Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

«DNA control», ο απόλυτος έλεγχος: Η Κίνα με νόμο, θα καταγράφει τα γονίδια 1,4 δισεκ. πολιτών ανά 5ετία


 Ο νόμος που θα τεθεί σε ισχύ το 2025, είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του απόλυτου ελέγχου που επιδιώκει η κυβέρνηση της χώρας - Χημικά συνθετική ζωή, τα γενετικά επεξεργασμένα μωρά και ο δρόμος προς τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό

«DNA control»: Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη στρατηγική που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μιας εθνικής γενετικής έρευνας του 1,4 δισεκατομμυρίου των ανθρώπων του, κάθε πέντε χρόνια. Το νέο σχέδιο έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από το αυταρχικό καθεστώς και τα πιθανά αντιανθρωπιστικά κίνητρά του.

Το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας εξέδωσε πρόσφατα κανονισμούς για τη διαχείριση των ανθρώπινων γενετικών πόρων της Κίνας, με ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Σχεδόν θαμμένο σε ρηχές δηλώσεις σχετικά με «αρχειοθέτηση, προηγούμενων αναφορών, επίβλεψης και επιθεώρησης» των ανθρώπινων γενετικών πόρων, είναι το διάταγμα που επιτάσσει «εθνική έρευνα των ανθρώπινων γενετικών πόρων η οποία θα πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και μπορεί να διενεργείται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες όταν είναι απαραίτητο.»

Τι περιλαμβάνει ο όρος «γενετικός πόρος»

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ανθρώπινοι γενετικοί πόροι περιλαμβάνουν «υλικά» και ουσίες όπως όργανα, ιστούς και κύτταρα που περιέχουν ανθρώπινα γονίδια. και «πληροφορίες»—δεδομένα που παράγονται από τη χρήση του «υλικού».

Ο πολιτικός σχολιαστής Zhuge Mingyang, εξήγησε το γενετικό σχέδιο της Κίνας: «Ο έλεγχος και η επίβλεψη του κινεζικού λαού όσον αφορά τη βιομηχανική και τη γενετική και στη συνέχεια απειλή ολόκληρου του κόσμου: αυτός είναι ο απώτερος σκοπός [του ΚΚΚ]», είπε.

Ο Zhuge πιστεύει δε, ότι η έρευνα στην ανθρώπινη γενετική θα μπορούσε να επηρεάσει την υγειονομική περίθαλψη, τη βιοασφάλεια, την οικονομία, την εθνική άμυνα και πολλούς άλλους τομείς. Ωστόσο, είπε ότι τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι στόχοι του ΚΚΚ μπορεί να είναι ακόμη πιο ποταποί ή αμφιλεγόμενοι.

Τεράστια αυθαίρετη συλλογή DNA

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν ότι όσοι συλλέγουν γενετικές πληροφορίες πρέπει «να σέβονται και να προστατεύουν το απόρρητο και τα δικαιώματα των παρόχων και να λαμβάνουν γραπτή ενημερωμένη συγκατάθεση». Ωστόσο, αυτό το είδος διαφάνειας σύμφωνα με τους κανόνες του ΚΚΚ έχει αμφισβητηθεί εδώ και καιρό.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το CCTV ισχυρίστηκε ότι η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη εθνική τράπεζα γονιδίων στον κόσμο. Αυτό υποδηλώνει ότι η Κίνα συλλέγει εδώ και καιρό γενετικά δεδομένα χωρίς να ζητά τη συναίνεση των ενδιαφερόμενων ανθρώπων, λένε οι ειδικοί.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το 2022 από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι μια τεράστια αυθαίρετη συλλογή DNA από κατοίκους είχε πραγματοποιηθεί και στους επτά νομούς και στο αρχείο της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ, που κάλυπτε το δυτικό τμήμα του Θιβετιανού Οροπεδίου.

«Οι εκθέσεις που μελέτησε το HRW δείχνουν ότι έπρεπε να συλλεχθεί DNA από όλους τους κατοίκους αυτών των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινά κατοικούντων», ανέφερε ο φορέας.

«Καμία από τις αναφορές δεν αναφέρει όρους υπό τους οποίους ένας κάτοικος θα μπορούσε να αρνηθεί να παράσχει δείγμα». Το HRW καταδίκασε την αυθαίρετη συλλογή ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής, επικαλούμενη μια έκθεση από έναν θιβετιανό δήμο στην επαρχία Qinghai τον Δεκέμβριο του 2020 που ανέφερε ότι «συλλέχθηκε DNA από όλα τα αγόρια ηλικίας πέντε ετών και άνω». «Οι αρχές παίρνουν κυριολεκτικά αίμα χωρίς συναίνεση για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους επιτήρησης», δήλωσε η Sophie Richardson, διευθύντρια της Κίνας στο HRW.

«Βιοατομικές βόμβες»

Στις 10 Νοεμβρίου 2017, η εφημερίδα του Κινεζικού Στρατού (People’s Liberation Army) δημοσίευσε ένα άρθρο (pdf) με τίτλο «Πώς τα γενετικά όπλα επηρεάζουν τους μελλοντικούς πολέμους», υποστηρίζοντας ότι ο 21ος αιώνας έχει εισέλθει στην εποχή των γενετικών όπλων. Το στρατιωτικό άρθρο τόνισε τα πλεονεκτήματα ενός γενετικού όπλου: «Εφόσον ένα γενετικό όπλο είναι ένας νέος ιός «ορισμένος» με γενετικό κώδικα που είναι γνωστός μόνο στον σχεδιαστή, είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να αποκρυπτογραφήσει και να αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο εναντίον του εγκαίρως. ”

Επιπλέον, καθώς η έρευνα και η ανάπτυξη εμβολίων αγωνίζονται για να συμβαδίσουν με τον ρυθμό των γενετικών όπλων, θα υπάρχει συνεχής ανάγκη για νέα γενετικά όπλα. Το άρθρο έλεγε επίσης ότι με την ταχεία ανάπτυξη της γονιδιωματικής, είχαν ανακαλυφθεί οι πλήρεις αλληλουχίες γονιδίων ολοένα και περισσότερων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες και αυτοί οι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια «βιοχημική κρίση».

«Εφόσον βρεθεί μια σημαντική ανακάλυψη στον γενετικό κώδικα, θα είναι εύκολο να μετατραπούν σε «βιο-ατομικές βόμβες» με μεγάλη καταστροφική δύναμη για την επίτευξη στρατιωτικών σκοπών χωρίς τη χρήση ούτε ενός στρατιώτη», ανέφερε.

Οι κορωνοϊοί ως όπλα

Το 2015, μια κινεζική στρατιωτική εφημερίδα συζήτησε τον…οπλισμό των κορωνοϊών SARS. Κινέζοι στρατιωτικοί επιστήμονες προέβλεψαν ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα διεξαγόταν με βιολογικά όπλα. Στα τέλη του 2019, ξέσπασε η πανδημία COVID-19, σκοτώνοντας τελικά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πηγή του ιού συνδέεται με το ερευνητικό ινστιτούτο ιών στη Wuhan της Κίνας.

Οι Times δημοσίευσαν την έκθεση μιας έρευνας στις 10 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι επιστήμονες της Wuhan συμμετείχαν στη δημιουργία, τη διάδοση και τη συγκάλυψη του ιού COVID-19, σε συνεργασία με τον κινεζικό στρατό. Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο κινεζικός στρατός σκόπευε να μετατρέψει τον ιό COVID-19 σε βιολογικό όπλο.

Χημικά συνθετική ζωή

Η κορυφαία εταιρεία γενετικής επιστήμης της Κίνας, BGI Genomics, η οποία έχει μπει στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. ως «κινεζική στρατιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ισχυρίστηκε στον επίσημο ιστότοπό της ότι θα μπορούσε να παρέχει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών γονιδιακής σύνθεσης, συμπεριλαμβανομένων τεχνητά σχεδιασμένων αλληλουχιών DNA.

Το 2017, ο Wang Jian, συνιδρυτής και πρόεδρος της BGI, είπε σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο: «Θα μπορούμε να συνθέσουμε χημικά οποιαδήποτε ζωή στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια», ανέφερε το κινεζικό κρατικό μέσο The Paper. Όσο για τη χημικά συντιθέμενη ζωή, ο Wang Jian προειδοποίησε ότι θα δημιουργήσει κοινωνικά, ηθικά, θρησκευτικά, ηθικά και νομικά προβλήματα.

Γενετικά επεξεργασμένα μωρά

Τον Νοέμβριο του 2018, ο Κινέζος επιστήμονας He Jiankui ανακοίνωσε ότι τα πρώτα γενετικά επεξεργασμένα μωρά στον κόσμο, δίδυμα κορίτσια, είχαν γεννηθεί στην Κίνα. Η επεξεργασία στόχευε σε ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούσε ο ιός HIV για να εισέλθει στα κύτταρα και ήλπιζε να δώσει στα μωρά ανοσία στον HIV.

Η υπόθεση πυροδότησε συζητήσεις σε όλο τον κόσμο, τόσο σχετικά με το εάν η προσέγγιση θα μπορούσε τελικά να υλοποιήσει την ανοσία κατά του AIDS, όσο και σχετικά με τις ηθικές συνέπειες των πράξεων του κ.He. Σύμφωνα με κριτικούς, η δράση του παραβίασε σοβαρά την επιστημονική δεοντολογία.

Το τροποποιημένο γονίδιο θα μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά, με ανυπολόγιστους πιθανούς κινδύνους. Επιπλέον, η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να αλλάξει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, «άνοιγε το κουτί της Πανδώρας», σύμφωνα με τον κ. Ζhuge

Στο δρόμο προς τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό

Ο κ. Zhuge σημείωσε ότι το ΚΚΚ έχει ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό καμερών παρακολούθησης στον κόσμο. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και ανίχνευσης κρίσιμων δεδομένων είναι τρόπος ζωής στην Κίνα. Με την προσθήκη μιας εθνικής γονιδιακής δεξαμενής, το ΚΚΚ αναμφίβολα θα είναι στο δρόμο του προς τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό, είπε.

Τον Ιούλιο του 2020, το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α. τοποθέτησε 11 κινεζικές εταιρείες σε έναν κατάλογο «οντοτήτων» που υπόκεινται σε εξαγωγικούς ελέγχους, κατηγορώντας τις για συνεργασία με τις αρχές του ΚΚΚ σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστική εργασία και υποχρεωτική συλλογή βιομετρικών δεδομένων από εθνοτικές μειονότητες. Στον κατάλογο εισήχθησαν δύο θυγατρικές της BGI Genetics.

Τον Ιούνιο του 2020, το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας δημοσίευσε μια έκθεση που ισχυριζόταν ότι η Κίνα «χτίζει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA στον κόσμο που διοικείται από την αστυνομία σε στενή συνεργασία με βασικούς εταίρους του κλάδου σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους διαχειριστές άλλων βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση εγκληματιών, η κυβέρνηση του ΚΚΚ συλλέγει σκόπιμα δείγματα DNA από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ποινικό μητρώο.

«Χωρίς περιορισμούς από τυχόν ελέγχους στην αστυνομία της, το αστυνομικό σύστημα βάσης δεδομένων DNA της κινεζικής κυβέρνησης επεκτείνει την ήδη διάχυτη παρακολούθηση της κοινωνίας, αυξάνοντας τις πρακτικές επιβολής του νόμου που εισάγουν διακρίσεις και υπονομεύοντας περαιτέρω τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες των Κινέζων πολιτών», τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, ξεκινώντας από το 2013, οι κρατικές αρχές έλαβαν βιομετρικά δείγματα σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ (3 εκατομμύρια κάτοικοι) υπό το πρόσχημα των δωρεάν ετήσιων ιατρικών εξετάσεων.

Το HRW αποκάλυψε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι οι αρχές της Σιντζιάνγκ συνέλεξαν δείγματα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, σαρώσεις και πληροφορίες για τον τύπο αίματος από κατοίκους μεταξύ 12 και 65 ετών μέσω ενός δωρεάν προγράμματος «ετήσιου φυσικού ελέγχου».

Τράπεζες ζωντανών…οργάνων!

«Η υποχρεωτική αποθήκευση δεδομένων για τα βιολογικά δεδομένα ενός ολόκληρου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του DNA, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αν γίνεται κρυφά, υπό το πρόσχημα ενός δωρεάν προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η κα. Richardson.

Ο διευθυντής της Κίνας κατέγραψε επίσης τις αρχές της Σιντζιάνγκ για τη συλλογή DNA και άλλων βιομετρικών δεδομένων από εθνοτικές μειονότητες για την παρακολούθηση ατόμων, την ενημέρωση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου ή τη στόχευση άλλων μελών της οικογένειας.

Η συλλογή βιολογικών πληροφοριών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει τις τράπεζες οργάνων του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο επωφελείται από τη συλλογή ζωντανών οργάνων από φυλακισμένους πολιτικούς αντιφρονούντες, κρατούμενους συνείδησης και εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.

Από τις 9 Μαρτίου 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Falun Gong έχει δημοσιοποιήσει έχει δημοσιοποιήσει εκατοντάδες καταγεγραμμένα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη μαζική γενοκτονία των οπαδών του Falun Gong από το ΚΚΚ.

Οι κρατούμενοι ασκούμενοι της ειρηνικής πρακτικής διαλογισμού σκοτώνονται από τη συλλογή ζωντανών οργάνων. Το Falun Gong είναι μια ειρηνική πνευματική πρακτική που είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και διώκεται από το ΚΚΚ επί 24 χρόνια, από τότε που ο πρώην ηγέτης του Jiang Zemin ξεκίνησε τη δίωξη τον Ιούλιο του 1999.

Πολλοί ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, εθνοτικές μειονότητες και θρησκευόμενοι αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε αιμοληψίες μετά τη σύλληψή τους στην Κίνα. Ο Chen Xiaojun, οπαδός του Falun Gong που έχει συλληφθεί πολλές φορές στην Κίνα για τις πεποιθήσεις του, έφυγε από την Κίνα και ήρθε στη Νέα Ζηλανδία το 2015. Ο κ. Τσεν είπε ότι σε πολλά μέρη στην Κίνα, όταν συλλαμβάνουν κάποιον, «το πρώτο πράγμα που κάνουν [η αστυνομία] είναι αίμα από τον κρατούμενο». Υποψιάζεται ότι η αστυνομία εισάγει όλες τις βιολογικές πληροφορίες του θύματος σε μια βάση δεδομένων για να ελέγξει για τη συλλογή οργάνων.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιθανά αποτελέσματα του νόμου αυτού:

Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να παρακολουθεί άτομα που είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες.

Η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γονίδια των πολιτών για να τους κατηγοριοποιήσει και να τους ελέγξει.

Ο νόμος αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις και σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τη γενετική τεχνολογία για να παρακολουθεί τους πολίτες της. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με τα γονίδια όλων των πολιτών της.

Ο νόμος της Κίνας είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του απόλυτου ελέγχου που επιδιώκει η κυβέρνηση της χώρας. Ο νόμος αυτός θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τα δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών της Κίνας.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις