της διμερούς αμυντικής τους συνεργασίας και την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας.
Τούρκοι και δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η απόκτηση των ευρωπαϊκών μαχητικών θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα μια νέα διαπραγματευτική «δύναμη» στο αίτημα για τα αμερικανικά F-16, αλλά δεν θα περάσει «εύκολα» από την Γερμανία…
«Τώρα η Βρετανία και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν τη Γερμανία, αν και δεν είμαστε σε συνομιλίες με τη Γερμανία… Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα κενό ισχύος στον στόλο των μαχητικών της, καθώς το εγχώρια κατασκευμασμένο μαχητικό 5ης γενιάς KAAN αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2030. Οι ΗΠΑ, από την μεριά τους, καθυστερούν να εγκρίνουν την παράδοση των νέων F-16 στην Άγκυρα.
Έτσι, το αίτημα για τα Eurofighter «εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό», σύμφωνα με τον Ali Bakir, συνεργάτη στο Scowcroft Middle East Security Initiative του Ατλαντικού Συμβουλίου. Οι συνομιλίες «θα μπορούσαν είτε να λειτουργήσουν ως στρατηγικός μοχλός στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16 είτε ως αντικατάσταση, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων», προσθέτει ο ίδιος.
Όπως υπογραμμίζει, η Τουρκία διαχρονικά δεν εμπιστεύεται το αμερικανικό Κογκρέσο στις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και βλέπει τα Eurofighter ως μια πιο «βιώσιμη εναλλακτική λύση».
Ο Can Kasapoglu, διευθυντής αμυντικής έρευνας στο think tank «Edam» με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι μια επιτυχημένη συμφωνία για τα Eurofighter δεν θα απέκλειε απαραίτητα και μια συμφωνία για τα F-16. Ωστόσο, θα «κατέρριπτε την κυριαρχία» της Lockheed Martin στην τουρκική αγορά όπλων και ειδικότερα στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών.
«Η τουρκική αεροπορία αντιμετωπίζει προβλήματα αυτή την στιγμή, μέχρι να τεθεί σε λειτουγία και το KAAN. Το ευρωπαϊκό μαχητικό μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις αυξημένες απαιτήσεις του στόλου», αναφέρει.
Η Γερμανία «μπλοκάρει» την πώληση των μαχητικών
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δεν φαίνεται να είναι ανοιχτή να εγκρίνει μια τέτοια πώληση, Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σταθερή στάση που κρατά στο «μπλόκο» για την πώληση των μαχητικών στη Σαουδική Αραβία. Παρά τις προσπάθειες του Ρίσι Σούνακ, ο Όλαφ Σολτς δεν έχει αλλάξει άποψη για το ζήτημα.
«Αν η Γερμανία εμποδίσει τη συμφωνία, η Τουρκία θα ωθηθεί να αναζητήσει άλλες επιλογές. Η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αποτελεί απόδειξη της ετοιμότητας της Τουρκίας να διερευνήσει μη δυτικές επιλογές, την ώρα που οι υποτιθέμενοι δυτικοί σύμμαχοί της εμποδίζουν την πρόσβαση σε αμυντικό εξοπλισμό ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές στρατηγικές της», δήλωσε ο Ali Bakir. «Αν η Γερμανία παρεμπόδιζε τη συμφωνία για το Eurofighter, θα ενίσχυε το σκεπτικό της Τουρκίας να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις σε μη δυτικές αμυντικές αγορές».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο και συναντήθηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το «ψυχρό κλίμα» στη συνάντησή τους και στις κοινές δηλώσεις τύπου, δεν δείχνουν διάθεση από καμία από τις δύο πλευρές για συνεργασία. Μετά από αυτή τη συνάντηση, το Βερολίνο έκανε γνωστό ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα.
Πηγή: Breaking Defense
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου