Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Σεισμός στην Εύβοια: Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στο Eleftherostypos.gr – «Τρόμαξε ο κόσμος, πρώτη φορά ζήσαμε τόσο μεγάλο σεισμό»


 Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο Eleftherostypos.gr, έκανε λόγο για συνεχούς μετασεισμούς της τάξεως των 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

«Έχουμε διαρκείς μικρούς μετασεισμούς μέχρι 3,7. Οι επιστήμονες μας λένε ότι εξελίσσονται ομαλά» είπε αρχικά.

Μάλιστα τόνισε ότι την προσεχή Δευτέρα (6/11/2023) θα γίνουν ειδικοί έλεγχοι από κλιμάκια για σπίτια καθώς προκλήθηκαν ζημιές.

Όσον αφορά την αγωνία των κατοίκων της περιοχής ο κ. Τσαπουρνιώτης επεσήμανε ότι κουνήθηκαν πολύ με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρομάξει καθώς πρώτη φορά η περιοχή έδινε έναν τόσο δυνατό σεισμό.

Τέλος, μας είπε ότι στους δρόμους έχουν υπάρξει κατολισθήσει με την επέμβαση των συνεργείων του Δήμου να είναι άμεση.

Σεισμός στην Εύβοια: Πανικός από τα 5,1 Ρίχτερ – Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά 

Η δόνηση ήταν ισχυρή και σε μία χρονική στιγμή όπου οι περισσότεροι ήταν ήδη στις καθημερινές τους ασχολίες. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταφτάνουν από το Μαντούδι μετά από τα 5,2 Ρίχτερ, όπου καταστήματα είδαν τα ράφια τους να… πηγαινοέρχονται ενώ στα σχολεία οι μαθητές αμέσως βγήκαν από τις αίθουσες.

Μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, τα σχολεία στον δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας θα παραμείνουν κλειστά, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Σεισμός στην Εύβοια: «Φοβάμαι για πολλές ζημιές»

Ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός που προμηνύω πως θα έχουμε πολλές ζημιές, είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρης μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους, καθώς και οι μαθητές των σχολείων, σημείωσε. Ενημέρωσε πως ο δήμος θα εκκενώσει τα σχολεία.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει αναστάτωση στην περιοχή. «Έχουμε βγάλει εκτός σχολείου τους μαθητές μέχρι τις 11 και είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Λέκκα. Σπεύδει στο Δερβένι συνεργείο του Δήμου καθώς έχουν γίνει κατολισθήσεις.».

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Για τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας καθώς η οροφή είναι γύρω στο 5.

Σεισμός στην Εύβοια: 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν Στερεά Ελλάδα και Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την Εύβοια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Εύβοιας ενώ το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα. Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Αναλυτικά σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

  • Χρόνος Γέννησης [GMT] : 03/11/2023 08:26:38.18
  • Μέγεθος : 5.1
  • Γεωγραφικό Πλάτος [°N] : 38.7088
  • Γεωγραφικό Μήκος [°E] : 23.5545
  • Εστιακό Βάθος [km] : 5.0
  • Τοποθεσία : 6 Χλμ. ΑΝΑ του Προκοπίου Ευβοίας

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις