Ερευνητές από το Baker Heart and Diabetes Institute ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών ύπνου και του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.
Η μελέτη τους, η οποία άντλησε δεδομένα από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, υπογραμμίζει ότι τόσο ο πολύ λίγος όσο και ο πολύς ύπνος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αρτηριακή πίεση.
Αυτή η έρευνα τονίζει τη σημασία της διατήρησης ενός ισορροπημένου προγράμματος ύπνου για την καρδιαγγειακή υγεία.
Η βέλτιστη διάρκεια ύπνου και οι κίνδυνοι της εργασίας με βάρδιες
Η μελέτη επισημαίνει ότι επτά ώρες ύπνου τη νύχτα είναι η ιδανική διάρκεια για υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο από επτά ώρες, μπορεί να είναι επιβλαβής.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους όσους εργάζονται τη νύχτα, οι οποίοι συχνά ακολουθούν ένα διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου. Όσοι εργάζονται σε μόνιμες νυχτερινές βάρδιες και κοιμούνται λιγότερες από πέντε ή έξι ώρες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, ακόμη και οι εργαζόμενοι σε εκ περιτροπής βάρδιες, οι οποίοι δεν εργάζονται πάντα τη νύχτα, παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, αν και όχι τόσο δραματικά όσο εκείνοι σε μόνιμες νυχτερινές βάρδιες.
Κατανόηση των κιρκάδιων ρυθμών και της υγείας
Το κιρκάδιο ρολόι του σώματός μας, το οποίο ρυθμίζει σχεδόν όλες τις σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της σκέψης, του καρδιακού παλμού και των κύκλων ύπνου-αφύπνισης, κατέχει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.
Η διατάραξη αυτών των φυσικών ρυθμών – για παράδειγμα, μέσω της εργασίας με βάρδιες ή των ακανόνιστων συνηθειών ύπνου – μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως κιρκαδική καταπόνηση.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι στενά συνδεδεμένη με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας και οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία της καρδιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου