Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

EPEYNA: H φυσική ανοσία είναι καλύτερη από την προστασία από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19


 Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Εσθονικό Συμβούλιο Έρευνας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Έρευνα: Τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 έχουν μετά την ανάρρωσή τους καλύτερη προστασία από την ασθένεια από αυτά που έλαβαν εμβόλιο κατά του COVID-19, επιβεβαιώνει μια ακόμη νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που έλαβαν εμβόλιο είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από τους φυσικά ανοσοποιητικούς να βγουν θετικοί στον COVID-19 κατά την εποχή επικράτησης της παραλλαγής Delta και 1,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να βγουν θετικοί στον COVID-19 κατά την εποχή την εποχή επικράτησης της Omicron, διαπίστωσαν ερευνητές στην Εσθονία.

Οι εμβολιασθέντες είχαν επίσης επταπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο για COVID-19 εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο κατά την περίοδο Omicron, σε σύγκριση με τους φυσικά άνοσους, διαπίστωσαν οι ερευνητές από την Εσθονία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η φυσική ανοσία προσφέρει ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι λοιμώξεων, συμπτωμάτων και νοσηλείας σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο», δήλωσε η Δρ Anneli Uusküla, από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Tartu, και έγραψαν οι συν-συγγραφείς της.

Επιβεβαίωση προηγούμενων μελετών

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η ανοσία μετά τη μόλυνση είναι ανώτερη ή παρόμοια με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Η Δρ Uusküla και οι συνεργάτες της είπαν ότι ένιωθαν ότι υπήρχαν κενά στη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα, κάτι που τους ώθησε να εργαστούν στη μελέτη. Κέρδισαν από μια ομάδα 329.496 ενηλίκων και ταίριαξαν με πολλούς από τους ενήλικες σε τρεις κοόρτες.

Κάποιος συνέκρινε άτομα με φυσική ανοσία με αυτά που έλαβαν εμβόλιο. κάποιος συνέκρινε τα φυσικά ανοσοποιημένα με άτομα που δεν είχαν τεκμηριωμένη προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό. και ένας συνέκρινε το φυσικό ανοσοποιητικό με άτομα με υβριδική ανοσία ή και με προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό.

Τα άτομα ορίστηκαν ως εμβολιασμένα εάν είχαν λάβει μια πλήρη κύρια σειρά εμβολίου για τον COVID-19 και δεν είχαν τεκμηριωμένη μόλυνση.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένος COVID-19 που εμφανιζόταν ανά πάσα στιγμή σε άτομα χωρίς ανοσία, μετά από 60 ημέρες ανάρρωσης από προηγούμενη μόλυνση για τα φυσικά ανοσοποιημένα άτομα, τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολίου για την εμβολιασμένη ομάδα και σε τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ή 60 ημέρες μετά την ανάρρωση για άτομα με υβριδική ανοσία.

Το δεύτερο αποτέλεσμα, η νοσηλεία, ορίστηκε ως νοσηλεία με COVID-19 και με βάση ορισμένους ιατρικούς κώδικες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά αρχεία υγειονομικής περίθαλψης και εξέτασαν δεδομένα από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2022. Η εποχή Delta έληξε τον Δεκέμβριο του 2021.


Καλύτερη προστασία και από επαναλοιμώξεις
Στην κοόρτη που συνέκρινε τα φυσικά ανοσοποιημένα με άτομα χωρίς προηγούμενη ανοσία ή εμβολιασμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυσικά ανοσοποιημένα άτομα προστατεύονταν πολύ καλύτερα από τη νοσηλεία, που χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο προστασίας από σοβαρές ασθένειες.

«Κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων, η φυσική ανοσία αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία από επαναλοιμώξεις που εξελίσσονταν σε σοβαρή νόσο και σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο από ό,τι καμία ειδική ανοσία για τον SARS-CoV-2», ανέφεραν οι ερευνητές.


Αλλά ανακάλυψαν επίσης ότι τα φυσικά άνοσοποιημένα άτομα, ενώ ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθούν κατά την εποχή του Delta, ήταν στην πραγματικότητα πιο πιθανό να είναι θετικά κατά την εποχή του Omicron.

Στη σύγκριση των ατόμων με την φυσική ανοσοποίηση με τα άτομα με υβριδική ανοσία, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία προστατεύονταν καλύτερα από τη μόλυνση κατά την εποχή του Delta, αλλά διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο κατά την περίοδο Omicron.

Τα αποτελέσματα της υβριδικής ανοσίας
Στην ομάδα της υβριδικής ανοσίας, καταγράφηκε μόνο μία νοσηλεία COVID-19, σε σύγκριση με εννέα μεταξύ των φυσικά ανοσοποιημένων.

«Ανεξάρτητα από την παραλλαγή που προκαλεί λοίμωξη, η προστατευτική επίδραση της υβριδικής ανοσίας στην πρόληψη της εξέλιξης της λοίμωξης σε σοβαρό COVID-19 ξεπέρασε σημαντικά αυτή της φυσικής ανοσίας (αν και ο απόλυτος αριθμός νοσηλειών στην υποκοόρτη της υβριδικής ανοσίας ήταν μικρός)», είπαν οι συγγραφείς .

Οι περιορισμοί περιελάμβαναν την εισαγωγή ορισμένων ατόμων σε νοσοκομεία με COVID-19, αλλά όχι για αυτόν, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν το ζήτημα περιλαμβάνοντας μόνο νοσηλεία με κωδικούς που υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς είχαν αναπνευστική νόσο.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Εσθονικό Συμβούλιο Έρευνας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Οι συγγραφείς δεν δήλωσαν ανταγωνιστικό ενδιαφέρον. Η εργασία δημοσιεύτηκε από το Scientific Reports στις 21 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις